Ny musikplan øremærker midler til skolebørn

MUSIK: Projekter, der samarbejder med landets skoler, styrkes med 23 millioner i Kulturministeriets nye musikhandlingsplan. Pengene tages fra talentudvikling på musikskolerne, der frygter en svækkelse af eliten.

Kulturminister Mette Bock besøgte mandag 2. klasserne på
Hvinningdalskolen i Silkeborg, der er med i projektet OrkesterMester, som musikhandlingsplanen giver
støtte til.
Kulturminister Mette Bock besøgte mandag 2. klasserne på Hvinningdalskolen i Silkeborg, der er med i projektet OrkesterMester, som musikhandlingsplanen giver støtte til.Foto: Fotograf: Frank Nielsen / Kulturministeriet
Peter Pagh-Schlegel

Børnenes musikudfoldelse er i fokus i den nye musikhandlingsplan, som kulturminister Mette Bock (LA) præsenterer mandag eftermiddag.

Musikhandlingsplanen, der fordeler i alt 157,9 millioner kroner over de næste fire år, vil som noget nyt øremærke 23,2 millioner til tre specifikke projekter, der alle fungerer i samarbejde med landets grundskoler.

Det gælder blandt andet projektet OrkesterMester, der opretter skoleorkestre i små klasser, og Levende Musik i Skolen (LMS), der afholder koncerter og laver musikundervisningsmateriale til folkeskoler over hele landet.

”Det er indsatser, hvor midlerne kommer direkte ud til børnene, så vi på den måde styrker det fremtidige musikliv i Danmark,” siger kulturminister Mette Bock (LA), der netop har været i Silkeborg og overvære 80 2.-klasseselever spille strygeinstrumenter i samspil med OrkesterMester.

Jeg bakker op om, at vi får løftet arbejdet i folkeskolerne og styrket fødekæden i bunden. Men vi kan være nervøse for, om det sker for meget på bekostning af den mere elitære dygtiggørelse, der skaber fremtidens professionelle kunstnere

Anja Reiff
Danske Musik- og Kulturskoleledere

Musikskoler frygter, at eliten forsømmes
Pengene til de nye projekter kommer fra talentudvikling på landets musikskoler. I den nuværende musikhandlingsplan har musikskolerne via puljen på 23 millioner selv kunnet søge midler til talentudvikling, mens Kulturministeriet i den nye plan har valgt at prioritere projekterne på forhånd.

Og selvom prioriteringen anerkendes af musikskolerne, mødes den nye plan også med en lille skepsis.

”Jeg bakker op om, at vi får løftet arbejdet i folkeskolerne og styrket fødekæden i bunden. Men vi kan være nervøse for, om det sker for meget på bekostning af den mere elitære dygtiggørelse, der skaber fremtidens professionelle kunstnere,” siger Anja Reiff, der er formand for Danske Musik- og Kulturskoleledere.

Hun understreger, at de to niveauer er afhængige af hinanden.

”Ingen vækstlag uden elite. Bredden kan ikke stå i stedet for det, som nu udgår,” siger Anja Reiff.

Dokumentation

Se hele musikhandlingsplanen her.

Få overblikket, der sammenligner økonomien i nuværende og kommende musikhandlingsplan, her.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00