Praktiserende læger advarer regeringen: Jeres plan afskaffer ikke lægemangel

LÆGER: I 2030 vil der være alt for få praktiserende læger og for få nye vil blive uddannet. Sådan lyder det fra Praktiserende Lægers Organisation. Positivt med ny viden, siger Venstre. Vi skal have dialog på området, siger Socialdemokratiet.

Der vil være mangel på læger i fremtiden, hvis ikke der uddannes langt flere, siger Praktiserende Lægers Organisation.<br>
Der vil være mangel på læger i fremtiden, hvis ikke der uddannes langt flere, siger Praktiserende Lægers Organisation.
Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Kristoffer Kvalvik

Hvis du skal til din praktiserende læge i 2030, skal du nok melde din ankomst i god tid.

I hvert fald hvis man skal tro de to analyser, som Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har udgivet.

Her står det klart, at man i 2030 vil have behov for 5.000 praktiserende læger. Det er en stigning på 1.600 i forhold til, hvordan fremskrivningen ser ud i dag.

Derudover er der behov for at uddanne flere læger. Det skal ske via øget optagelse på lægestudiet.

Regeringen har selv foreslået 30 ekstra pladser i 2019 og 2020, men det er ikke nok, siger PLO.

Organisationen peger istedet på, at man gradvist udvider, så der i 2019 udvides med 50 pladser og i 2020 udvides med 75 ekstra pladser. Antal af pladser skal stige til 100 pladser i perioden 2021-2027, hvorefter udvidelsen reduceres til 30 ekstra pladser, som i regeringens udspil.

Hos Venstre, der har sundhedsministerposten, tager man glad imod PLO’s analyse.

”Vi er i Venstre utrolig optaget af at sikre god lægedækning i hele Danmark. En læge tæt på er tryghed. Vi har allerede taget en stribe initiativer, bl.a. øget optag på medicinstudiet, som skal dæmme op for fremtidens lægemangel. Det er super positivt, at PLO bidrager aktivt med ny viden - viden som jeg ser frem til at dykke ned i,” skriver sundhedsordfører Jane Heitmann (V) i en sms.

Læs analysen om behovet for 5.000 læger her, og analysen om de 100 ekstra uddannelsespladser her.

PLO: Vi bliver næsten syge af arbejdet
For Gunver Lillevang, formand for PLO Efteruddannelse, er det ved at være på høje tid med en investering i uddannelsen af flere læger.

”Vi er ikke ude i 11. men 14. time. De almen-medicinske organisationer har de sidste 20 år sagt, at vi er nødt til at uddanne nogle flere almen-mediciner. Så har de sagt ’nå’, de fleste af dem, eller også har de skruet en lille bitte smule op,” siger hun

Gunver Lillevang arbejder selv som praktiserende læge, og hun kan godt mærke presset.

Der er ifølge hende for mange opgaver fra sygehusene, der bliver lempet over til de praktiserende læger:

”Vi bliver næsten syge af at passe arbejdet. Så kan man som praktiserende læge finde på at gå på pension som ikke ret gammel. Så bliver det problematisk at fastholde, hvis ikke vi snart får nogle flere hænder.”

S: Vi skal have nok
Hos Socialdemokratiet er man ikke i tvivl om, at manglende læger er et problem. Partiet vil dog ikke give et bud på, hvor mange læger der specifikt er behov for.

”Det er fuldstændigt overordnet sundhedsministerens og forskningsministerens ansvar at sørge for, at vi får uddannet læger nok i forhold til dimensionering,” siger Flemming Møller Mortensen (S), sundhedsordfører.

Et egentlig tal skal ifølge ham findes i en dialog mellem parterne på området. Men en ting er sikkert, ifølge ordføreren:

”Vi vil have nok.”

Hvad nok er, skal man have en bredere samtale om, fortæller han:

”Det er klart, at de praktiserende læger kan have deres tanker og deres bevæggrunde for at sige et tal, og styrelsen (Sundhedsstyrelsen red.) kan have et andet. Her bliver vi nødt til at have en dialog i forhold til, hvordan det skal være i fremtiden.”

Flemming Møller Mortensen har selv oplevet manglen på læger i sit lokalområde, og han kan sagtens mærke konsekvenserne af dette.

”Det trækker tænder ud, det giver ikke den tillid og tryghed, der skal være for alle borgere, uanset hvilken egn af Danmark de bor i. Derfor er dimensionering så afgørende,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Jane Heitmann

Formand, Krifa og Sclerosehospitalerne, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

0:000:00