Debat

Konservativ folketingskandidat: Hvis jeg bliver valgt, stemmer jeg nej til Riskær

DEBAT: En notorisk svindler som Klaus Riskær Pedersen er selvfølgelig ikke værdig til at sidde i Folketinget, mener folketingskandidat Nikolaj Bøgh. Det er respekten for Folketinget og for vores folkestyre, der står på spil.

Nikolaj Bøgh stiller op for Konservative på Frederiksberg.
Nikolaj Bøgh stiller op for Konservative på Frederiksberg.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nikolaj Bøgh (K)
Folketingskandidat, Frederiksberg

Klaus Riskær Pedersen har fået de nødvendige 20.000 underskrifter for at kunne stille op til det kommende folketingsvalg. Vanen tro har han ganske vist fiflet noget med indsamlingen af underskrifterne - men ikke så meget, så de kan afvises inden for de nuværende regler, som derfor nu formentlig må strammes.

At Riskær går til kanten og indimellem langt over den, er mildt sagt ikke overraskende. Han afsluttede afsoningen af en fem år lang fængselsstraf i 2013 og er i alt idømt mere end ti års fængsel i en række spektakulære sager om økonomisk kriminalitet. Hans offentlige straffeattest er plettet et stykke ind i næste årti i en grad, så han ville være fuldstændig udelukket fra at blive ansat i en lang række stillinger, blandt andet i politiet.

Samtidig er han fradømt retten til at stifte og drive virksomhed frem til 2022. Ikke desto mindre er der nu altså mulighed for, at manden kan blive lovgiver og få mulighed for at påvirke blandt andet landets retspolitik og erhvervslovgivning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Uværdig som folketingsmedlem
Grundloven fastsætter imidlertid, at et folketingsmedlem ikke må være straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør ham uværdig som medlem, og derfor vil det nyvalgte Folketing uden tvivl være nødt til at tage stilling til Riskærs valgbarhed, såfremt han får stemmer nok til at blive valgt. Her vil det være op til det enkelte folketingsmedlems samvittighed, om man vil mene, at Klaus Riskær er værdig til at sidde i Folketinget og dermed være en del af landets lovgivende forsamling.

For mig er sagen krystalklar: En notorisk svindler og seriebedrager, som gang på gang er dømt for at overtræde landets love, og som aldrig har vist det mindste tegn på fortrydelse eller ønske om at ændre sin adfærd, er naturligvis ikke værdig til at være folketingsmedlem. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at jeg vil stemme nej til hans medlemskab, hvis jeg bliver valgt til Folketinget.

Her står noget større på spil end hensynet til de mennesker, som eventuelt vælger at stemme Riskær ind i Folketinget; det gælder respekten for Folketinget og for vores folkestyre.

Nikolaj Bøgh (K)

Læs også

Næring til politikerlede
Det danske demokrati er ikke i krise, men krisetegnene lurer så småt forude, hvor flere og flere tegn på manglende tillid til det politiske system risikerer på længere sigt at destabilisere vores demokrati i samme grad, som man i disse år ser i en række andre europæiske lande.

Det er tendenser, som vi skal tage meget alvorligt, og hvis vi tillader svindlere og plattenslagere at blive medlemmer af Folketinget, så risikerer vi for alvor at give næring til den politikerlede, der lurer mange steder.

Hvordan skal man have tillid til love, der er vedtaget af dømte svindlere? Det må vælgerne afgøre, mener mange. Hvis vælgerne har tillid til ham, så skal resten af Folketinget da ikke udelukke ham, lyder det.

Men her står noget større på spil end hensynet til de mennesker, som eventuelt vælger at stemme Riskær ind i Folketinget; det gælder respekten for Folketinget og for vores folkestyre, og det er et ansvar, som det enkelte folketingsmedlem må tage særdeles alvorligt. Accepterer vi Riskær, så accepterer vi en glidebane, hvor det bliver svært at håndhæve de værdighedskrav til folketingsmedlemmer, som grundlovsfædrene klogt fastsatte.

Kan man sidde i Folketinget, hvis man er seriebedrager og ikke engang har lov til at starte egen virksomhed eller indtage betroede offentlige stillinger? Nej, naturligvis kan man ikke det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Riskær Pedersen

Iværksætter, partistifter, Borgerlisten (tidl. Klaus Riskær Pedersen), fhv. MEP (V), forfatter
cand.merc. (CBS 1980)

Nikolaj Bøgh

Rådmand, medlem, Magistraten (K), Frederiksberg Kommune, fhv. særlig rådgiver, socialminister Henriette Kjær (K)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996)

0:000:00