Merkel undgår regeringskrise om asylspørgsmål

ASYL: Den tyske kansler, Angela Merkel, har fået to uger til at finde en fælles europæisk asylløsning. Det er beskeden fra støttepartiet CSU, der ellers kræver asylansøgere ved grænsen afvist, hvis de er blevet afvist i et andet EU-land.

Angela Merkel og Horst Seehofer undgik med et kompromis en regeringskrise, der var blevet udløst af uenigheder om asylpolitikken.
Angela Merkel og Horst Seehofer undgik med et kompromis en regeringskrise, der var blevet udløst af uenigheder om asylpolitikken.Foto: Matthias Schrader/AP/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

BRUXELLES: Der var lagt op til det helt store drama i tysk politik på mandag.

Kansler Angela Merkel fra det konservative CDU var ved at miste støtten fra søsterpartiet CSU over asylpolitikken.

CSU har længe arbejdet for at få strammet op i tysk asylpolitik, men Merkel har arbejdet for en fælles EU-løsning, hvilket har vist sig at være svært. Det førte til, at lederen af det bayerske CSU og Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, truede med at ophæve støtten til Merkels regering.

Mandag 18. juni kulminerede dramaet, da Horst Seehofer meldte ud, at man ville afholde en pressekonference i München. Merkel meldte samtidig ud, at hun ville holde sin egen pressekonference i Berlin.

På et tidspunkt så det endda ud til, at de to ville overlappe, og på Twitter blev hashtagget #regierungskrise (regeringskrise) ved med at poppe op.

Men Merkel fik sit pressemøde først, og her fortalte hun, at man havde indgået et kompromis med CSU. Med kompromiset har Merkel fået to uger til at finde en fælles EU-løsning på problemerne med de mange asylansøgere til Tyskland.

Merkel: Intet er automatisk
Hvis ikke Merkel får de øvrige EU-lande med på en europæisk plan for asylansøgere, kræver CSU, at man fra 1. juli begynder at afvise asylansøgere ved grænsen, hvis de i forvejen er blevet afvist i et andet EU-land.

”Vi ønsker hende held og lykke,” sagde Horst Seehofer på pressemødet, hvor han understregede vigtigheden af en løsning:

”Det handler ikke om at vinde tid eller sådan noget, men om, at hvis ikke der er et resultat på europæisk plan i juli, så må vi implementere dette. Det er et spørgsmål om driften af vores retsstat.”

Fristen på to uger falder sammen med afslutningen på Det Europæiske Råds topmøde i Bruxelles sidst i juni. Her vil Merkel mødes med samtlige EU-medlemsstaters regeringsoverhoveder, hvilket vil give hende mulighed for at drøfte en løsning.

Hvad der konkret sker, hvis ikke en løsning bliver fundet, kan Merkel dog ikke fortælle.

”Efter Det Europæiske Råd vil CDU’s partiformandskab finde ud af, hvad der bliver næste skridt. Intet er automatisk.”

Jeg kan ikke arbejde sammen med damen længere”
Merkel og Horst Seehofers samarbejde har ikke været nemt, siden den nye regering blev dannet i marts 2018.

Han har kritiseret Merkels asylpolitik oven på flygtningekrisen i 2015, hvor landets grænser forblev åbne, og hundrede tusinder af primært mellemøstlige flygtninge kom til landet.

Angela Merkel har siden da arbejdet på en EU-løsning for fordelingen af asylansøgere, men de seneste uger har det været tydeligt, at CSU var ved at miste tålmodigheden med det projekt.

Tyske medier har endda berettet om, at Horst Seehofer skulle have sagt om Merkel:

”Jeg kan ikke arbejde sammen med damen længere.”

En meget åbenmundet og usædvanlig kommentar i den ellers underspillede tyske politik.

Med kompromiset ser det dog ud til, at det traditionsrige samarbejde mellem CDU og CSU kan fortsætte.

I hvert fald de næste to uger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

0:000:00