Kommentar af 
David Trads

Præcise Samuelsen udnytter Corydons egne tal

KLUMME: Liberal Alliance må glæde sig kosteligt, efter Finansministeriet har regnet på partiets politik. Omvendt må Socialdemokraterne være bekymrede. Mediedækningen af sagen er et forvarsel om valget, skriver David Trads. 

Foto: screenshot fra TV 2
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Liberal Alliance kan man næppe tro sit eget held:

Først viser en beregning fra Finansministeriet, at partiets økonomiske politik stort set kun vil føre lutter goder med sig – især 124.000 nye job og 108 milliarder kroner i mervækst. Dernæst får Anders Samuelsen, partiets leder, såvel medvind af indslag i 19 Nyhederne på TV2 som svag modstand af finansminister Bjarne Corydon i en direkte duel på kanalen.

”Jeg bruger jo bare Bjarnes egne tal,” gentog Samuelsen, mens Corydon defensivt måtte henholde sig til, at ”der er en masse aspekter, der ikke er belyst” i ministeriets analyse.

Det giver sig selv, at regnedrengene i Finansministeriet har givet en gave til Liberal Alliance, idet den ’sociale massegrav’, som rød blok gerne vil have fremmalet, simpelthen er fraværende. Beregningen viser nemlig, at uligheden, hvis LA’s politik gennemføres, stadig vil være mindre end i Sverige – selv hvis topskatten fjernes, selskabsskatten sænkes, grundskylden fastfryses og registreringsafgiften bortfalder.

I dag må Liberal Alliance glæde sig kosteligt – for hen over weekenden lykkedes det partiet, næsten uimodsagt, at få afleveret det budskab, at vi faktisk kan blæse og have mel i munden på samme tid.

David Trads
Journalist og kommentator

”Bjarnes egne tal, Finansministeriets egne tal, viser jo, at vores politik går i en retning, hvor alle får flere penge mellem hænderne, og hvor der kommer markant flere i beskæftigelse. Vi får samme service i den offentlige sektor, fordi vi følger de anbefalinger, som regeringen selv har lagt frem via produktivitetskommissionen…Jeg tror, at danskerne forventer af os, Bjarne, at vi arbejder sammen i stedet for at bruge alle muligheder for at skyde hinandens ideer ned,” lød det fra en meget offensiv Samuelsen på TV2.

Nølende Corydon
Corydons svar var anderledes nølende – og frem for alt upræcise og meget brede. Da studievært Natasja Crone bad finansministeren svare på, hvorfor han ikke bare siger ’ja tak’ til Liberal Alliances politik, lød det eksempelvis sådan her:

”Der er to væsentlige årsager til, at vi skal lade være med at kaste Danmark ud i de her eksperimenter: Den ene årsag er, at sådan en beregning giver jo ikke nogen garanti for den vækst, der lige er beskrevet. Det er et eksperiment. Det er meget usikkert. Den anden årsag er, at der er mange aspekter, der ikke er belyst i beregningen, og det, der vil ske i starten, er jo, at arbejdsløsheden vil begynde at stige.”

Forskellen på Samuelsens og Corydons argumentation er åbenlys:

For mens Liberal Alliances leder med rygdækning i Finansministeriets tal kunne aflevere præcise argumenter med konkrete tal, ja, så måtte den socialdemokratiske topminister, som måtte føle sig stukket i ryggen af eget ministerium, nøjes med at benytte spage advarsler.

Forvarsel om valg
Indslaget i TV2 Nyhederne var et forvarsel til det valg, der snart kommer. Man mærkede tydeligt – både i vinklingen af nyheden og af spørgsmålene under duellen – hvem der er i offensiven (de blå), og hvem der er i defensiven (de røde). TV2s journalister gav Samuelsen medvind, mens Corydon var i konstant modvind, hvilket var mest markant, da han simpelthen blev afbrudt, da han ellers blev bedt om at svare på, hvad størrelsen af gælden er i Danmark.

I dag må Liberal Alliance glæde sig kosteligt – for hen over weekenden lykkedes det partiet, næsten uimodsagt, at få afleveret det budskab, at vi faktisk kan blæse og have mel i munden på samme tid: Skatter og afgifter kan sænkes dramatisk – og vi får alligevel både flere job, mere vækst og samme offentlige service (bortset lige fra, at vi skal betale symbolsk for at gå til lægen).

Socialdemokratiet må omvendt være bekymret – for end ikke en af partiets topfolk, nemlig finansministeren, synes i stand til præcist at argumentere mod den politik, som partiet jo mener vil ødelægge #detdanmarkdukender. Der skal helt andre boller på suppen, hvis rød blok skal i offensiven – og ikke fastholdes i defensiven.

Rigtigt bekymrede mennesker i regeringen må i øvrigt med noget, der ligner rædsel, huske tilbage på det sidste år, som SR-regeringen havde under Nyrup: I 2000 gennemregnede Finansministeriet, dengang under Pia Gjellerup, nemlig også et centralt blåt forslag – Anders Fogh Rasmussens skattestop. Den analyse viste, at der faktisk var råderum til skattestoppet – og med Finansministeriets blåstempling blev det stort set umuligt for Socialdemokratiet at argumentere mod Fogh. Ja, man indledte sit eget nederlag…


David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget.  Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024