Påskeprædiken skrevet af kunstig intelligens skuffer præst: "En god prædiken er kendetegnet ved, at der er et menneske bag"

Sognepræst Thomas Høg Nørager anmelder prædiken skrevet af kunstig intelligens. Det er vigtigt at være åben over for ny teknologi, mener han, men resultatet imponerer ham ikke.

Her fremfører Thomas Høg Nørager den prædiken, som en kunstig intelligens har produceret. Nørrebro-præsten mener, at den er overfladisk og klichéfyldt.
Her fremfører Thomas Høg Nørager den prædiken, som en kunstig intelligens har produceret. Nørrebro-præsten mener, at den er overfladisk og klichéfyldt.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Peter Ingemann Nielsen

Da rocksangeren Nick Cave modtog en sangtekst skrevet af kunstig intelligens, blev han langt fra imponeret. Faktisk blev han decideret rasende.

En fan havde fået softwaren ChatGPT til at skrive en rocksang, "som Nick Cave ville skrive den". Glad for resultatet sendte han sangen til den australske rocklegende. Og fik et vredt svar retur.

Nick Cave syntes nemlig, at sangteksten var "bullshit" og "en grotesk hån mod, hvad det vil sige at være et menneske".

Derfor var det med en vis frygt og nervøsitet, at jeg rakte ud til præst Thomas Høg Nørager fra Stefanskirken på Nørrebro. Jeg havde nemlig fået ChatGPT til at producere en påskeprædiken målrettet Stefanskirken – og sendte derefter resultatet til præsten.

Kort før påske mødtes jeg med Thomas Høg Nørager i kirken for at tale om den robotgenerede prædiken.

Jeg mødte en præst, der modtog resultatet langt bedre end Nick Cave, men som alligevel ville ønske, at han blev udfordret mere, end hvad tilfældet var.

Læs påskeprædikenen skrevet af ChatGPT her

Kære menighed,

Velkommen til påskegudstjeneste i Stefanskirken. Det er en stor glæde for mig at stå her foran jer i dag og tale om påskens budskab.

Påsken er en tid, hvor vi mindes Jesu lidelse, død og opstandelse. Det er en tid, hvor vi reflekterer over vores eget liv og over de valg, vi træffer. Det er en tid, hvor vi fejrer håbet om fornyelse og forandring.

Men først og fremmest er påsken en tid til at glæde os over Guds kærlighed og nåde. Gennem sin søns død og opstandelse har Gud givet os en gave, som vi aldrig kan takke ham nok for.

Men selvom påsken er fyldt med glæde og håb, så er det også en tid til at tænke over vores eget liv. For hvad betyder det egentlig at være en kristen? Hvordan kan vi følge i Jesu fodspor og leve vores liv efter hans eksempel?

En af de ting, vi kan lære af påsken, er at være åbne over for forandring. Jesus var en mester i at forandre menneskers liv. Han mødte folk, hvor de var, og hjalp dem med at tage det næste skridt i deres liv.

Men forandring er ikke altid let. Det kræver mod og vilje til at se tingene fra en ny vinkel. Det kræver også, at vi tager ansvar for vores eget liv og for de valg, vi træffer.

Der er en historie om en mand, der gik til lægen og sagde, at han havde ondt i hovedet. Lægen sagde, at han skulle holde op med at slå sig selv i hovedet med en hammer. Manden svarede: "Men det gør da kun ondt, når jeg holder op."

Det er en sjov historie, men den viser også, hvor svært det kan være at ændre vores vaner og vores måde at tænke på. Men hvis vi virkelig ønsker at ændre vores liv, så er det nødvendigt at se tingene fra en ny vinkel og tage nogle nye skridt.

Påsken er en påmindelse om, at det er muligt at forandre vores liv og at finde håb og glæde, selv i de mørkeste tider. Det er en påmindelse om, at Gud er med os, uanset hvor vi er i vores liv.

Så lad os bruge påsken som en tid til at reflektere over vores eget liv og over de valg, vi træffer. Lad os være åbne over for forandring og fornyelse, og lad os have tillid til, at Gud vil være med os på vores vej.

Til sidst vil jeg ønske jer alle en rigtig god påske og håber, at I vil bruge denne tid til at fejre håbet om fornyelse og forandring.


Kilde: ChatGPT, OpenAI

Stefanskirken tårner sig op på en af Københavns travleste gader – Nørrebrogade. Her forsøger kirken at omfavne det omkringliggende multikulturelle miljø, der omfatter alt fra unge studerende, indvandrere og klassiske arbejdere.

Kirken er kendt for sine klimasorggrupper, ramadanmiddage og Bach Friday, hvor de som et modspil til Black Fridays forbrugskultur spiller Bach-musik. Men selvom Nørrebro-menigheden er vant til kreative påfund, tror Thomas Høg Nørager alligevel, at en prædiken skrevet af kunstig intelligens vil blive dårligt modtaget.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00