EM sparkes i gang med en "dobbelt kinesisk uppercut" på Europas bilindustri

Kinesiske elbilproducenter investerer kraftigt i at overtage det europæiske marked, hvor gamle bilgiganter har været længe om at omstille sig til grønne tider. Nu tager Kinas største elbilselskab også en central plads ved fodbold-EM. En advarsel, som Europas politiske ledere bør reagere på, vurderer iagttagere.

Normalt er Allianz Arena, det store tyske stadion i München, uløseligt forbundet med det tyske mærke Audi. Men i år må den stolte tyske industri overlade pladsen til kinesiske BYD, der er en af hovedsponsorerne ved sommerens EM-slutrunde i Tyskland.
Normalt er Allianz Arena, det store tyske stadion i München, uløseligt forbundet med det tyske mærke Audi. Men i år må den stolte tyske industri overlade pladsen til kinesiske BYD, der er en af hovedsponsorerne ved sommerens EM-slutrunde i Tyskland.Foto: Imago/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

På det olympiske stadion i Rom fik en lille fjernstyret folkevogn en hovedrolle ved åbningskampen til det corona-udskudte EM i 2021.

Kort før kampstart kom bilen trillende ind på banen med en bold siddende i spænd i det åbne tag.

Ved kampens midtercirkel samlede kampens dommer bolden op og afleverede den til den tyrkiske anfører, veteranen Burak Yilmaz, som sparkede mesterskabet i gang.

Fredag begynder årets europamesterskab (EM), og det bliver uden fjernstyrede folkevogne. Volkswagen har nemlig ikke råd til et sponsorat i den størrelse, som en EM-slutrunde kræver. Det har til gengæld den fremvoksende kinesiske elbilproducent, BYD.

Få dage før værtslandet Tyskland åbner slutrunden mod Skotland, har EU-Kommissionen og de 27 medlemslande besluttet at indføre en straftold på kinesiske elbiler på op til 38 procent for at understøtte den hårdt pressede europæiske bilindustri.

Nu har Kinas største elbilselskab fået en prominent rolle som en af slutrundens hovedsponsorer.

Det er jo en slags dobbelt uppercut for tyskerne, at man har givet et kinesisk elbilfirma udstillingsvindue nummer ét lige nu.

Lykke Friis
Direktør, Tænketanken Europa

Efter et omdiskuteret VM i Rusland, en kontroversiel dansk EM-kvartfinale i Azerbaijan og senest den skandaleramte VM-slutrunde i Qatar, er det næsten svært at forestille sig en tid, hvor sport og storpolitik kunne skilles ad.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024