Klima-ændringer giver flere sprøjtemidler i grundvandet

OVERVÅGNING: Kraftig sommerregn betyder, at det meget anvendte ukrudtsmiddel glyphosat udvaskes til grundvandet. Det viser en ny overvågningsrapport fra GEUS.
Anders Jerking

Det nye klima med kraftig sommerregn kan betyde udvaskning af flere sprøjtemidler i grundvandet. Sådan lyder advarslen fra GEUS.

GEUS gør i en ny rapport om 'Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvandet' (VAP) opmærksom på, at man for første gang har konstateret udvaskning af glyphosat til grundvandet efter kraftig sommerregn (mere end 50 mm/dag). Glyphosat er Danmarks mest anvendte ukrudtsmiddel.

"Efter disse kraftige regnhændelser ser vi en markant udvaskning af glyphosat til vores grundvandsfiltre i koncentrationer, som kan være over grænseværdien. Tidligere har vi haft få fund, og fund i små koncentrationer," siger Annette Rosenbom, seniorrådgiver i GEUS.

Hun fortsætter:
"Det viser, at klimaet ser ud til at have en effekt på udvaskningen af glyphosat på en måde, vi ikke tidligere har set. Det er en ny situation, og vi vil derfor fremadrettet i varslingssystemet have ekstra fokus på klimaets betydning for udvaskningen," siger hun og oplyser, at Miljøstyrelsen også har igangsat et projekt, som ser på sammenhænge mellem klimaændringer og udvaskning. Projektet, som hedder Precious, skal belyse, hvordan fremtidige klimaændringer vil påvirke pesticidbelastningen af grundvand og overfladevand.

Det viser, at klimaet ser ud til at have en effekt på udvaskningen af glyphosat på en måde, vi ikke tidligere har set. Det er en ny situation.

Annette Rosenbom
Seniorrådgiver i GEUS

Problemer med kartoffel-middel 
VAP-rapporten viser desuden, at udvaskning af rimsulfuron, som bruges til kartoffel-dyrkning, kan være problematisk, idet der flere år efter sprøjtningen kan findes koncentrationer af stoffets nedbrydningsprodukter over grænseværdien. Dette problem gjorde VAP også opmærksom på sidste år, men tendensen er fortsat. GEUS skriver derfor:

"Grundvandet i områder med intensiv kartoffelavl kan således i nogle tilfælde lokalt være påvirket af disse nedbrydningsprodukter, der ikke i større omfang indgår i vandværkernes analyseprogrammer." Miljøstyrelsen vurderer nu truslen.

Endelig viser VAP-rapporten problemer med ukrudtsmidlet fluazifop-P-butyl, som Miljøstyrelsen i 2008 lavede restriktioner på. Dette har nu vist sig berettiget, skriver GEUS.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00