Kommission vil stoppe milliardstrøm mellem kommuner og sygehuse: Nu skal staten spytte i kassen

Regeringens Sundhedsstrukturkommission vil lægge den kommunale medfinansiering af regionerne endegyldigt i graven og skifte den ud med et nyt statsligt tilskud. Professor er positiv, men ser social og geografisk slagside.

Regeringens Sundhedsstrukturkommission anbefaler at afskaffe den såkaldte kommunale medfinansiering (KMF) af regionerne og erstatte den med at nyt statsligt tilskud til kommunerne.<br>
Regeringens Sundhedsstrukturkommission anbefaler at afskaffe den såkaldte kommunale medfinansiering (KMF) af regionerne og erstatte den med at nyt statsligt tilskud til kommunerne.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der skal helt nye greb til, hvis kommunerne skal sikres et økonomisk incitament til at forebygge indlæggelser af ikke mindst syge ældre.

Den aktuelle model med at lade kommunerne betale en del af regning, når deres borgere har været indlagt på et sygehus, fungerer ikke efter hensigten.

Den skal i stedet erstattes af et tilskud direkte målrette nøje udvalgte kommunale indsatser, foreslår regeringens Sundhedsstrukturkommission.

I hvert fald hvis man ikke politisk vil lave en mere grundlæggende omlægning af sundhedsvæsnet, hvor hele eller store dele af ældreplejen samles under samme myndighed som sygehusene.

”Den kommunale medfinansiering er ikke særlig hensigtsmæssig at fortsætte med. Der er andre redskaber i værktøjskassen, som er mere egnede,” siger kommissionsmedlem Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Vive.

Kommunernes medfinansiering af sygehusvæsnet blev indført med strukturreformen i 2007 og skulle sikre, at kommunerne havde en økonomisk tilskyndelse til at forebygge, at deres borgere bliver indlagt.

Modellen er blevet ændret flere gange siden. Blandt andet i forsøg på at gøre den mere målrettet de ting, man gerne vil forebygge, og som kommunerne også i et vist omfang har mulighed for at påvirke.

Ud fra en forebyggelseslogik gav det for eksempel ikke meget mening, at kommunerne også skulle betale, når det drejer sig om fødsler. Lige som at kommunerne måske ikke havde den store mulighed for at forebygge brækkede arme fra skiture eller trampolinhop.

Omvendt har kommuner tæt kontakt til og et stort ansvar for særligt syge ældre, som oftest er dem, der risikerer at komme ind og ud af sygehuset.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024