Millioner af danskere betaler for hurtig adgang til digitale læger

Der er sket en eksplosion i antallet af danskere, der med få minutters ventetid kan få en videokonsultation med en læge i det private. Både PLO og Danske Patienter er bekymrede over udviklingen.

Fra et systemperspektiv kan det blive et forfærdeligt rod, siger sundhedsøkonom Jes Søgaard om udbredelsen af private digitale læger.
Fra et systemperspektiv kan det blive et forfærdeligt rod, siger sundhedsøkonom Jes Søgaard om udbredelsen af private digitale læger.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Mens ventetiden i det offentlige sundhedsvæsen vokser, har millioner af danskere fået adgang til digitale lægekonsultationer i det private.

Her henvender patienter sig over video, telefon eller email med alt fra hudsygdomme til receptfornyelser.

I den anden ende sidder speciallæger i almen medicin, ansat ved private virksomheder som Hejdoktor og Eyr.

Og området vokser markant.

For blot et år siden havde omkring 650.000 danske husstande adgang til online lægekonsultationer hos Hejdoktor og Eyr. I dag er tallet næsten tredoblet til 1,8 millioner. 

Det oplyser virksomhederne til Altinget. 

De digitale læger

Det er speciallæger i almen medicin, der sidder bag skærmene hos Hejdoktor og Eyr. 

De tilbyder lægefaglig rådgivning og udskrivning og fornyelse af recepter.

De digitale konsultationerne har også deres begrænsninger. Lægerne kan for eksempel ikke henvise til speciallæger, da de ikke har ydernumre, ligesom de heller ikke udskriver recept til vanedannende medicin, m.m.

Og så er der selvfølgelig alle de henvendelser, der kræver blodprøver eller et tryk på maven, som de digitale læger heller ikke kan klare.

Ifølge Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi, er videolægerne et nyt, ekstra lag i sundhedsvæsenet.

"Fra et systemperspektiv kan det blive et forfærdeligt rod, fordi det kan give nogle koordineringsudfordringer mellem den almindelige lægepraksis og de her private, online tilbud. Men fra den enkelte borgers perspektiv kan tilbuddet også være en fordel, hvis man ser det som en fordel at have flere indgange til behandlingssystemet," siger Jes Søgaard.

Hejdoktor og Eyr slår sig op på kort ventetid og lange åbningstider. Eyr tilbyder for eksempel konsultationer frem til klokken 22 i både hverdag og weekend, og ventetiden på en videokonsultation er maksimalt ti minutter, lover de.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00