Økonomisk bølgegang på børneområdet

BUDGET: I 2012 vil kommunerne spare 700 mio. kr. på børneområdet, viser KL-overblik over de kommunale budgetter. Bagefter skal der bruges 500 nye mio. kr. på børnene. Forældre håber på øremærkede penge til mere personale.
Først den ene vej, så den anden vej. Kommunerne vil spare 700 mio. i dagtilbuddene i 2012. Året efter skal der bruges 500 mio. kr. ekstra på de små.
Først den ene vej, så den anden vej. Kommunerne vil spare 700 mio. i dagtilbuddene i 2012. Året efter skal der bruges 500 mio. kr. ekstra på de små.Foto: colourbox.com

Først bliver der sparet en masse. Så skal der bruges en masse.

Sådan tegner den økonomiske udvikling på børneområdet sig, hvis man sammenholder de nye tal for kommunernes 2012-budgetter med regeringens finanslov.

Ifølge et KL-notat om kommunernes budgetter for næste år vil de største besparelser især ske inden for dagtilbuddene, hvor landets borgmestre i 2012 forventer et mindreforbrug på 700 mio. kr. i forhold til 2011.

Det står i kontrast til regeringens finanslov, hvori der er afsat 500 mio. kr. til flere pædagoger i dagtilbuddene fra 2013.

Vi kan jo håbe, at de 500 mio. kr. bliver øremærket til mere personale. Ellers er der en risiko for, at de dækker andre huller.

Lars Klingenberg
Formand, Forældrenes Landsforening

"Det kan blive et skridt ene vej og et skridt den anden vej," siger Lars Klingenberg, formand for Forældrenes Landsforening, der organiserer ca. 1.500 forældrebestyrelser fra daginstitutioner, SFO'er og dagplejen. Han mener ikke, at man kan komme uden om serviceforringelser - altså mindre tid til børnene - med en besparelse på børneområdet på 700 mio. kr.:

"Vi kan jo håbe, at de 500 mio. kr. bliver øremærket til mere personale. Ellers er der en risiko for, at de dækker andre huller. Det så vi med madordningen, hvor kommunerne fik 400 mio. kr., som ikke blev øremærket. Det gjorde, at kommunerne ganske kreativt lavede en madordning af dårligere kvalitet og i stedet brugte pengene på noget andet," siger Lars Klingenberg.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Jane Findahl (SF), formand for KL's Børne- og Socialudvalg, til paradokset i at spare 700 mio. kr. det ene år for at skulle bruge 500 mio. kr. på det samme område året efter.

Men KL fremhæver i det 12 siders lange notat om 2012-budgetterne, at en væsentlig forklaring bag de reducerede udgifter er et faldende børnetal. En anden forklaring er ifølge KL, at kommunerne samler flere institutioner under én fælles ledelse. Det har gjort, at antallet af ledere er faldet med ca. 10 pct. de seneste to år.

"Dette kan være et udtryk for, at kommunen har måttet foretage en række prioriteringer, hvor kommunen ikke har villet skære på det pædagogiske personale, men i højere grad har fokuseret på at slanke ledelseslagene," står der i notatet.

Ros fra finansministeren
Overordnet viser budgetoverblikket, at kommunerne regner med at bruge 245,3 mia. kr. på kommunal velfærd i 2012. Det er 2,6 mia. kr. mindre end aftalt i økonomiaftalen mellem KL og den tidligere regering.

"Der er en langvarig tradition for, at kommunerne bruger mere end budgetteret. Derfor ser jeg det som et udtryk for, at kommunerne har prøvet at helgardere sig ved at budgettere med mindre, end de må bruge. På den måde er der luft til at overskride budgettet, inden kommunerne rammer loftet, hvor de individuelt og kollektivt vil blive straffet af staten," siger Kurt Houlberg, forsker i kommunaløkonomi ved Anvendt Kommunalforskning, til Altinget | Kommunal.

Klik her og få et visuelt overblik over den kommunale økonomi for 2012: "Kommunernes budgetter på fem minutter"

Skruer ned for service - op for anlægget
Mens kommunerne på den ene side skruer ned for serviceudgifterne, skruer de på den anden side op for anlægsinvesteringerne. Således budgetterer borgmestrene med at bruge fem mia. kr. mere på at nybygge, udbygge og modernisere, end det er forudsat i økonomiaftalen.

Det glæder finansminister Bjarne Corydon (S), som mener, at kommunerne på den måde både "påtager sig et medansvar i den vanskelige økonomiske situation," men også bidrager til at give dansk økonomi en kickstart.

"Styr på økonomien i den offentlige sektor er afgørende for at signalere ansvarlighed om dansk økonomi. Derfor er det helt afgørende, at kommunerne sørger for at holde styr på udgifterne i 2012, så de vedtagne budgetter overholdes. Det kræver et skarpt fokus på økonomistyring i alle kommuner," udtaler Bjarne Corydon i en pressemeddelelse, hvor han fastslår, at regeringen på baggrund af budgetoverblikket forventer at udbetale det betingede bloktilskud på tre mia. kr.

Også økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er tilfreds.

"Det er godt gået. Nu og i de kommende år er det vigtigt, kommunerne overholder budgettet," siger hun i en pressemeddelelse.

Kommunernes endelige budgettal for 2012 bliver offentliggjort i januar af Danmarks Statistik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00