Folkemødedebat: Manglende boligpolitik er skyld i mange hjemløse

HJEMLØSHED: I Danmark er hjemløshed et spørgsmål om socialpolitik, mens andre nordiske lande håndterer hjemløshed boligpolitisk. Men boligpolitik er blevet nedprioriteret i dansk sammenhæng, siden Anders Fogh Rasmussen nedlagde Boligministeriet i 2001.

"Lad os få sat fokus på boligpolitik. Det har vi trængt til," siger Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S).
"Lad os få sat fokus på boligpolitik. Det har vi trængt til," siger Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S).Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Mikkel Lind Sorgenfrey

Antallet af hjemløse i Danmark har været stigende gennem det seneste årti, og det gælder ikke mindst danskere, der må gennemleve deres ungdomsår uden tag over hovedet.

I 2007 var der omkring 5.000 danske hjemløse. I dag er det tal oppe på cirka 6.600 hjemløse, hvoraf de 2.200 er unge.

Men dét problem burde slet ikke være så stort, mener Lisbeth Zornig.

"Jeg kan blive en lille smule træt. Vi burde kunne løse det på 14 dage," siger hun.

"Hvorfor kan vi ikke til de unge finde 2.200 boliger eller bygge containere? Det giver ikke mening for mig," siger Lisbeth Zornig.

{{toplink}}

I Danmark arbejdes der efter en 'housing first'-strategi, som bryder med 'treatment first'-tanken ved, at det at finde en bolig har førsteprioritet.

"Jeg er ikke i tvivl om, at housing first-metoden virker, men den housing first-strategi, vi har i Danmark, virker ikke. Antallet af hjemløse er steget i perioden, hvor vi har sagt housing first til det hele," siger Lisbeth Zornig. Men der er slet ikke boliger nok til de mange hjemløse.

"Intet i den strategi giver mening, medmindre man har en bolig. Det er boligerne, vi mangler," siger hun.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024