Nye tal: Her er landene, der giver mest og mindst i udviklingsbistand

UDVIKLINGSBISTAND: De rige landes udviklingsbistand voksede i 2019 i forhold til året før, viser ny opgørelse fra OECD. Men målt som andel af landenes bruttonationalindkomst faldt den en smule. Landene er stadig milevidt fra at indfri fælles målsætning, siger forsker.  

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Den samlede udviklingspulje fra en række af verdens rigeste lande blev større sidste år.

Bistandsbidraget fra landene i den internationale udviklingsbistandskomité (DAC) steg mellem 2018 og 2019 med 1,4 procent, viser nye tal fra OECD.

Sidste år var det samlede bidrag fra landene således på 152,8 milliarder dollar svarende til omtrent en billion danske kroner.

OECD’s generalsekretær, Angel Gurría, er meget tilfreds med stigningen, der falder på et tørt sted på grund af den aktuelle coronakrise.

”Stigningen i den globale udviklingsindsats er et vigtigt første skridt, især fordi vi nu har en ekstra forpligtelse til at øge støtten til de lande, der står over for de største konsekvenser af coronaviruskrisen,” siger han i en pressemeddelelse.

Også Rasmus Stuhr Jakobsen, der er formand for Globalt Fokus, roser resultatet.

”Det er godt at se, at der er en lille vækst. Jeg har haft bekymringer for, at en globalt set voksende nationalisme ville afspejle sig i et dyk i den internationale solidaritet i form af en lavere udviklingsbistand, men det har vi heldigvis ikke set,” siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Så meget bidrager DAC-landene med som andel af BNI

Danmark på fjerdeplads
Stigningen i det samlede udviklingsbidrag fra DAC-landene sidste år skyldes landenes økonomiske vækst.

Men målt i andel af landenes bruttonationalindkomst faldt bidraget faktisk mellem 2018 og 2019 fra 0,31 procent til 0,30 procent, viser opgørelsen.

”Det går den gale vej i forhold til at opfylde verdenssamfundets målsætning om at komme op på 0,7 procent,” siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Helle Munk Ravnborg.

Med et bidrag på 0,71 procent af bruttonationalindkomsten opfylder Danmark som bare et af fem lande ambitionen, der blev aftalt i DAC-samarbejdet i 1968.

Danmark ligger på fjerdepladsen over de største bidragsydere set relativt i forhold til størrelsen på landenes økonomi, men det er ikke godt nok, mener Rasmus Stuhr Jakobsen, der gerne så Danmark indtage en global førerposition.

”Det er ærgerligt, at Danmark ikke ligger i toppen sammen med Norge og Sverige med en andel af BNI til udviklingsbistand på én procent. Det er der, vi bør høre til som et af verdens rigeste lande,” siger han.

I den fulde version af artiklen kan du læse, hvordan OECD og en forsker fra DIIS vurderer udsigterne for udviklingsbistanden i år, hvor coronakrisen rammer økonomien. Her finder du også en graf, der viser, hvordan niveauet for bistanden har udviklet sig siden 1960. Find artiklen på Altinget Udvikling. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Munk Ravnborg

Seniorforsker, DIIS, forperson for Initiativgruppen for Bornholms Havvindmøllepark, kommunalbestyrelsesmedlem, Bornholms Regionskommune, forperson, Bornholms Energi og Forsyning (BEOF)
ph.d. (RUC 1993)

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)









0:000:00