Ny 5G-handlingsplan: "Et tigerspring i digitaliseringen"

NETVÆRK: Med en længe ventet plan vil regeringen gøre Danmark førende i brugen af 5G-teknologi. Erhvervslivet efterspørger øremærkede penge – og i baggrunden spøger kinesiske Huawei.

Forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), der her har øjnene stift rettet på OUH's selvkørende robot, fremhæver Odense som et sted, der kan blive førende i verden med intelligente robotter.
Forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), der her har øjnene stift rettet på OUH's selvkørende robot, fremhæver Odense som et sted, der kan blive førende i verden med intelligente robotter.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper KaasgaardMorten Øyen

ODENSE: Regeringen er klar med en ny handlingsplan over, hvordan man udruller det lynhurtige 5G-netværk.

"5G er ikke bare et nyt netværk, men et tigerspring i digitaliseringen af vores samfund. Det er en oplagt mulighed for robot- og droneklyngen her på Fyn til at markere sig som førende i verden. Hvis vi formår at omsætte ny teknologi til løsninger, står vi over for et nyt eksporteventyr," siger forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt.

Planen, der er udarbejdet af Energistyrelsen i samarbejde med branchen, har fire fokusområder: frekvenser, udrulning, regulering og anvendelse.

Herunder skal der blandt andet laves en vejledning til kommunerne, og der skal godkendes nyt udstyr, stilles nye frekvenser til rådighed og uddeles en 5G-pris.

Erhvervslivet efterspørger penge
Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, tager umiddelbart positivt imod strategien.

"Fokus i planen er helt rigtigt: de nødvendige frekvenser til 5G, klarhed i reguleringen, rydde barrierer og stimulere efterspørgslen og anvendelsen af 5G. Men det er først nu, det rigtige arbejde begynder, og der opfordrer vi ministeren til holde damp på kedlerne, så vi også kan få det implementeret," siger Jakob Willer.

Samme indstilling har chefkonsulent hos Dansk Erhverv Poul Noer, der kalder planen "solidt håndværk" og et stort skridt mod det tigerspring, som ministeren kalder 5G.

Begge undrer sig dog over, at der med planen ikke er afsat nogen penge til at understøtte udviklingen og anvendelsen af de nye teknologier. 

"Det er lidt fattigt at tale om, at vi skal være førende i verden, men ingen penge afsætter til at understøtte det mål," siger Jakob Willer.

Lilleholt: Dækning er det vigtigste
Den indvending er velkendt for ministeren, der også har forståelse for argumenterne. Han skal nu sende nye netværksfrekvenser i udbud – det, som transporterer data på.

"Jeg ser gerne penge til området. Men vi skal først og fremmest sikre, at der er frekvenser til rådighed. På mobilsiden har jeg som minister fokus på, at vi får bedre dækning i forbindelse med frekvensauktionerne," siger Lars Chr. Lilleholt.

Kan det komme på tale, at der bliver øremærket penge til innovation, som erhvervslivet efterspørger?

"Det er der ikke taget stilling til for nuværende. Først skal vi have auktionen overstået."

Frygt for kinesisk overvågning
Den helt store elefant i lokalet er kinesiske Huawei. Selskabet producerer det udstyr, som netværket kan køre på. Blandt andet har TDC brugt kinesernes teknologi til deres forsøg med 5G.

Særligt det seneste år er skepsissen og frygten for, hvad den kinesiske stat får indblik i, hvis Huawei bliver leverandør, taget til.

Lars Chr. Lilleholt medgiver, at Huawei spiller en stor rolle på mobilnettet i Danmark allerede i dag, og fortæller, at regeringen er opmærksom på problemstillingen, når en ny teknologi skal tages i brug.

Det er forsvarsministeren, som har ansvaret for Danmark og danskernes sikkerhed, siger ministeren.

"Vi er i løbende dialog med Center for Cybersikkerhed om blandt andet udrulningen af 5G. Jeg har desværre ikke mulighed for at sige mere om sagen i dag."

Er der aftalt noget omkring Huawei, som ikke står i handlingsplanen?

"Nej. Vi følger det som sagt tæt og har fokus på sikkerhedsspørgsmålet, men det ligger et andet sted."

Læs hele artiklen på Altinget: digital (kræver abonnement). I den kan du læse om en selvkørende robot på OUH og se, hvordan ministeren vil stille krav til kommunerne.

Dokumentation

Handlingsplanen for 5G er udarbejdet i Energistyrelsen. Den er opdelt i fire indsatsområder:

Frekvenser til 5G

  • Energistyrelsen gennemfører auktion over 700 MHz-, 900 MHz- og 2300 MHz-frekvensbåndet
  • Der er truffet beslutning om, at arbejdet med at holde auktion over 3,5 GHz- og 26 GHz-frekvensbåndene med henblik på, at frekvenserne er til rådighed senest ved udgangen af 2020. I den forbindelse skal der også træffes beslutning om mulighederne for at etablere lokale dedikerede 5G-net
  • Energistyrelsen vurderer på basis af andre landes erfaringer mulighederne for at stille frekvenser til rådighed, når der på CEPT-niveau foreligger enighed om de tekniske vilkår for frekvensanvendelse, men inden disse er endeligt vedtaget af EU-Kommissionen
  • Energistyrelsen reviderer frekvensstrategien som følge af WRC-19
  • Energistyrelsen udsteder tidsbegrænsede frekvenstilladelser til forsøg med 5G

Udrulning af 5G-net

  • Energistyrelsen vil i samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og telebranchen undersøge muligheder og udfordringer med hensyn til netdeling
  • Energistyrelsen vil inddrage branchen i forbindelse med fastsættelse af definitionen af small cells i EU
  • Energistyrelsen vil i samarbejde med landets kommuner, KL og telebranchen udarbejde en vejledning om standardiseret sagsbehandling til offentlige myndigheder. Vejledningen vil blandt andet indeholde en samling af best practice-eksempler inden for sagsbehandling af maste- og i antenneansøgninger
  • Energistyrelsen vil udarbejde en ny vejledning om masteleje

Regulering

  • Der opsamles erfaringer fra samarbejde med DR og TDC
  • Scenarier i forhold til netneutralitetsprincipperne i en 5G-sammenhæng undersøges

Anvendelse

  • Energistyrelsen opsamler og formidler i samarbejde med Erhvervsstyrelsen og andre myndigheder erfaringer fra forsøg og samarbejder om brugsscenarier med henblik på at løse udfordringer samt nedbryde eventuelle barrierer i forbindelse med udrulning og anvendelse af 5G
  • Energistyrelsen samler og formidler muligheder for at søge støtte til 5G-projekter
  • Energistyrelsen afholder i samarbejde med Erhvervsstyrelsen en workshop for virksomheder og telebranchen om 5G
  • Energistyrelsen afholder en workshop for offentlige interessenter om det offentlige som efterspørger af løsninger, hvor 5G kan være svaret
  • Med hjælp fra et af de danske innovationscentre vil der i 2019 blive arrangeret en studietur til for eksempel Asien med mulighed for deltagelse af relevante interessenter
  • Energi-, Forsynings- og Klimaministeren uddeler en 5G-pris

Læs hele handlingsplanen her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Willer

Direktør, Teleindustrien
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Poul Noer

Fagchef for Digital, Rådgivning og Service, Dansk Erhverv
ph.d. i europæisk historie (European University Institute 2006), cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00