Ny måling: Radikale mister pusten før landsmøde

POLITISK INDEKS: Radikale taber terræn i ny meningsmåling, kort tid før partiet samles i Nyborg. I den blå lejr skal de øvrige partier holde øje med Nye Borgerlige, der står til at storme ind i Folketinget.

”Målingen er en våd klud i hovedet på Morten Østergaard lige op til Radikales landsmøde i weekenden,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
”Målingen er en våd klud i hovedet på Morten Østergaard lige op til Radikales landsmøde i weekenden,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Når Radikale lørdag mødes til sit årlige landsmøde i Nyborg, er det med en tilbagegang i kufferten.

Ifølge en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten står Radikale nemlig til at få 5,1 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er 1,8 procentpoint mindre end i augustmålingen, hvor partiet stod til 6,9 procent.

”Målingen er en våd klud i hovedet på Morten Østergaard lige op til Radikales landsmøde i weekenden,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, og tilføjer:

”Det så ellers ud til, at Radikale høstede stemmer på opgøret med socialdemokraterne, men nu er Østergaard næsten slået tilbage til start.”

(Artiklen fortsætter efter grafen)

 

Afgørende med vælgeropbakning
Opgøret mellem de to tidligere regeringspartnere startede, da Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i sin grundlovstale brød med flere års parløb og slog fast, at hendes parti går efter at danne regeringen alene uden Radikale.

Med den melding efterlod hun Radikale alene tilbage på perronen, siger Erik Holstein. Og netop derfor er opbakningen i meningsmålingerne vigtig for Morten Østergaard og hans partifæller.

”Hvis den mistede parlamentariske indflydelse ikke modsvares af øget vælgeropbakning, er det helt galt. Så taber Radikale på alle parametre,” siger Erik Holstein.

Der er dog ingen grund til krisestemning hos Radikale endnu, understreger Erik Holstein.

”Nu skal man altid passe på med at konkludere vildt meget på en enkelt måling, så lad os lige se. Men hvis det her bliver mønstret fremover, må det give anledning til strategiske overvejelser hos Radikale,” siger han.

I Altingets seneste kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålinger stod Radikale til 6,2 procent af stemmerne.

(Artiklen fortsætter efter grafen)

Pernille Vermund lægger pres på blå blok
Selvom Radikale går tilbage, kan den samlede opposition glæde sig over, at den stadig står til at få et flertal med 91 mandater mod blå bloks 84 mandater.

De blå partier haler en anelse ind i forhold til den forrige måling, hvor de kun stod til 82 mandater. Det er dog en fremgang, der må efterlade statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med en bittersød smag i munden, mener Erik Holstein.

Ifølge målingen er det nemlig Nye Borgerlige, der er ledt an af Pernille Vermund, som står for en del af medvinden. Partiet har i løbet af det seneste halve års målinger ligget og rodet rundt nede omkring spærregrænsen.

Men det billede ændrer sig nu, og partiet står til at få 4,6 procent af stemmerne.

”Med Pernille Vermunds ultimative krav til en ny regerings udlændingepolitik risikerer Løkke, at Nye Borgerliges 4,6 procent går helt ud af regnskabet,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Det er et ret vildt resultat for Vermund, der tilsyneladende både napper stemmer fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Der er efterhånden meget, der skal gå galt for Vermund, hvis hun ikke kommer over spærregrænsen.”

Skidt opvarmning til DF-årsmøde
Netop Liberal Alliance går tilbage i målingen til 4,1 procent, og partiet står dermed også til at blive Folketingets mindste parti. Imens står Dansk Folkeparti til 17 procent, hvilket er en lille fremgang.

Det er dog ikke noget, der bør give anledning til fejring hos partiformand Kristian Thulesen Dahl, når Dansk Folkeparti samles til sit årsmøde i Herning denne weekend.

”Thulesen kan sagtens leve med at smide et par procent i forhold til kanonvalget i 2015, men over 4 procents tilbagegang er simpelthen for meget. Et så stort tab har tit en psykologisk virkning på en folketingsgruppe,” siger Erik Holstein.

Ifølge Holstein bør Dansk Folkeparti begynde at overveje, hvordan partiet skal tackle Pernille Vermund og hendes partifæller set i lyset af Nye Borgerliges vækst i målingen.

Thulesens dilemma
Ser man i torsdagens Berlingske, lader det imidlertid til, at den blå lejr allerede så småt forsøger at holde det nye parti i flokken i skak. Her advarer flere borgerlige politikere nemlig mod Vermund.

”Særlig DF var fremme med riven, men også LA og V gik hårdt til damen med de tre ultimative krav. Det er en balanceakt for resten blå blok: For angrebene giver også Nye Borgerlige masser af opmærksomhed,” siger Erik Holstein.

Det bliver også et spørgsmål om balance for Kristian Thulesen Dahl, når han skal vælge den rette angrebstaktik over for Pernille Vermund, tilføjer Erik Holstein:

”Det er et dilemma for Thulesen: For hvis han går i konkurrence med Vermund om at komme med de mest yderliggående udlændingemeldinger, taber han den midterposition mellem blokkene, som DF efter mange år har nået.”

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 6.-11. september 2018 blandt 1.215 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale statistiske usikkerhed for partierne er +/- 2,5 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)









0:000:00