Politikere beklager EU-antibiotika-fadæse: ”Køen ved håndvasken er pludselig blevet meget lang”

Nye EU-regler, der forpligter dyrlæger til at bruge antibiotika efter indlægssedlens anvisninger i stedet for eget skøn, fik bred politisk støtte af de partier, der i dag kritiserer dem. Kun Enhedslisten stemte imod.

Vrede dyrlæger og kæledyrsejere luftede deres vrede og deres dyr på Christiansborg Slotsplads tirsdag over nye EU-regler.
Vrede dyrlæger og kæledyrsejere luftede deres vrede og deres dyr på Christiansborg Slotsplads tirsdag over nye EU-regler.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der var masser af politisk støtte til de rasende dyrlæger og kæledyrsejere på Christiansborgs Slotsplads, der tirsdag troppede op med ponyer, æsler og hunde for at klage deres nød over nye EU-regler.

Både Venstres dyrevelfærdsordfører, Erling Bonnesen, Socialdemokratiets ditto, Anders Kronborg, og formand for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, bakkede op om demonstranternes krav om at få omgjort de spritnye EU-regler, der blandt andet pålægger dyrlæger at ordinere antibiotika efter medicinalproducenternes anvisninger og ikke efter deres egen faglige viden.

Ingen af de pågældende partier gjorde dog noget for at få stoppet EU-reglerne, da de kørte gennem lovgivningsmaskinen, selv om de nu er dybt bekymrede over udsigten til, at det kan få antibiotikaudskrivninger til at stige betydeligt og skade den kamp for at nedbringe forbruget og forhindre resistens, som Danmark har kæmpet i årevis.

Kun Enhedslisten var imod forslaget, da det blev behandlet i Folketingets Europaudvalg.

Heller ikke i Europa-Parlamentet var der nogen dansk modstand, da de nye regler blev vinket igennem i 2018 med massiv opbakning. Kun 16 af de på det tidspunkt 751 EU-parlamentarikere stemte imod, og blandt nej-sigerne var der ingen danskere.

Det ærgrer i dag Margrete Auken, der sidder i Parlamentet for SF og stemte for de nye regler.

Hun mener, at der er sket et kollektivt svigt både fra politikere, embedsværk og dyrlægestanden selv, fordi ingen for alvor har råbt op, da sagen blev behandlet.

”Jeg skulle bare have haft et vink om, at vi skulle passe på, at det her var ved at ske, så kan jeg love dig, at jeg havde reageret," siger SF’eren.

Det handler sagen om

De danske dyrlæger har i de seneste uger udtryk markant utilfredshed med nye EU-regler, der trådte i kraft 28. januar i år.

Det drejer sig især om den bestemmelse i regelsættet, der fremover betyder, at dyrlæger i alle EU’s medlemslande er forpligtet til at ordinære og anvende lægemidler i de doser og perioder, som der fremgår af de enkelte lægemidlers såkaldte ”produktresuméer” – også kaldet SPC’er – der er en form for indlægssedler.

Denne bestemmelse hedder artikel 106, stk. 1.  

Formålet med reglen er at reducere forbruget af antibiotika på europæisk plan og dermed også reducere risikoen for, at der udvikles bakterier, der er resistente mod antibiotika i blandt andet svin.

Disse bakterier kan nemlig overføres til mennesker og dermed også føre til resistens hos mennesker mod antibiotika som penicillin.

Flere europæiske lande bruger i dag mere antibiotika, end det er nødvendigt, og det er derfor forventningen, at forordningen vil kunne føre til en reduktion i EU’s samlede antibiotikaforbrug.

Men i Danmark vil der med stor sandsynlighed ske det modsatte. Her har man nemlig i flere år arbejdet for at nedbringe brugen af antibiotika og haft succes med det.

Med de nye regler vil dyrlægerne dog blive tvunget til at øge antibiotikaforbruget igen, hvis de skal følge lægemidlernes indlægssedler – og vel at mærke gerne vil gøre brug af de samme lægemidler, som de bruger i dag.

Kilde: Fødevarestyrelsen, Den Danske Dyrlægeforening og Folketingets EU-oplysning

0:000:00