Lejere må se langt efter rentegevinst

LEJERE: Boligminister Carsten Hansen (S) luftede tidligere på året muligheden for at lade rentegevinster på depositum gå til lejerne. Ifølge S-ordfører er forslaget imidlertid nu sparket til hjørne, og her får det tilsyneladende lov til at ligge i fred. Lejernes LO ærgrer sig.
Foto: Colourbox.dk
Tyson W. Lyall

Den socialdemokratiske ide om at lade lejerne høste renteoverskuddet fra deres egne depositum, er umiddelbart skudt til hjørne.

Minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S), åbnede ellers tidligere på året for, at udlejerne ikke længere skulle kunne høste rentegevinsterne fra lejernes indskud.

Ministeren ville imidlertid vente med at tage endelig stilling til spørgsmålet til efter den såkaldte eksperthøring i By- og Boligudvalget den 31. januar i år.

Mens det tirsdag ikke var muligt for Altinget | Bolig at få klarhed over Carsten Hansens endelige holdning til spørgsmålet, så tager Socialdemokraternes boligordfører Jan Johansen gerne bladet fra munden.

Havde renten ligget oppe på 20-30 procent som i gamle dage, så havde det måske været en anden sag. For øjeblikket kan det slet ikke betale sig at diskutere det her.

Jan Johansen
Boligordfører, S

Forslaget er nok sympatisk, men det er tvivlsomt, om der overhovedet vil være nogen relevant gevinst at hente, lyder det fra ordføreren.

"Fra min side er det sparket til hjørnespark på nuværende tidspunkt. Havde renten ligget oppe på 20-30 procent som i gamle dage, så havde det måske været en anden sag. For øjeblikket kan det slet ikke betale sig at diskutere det her," siger han.

Lejernes LO beklager
Den melding vækker ikke glæde hos cheføkonom i Lejernes LO, Jesper Larsen. Han var selv blandt de indbudte eksperter, der deltog i den nævnte høring, og han mener, at det er alt for tidligt at lægge forslaget væk.

"Jeg ville blive meget ked af, hvis politikerne lægger denne her sag til siden. Jeg synes ikke, det er ordentlig belyst endnu. Det er et gammel socialdemokratisk forslag, så de giver sig for let, hvis de trækker stikket nu," siger han.

Jesper Larsen erkender, at den lave rente kan gøre lejernes gevinst lavere end tidligere antaget. Men at det skulle betyde, at forslaget er irrelevant, ryster cheføkonomen på hovedet ad.

"Det er rigtigt nok, at gevinsten i øjeblikket ikke ville blive så stor, som den kunne blive. Men i en tid, hvor det omvendt heller ikke ville koste så meget at indføre dette forslag for de private udlejere, så var det måske nemmere at gøre det," siger han.

"Selvfølgelig vil der være noget for lejerne at hente. Jeg hørte godt regnestykker, der påstod noget andet under eksperthøringen, men jeg har ikke set de beregninger siden," tilføjer han.

Intet politisk fokus
Lejernes LO skal dog næppe forvente sig, at der bliver dannet noget alternativt flertal for forslaget blandt Folketingets øvrige partier. Mens Enhedslisten og SF hidtil har erklæret sig som tilhængere af ideen, kniber det med støtten fra regeringenspartnerne fra De Radikale, ligesom Venstre, Konservative eller Dansk Folkeparti heller ikke jubler over forslaget.

Den radikale boligordfører Liv Holm Andersen var ellers klar til at se nærmere på sagen, men den omtalte eksperthøring gjorde hende ikke meget klogere.

"Det er et kompliceret spørgsmål, og for mit eget vedkommende kan jeg sige, at det ikke er det, der står øverst på min dagsorden," siger hun.

Samme lunkne melding lød der fra Dansk Folkepartis boligordfører Karina Adsbøl og Konservatives ditto, eksminister Benedikte Kiær, da Altinget | Bolig talte med dem tirsdag.

"Jeg kan ikke rigtig se formålet med det. Jeg ser flere ulemper end fordele," lyder det eksempelvis fra Benedikte Kiær.

LLO: Men hvorfor så give op?
Ifølge Jesper Larsen fra Lejernes LO bør det dog være alt for tidligt for politikerne at konkludere noget i sagen. Der mangler nemlig viden at træffe en beslutning på, mener han.

Han opfordrer derfor til, at politikerne på Christiansborg hiver ideen ud af hjørnet og arbejder målrettet videre tanken.

"Hvis det skal sluttes, så synes jeg under alle omstændigheder, at man skal evaluere på de ting, der har været fremme. Det må være den rigtige måde at gå videre på. Det, der er blevet lagt frem, er ikke særlig velunderbygget eller gennemanalyseret. Vi synes afgjort, at der skulle nedsættes et udvalg med repræsentanter fra parterne og embedsmænd, der kan lave en ordentlig analyse af spørgsmålet. De påstande, der har været fremme i sagen, skal afklares," siger han.

Ekspert: Udenlandserfaringer ikke de bedste
I lande som Belgien, Schweiz, Tyskland, Italien og Norge har man allerede erfaring med at give lejerne renterne på depositum. I Norge kan lejerne løbende kræve renterne udbetalt, og netop det norske eksempel kan være det, kritikerne med fordel kan hæfte sig ved, fortæller boligøkonom og lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet.

Han var også blandt de indbudte eksperter ved høringen i januar, og selvom han medgiver, at der mangler konkret viden for området, så deler han i udgangspunktet opfattelsen af, at de eventuelle gevinster kan blive meget begrænsede for lejerne.

"Det kan gå hen og blive en ganske dyr ordning. Hvis man skal kompensere udlejerne for deres omkostninger, så bliver der ikke nogen netto-gevinst ved det. Selvom det umiddelbart kan virke uretfærdigt over for lejerne, så ser det ikke ud som om, der er så meget for dem at hente," siger han.

"Man har noget, der minder om det i Norge. Og så vidt jeg er oplyst, så er det ikke noget, bankerne er særligt begejstrede for. Det kan gå hen at blive omkostningsfuldt at lave de her deponeringer, hvis der eksempelvis opstår strid om, hvor meget de forskellige parter skal have udbetalt etc.," slutter Morten Skak.

Dokumentation
På det omtalte ekspertmøde tirsdag den 31. januar 2012 var følgende eksperter indbudt:

* Bent Madsen, Administrerende direktør Boligselskabernes Landsforening (BL)
* John R. Frederiksen, Formand for Ejendomsforeningen Danmark
* Jesper Larsen, Lejernes Landsorganisation i Danmark (LLO)
* Lektor, cand.polit Morten Skak, Syddansk Universitet
* Seniorforsker Hans Skifter Andersen, Statens Byggeforskningsinstitut
* Skatteretsekspert Jesper Jørgensen, partner Deloitte
* Advokat Jens Anker Hansen, Qvortrup Advokatfirma
* Claus Greve, Underdirektør, Afdelingen for Erhvervskunder, Nordea


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Johansen

Næstformand, Forsvarsudvalget, præsident, Beredskabsforbundet
servicemedarbejder (Lindø Værftet 1975)

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

0:000:00