Konflikten med Putin puster til hedt gasmarked: ”Hele Europas forsyningssikkerhed er i spil”

Gasprisen ryger på ny i vejret efter russisk indryk i det østlige Ukraine og tysk aflysning af godkendelse af gasledningen Nord Stream 2. Vi står i en meget alvorlig situation, siger ekspert.

Foto: Joshua Roberts/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Gaspriser og energiforsyning kan lyde tørt og teknisk, men det er blevet meget konkret denne vinter, hvor høje energipriser har været en mavepuster til borgere og industri over hele Europa.

Og mandag blev der kastet yderligere benzin på bålet efter først den russiske beslutning om at anerkende de to separatist-kontrollerede regioner Luhansk og Donetsk og sætte tropper på landjorden i det østlige Ukraine, og siden, den tyske beslutning, om at sætte godkendelsen af den russiske gasrørledning Nord Stream 2 i bero.

Vores afhængighed af naturgas er højt, og det er den også næste vinter. Hele Europas forsyningssikkerhed er i spil – også den danske.

Brian Vad Mathiesen
Professor i energiplanlægning, Aalborg Universitet.

”Gasprisen har været på et ekstremt niveau i noget tid. Men markedet har selvfølgelig reageret på de to store nyheder, og mandag steg prisen på gas med 10 procent,” siger Kristian Rune Poulsen, analytiker hos Dansk Energi.

Siden efteråret har naturgaspriserne været på himmelflugt, hvilket har presset regningen på blandt andet danskernes el- og varmeregning samme vej.

Selv før mandagens storpolitiske konfliktoptrapning, skulle man regne med, at billedet med høje energipriser fortsætter i hele 2022 og et godt stykke ind i 2023, fortæller Kristian Rune Poulsen.

”Man kan se, at det med de høje energipriser bider sig mere og mere fast. Det kan nu også ses i de lange kontrakter for gasleverancer i 2023,” siger han.

I Rusland er man godt klar over, at europæerne holder øje med prisen på gas, der også har indflydelse på priserne på strøm.

Efter den tyske kansler Olaf Scholz mandag bremsede godkendelsen af Nord Stream 2 – den nye gasledning fra Rusland til Tyskland gennem Nordsøen – skrev den tidligere russiske præsident og premierminister, Dmitrij Medvedev, på Twitter:

”Velkommen til den fagre nye verden, hvor europæerne meget snart skal betale 2000 euro for 1000 kubikmeter naturgas!”

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00