Kommentar af 
Thomas Larsen

Prins Christians indtog varsler ny tid for Kongehuset

Der vil komme massivt fokus på prins Christian frem mod fejringen af hans 18-års fødselsdag næste weekend. Bag kulisserne har dronning Margrethe systematisk lagt tingene til rette for sine efterfølgere, skriver Thomas Larsen.

Gallafesten på prins Christians fødselsdag får masser af unge deltagere. Det er&nbsp;med til at understrege, at en ny generation er på vej – og Kongehuset også er til for dem, skriver Thomas Larsen.<br>
Gallafesten på prins Christians fødselsdag får masser af unge deltagere. Det er med til at understrege, at en ny generation er på vej – og Kongehuset også er til for dem, skriver Thomas Larsen.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Thomas Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er lagt op til gallafest næste weekend, når prins Christian fylder 18 år og træder et skridt tættere på sin livsopgave.  

Ugebladene har allerede produceret farvestrålende tillæg, og hundredtusinder af seere vil komme tættere på fødselsdagsbarnet, når DR-udsendelsen "Prins Christian – en kongelig rejse" vises dagen før dagen, det vil sige om lørdagen, inden festen folder sig ud i fuldt format om søndagen. 

Her vil de store tv-kanaler transmittere fra dagens program – blandt andet når prins Christian med sin familie og dronning Margrethe klokken 12.00 træder ud på balkonen efter et stort vagtskifte på Amalienborg Slotsplads. 

Om aftenen skal der festes – med Dronningen som vært – og her vil masser af unge deltage. Det er en begivenhed, som har været et vellykket træk fra kongehusets side. Dels skaber den anderledes fest en mindre stiv og formel ramme om fødselsdagen. Dels er de unge med til at understrege, at en ny generation er på vej – og Kongehuset også er til for dem.

Først når han runder 21 år, vil prins Christian få tildelt flere officielle opgaver og for alvor skulle vænne sig til et liv i projektørlys.  

Thomas Larsen

Nogle af de unge kommer fra ungdomsorganisationer. Andre har markeret sig inden for sport, kunst og kultur. Oven i det er cirka 200 unge fra rigsfællesskabet inviteret med, da hver eneste kommune samt Grønland og Færøerne har kunnet udvælge to 18-årige til at deltage i gallataflet. 

Selvom dagen i høj grad vil blive en festdag, vil DR-udsendelsen vise, at Prins Christian godt ved, at livet ikke kun bliver en fest. Ifølge foromtalen vil han tage på en dannelsesrejse for at lære om de søjler – eller institutioner – som det danske samfund hviler på.  

Sammen med sin far, kronprins Frederik, besøger han blandt andet Folketinget, Højesteret, kirken og forsvaret. Dermed kastes diskret lys over det ansvar, som prins Christian en dag skal løfte.  

Dette faktum vil blive yderligere understreget, når han midt i november møder op i Statsrådet for at afgive en erklæring om at ville overholde grundloven. Derefter vil han kunne udpeges som rigsforstander. Dog får han ikke sæde i Statsrådet, før et tronskifte har fundet sted. 

Når disse begivenheder er forbi, vil prins Christian igen få lov til at trække sig væk fra søgelyset – så meget som det nu engang kan lade sig gøre for en ung mand, der en dag skal være konge.  

I nogle år endnu vil han få fred til at vokse, uddanne sig og formentlig komme på udlandsophold for at lære verden at kende. Først når han runder 21 år, vil han få tildelt flere officielle opgaver og for alvor skulle vænne sig til et liv i projektørlys.  

Allerede i slutningen af juni fastslog kongehuset, at prins Christian ikke vil få årpenge, før han fylder 21 år i efteråret 2026 – medmindre han forinden er blevet tronfølger. Dermed kom kongefamilien en potentielt giftig debat i forkøbet om, hvor vidt et ungt menneske på 18 bør tildeles et årligt millionbeløb.

Læs også

Beslutningen blev taget af kronprinsparret, som er optaget af, at deres søn får lov til at modnes, inden han for alvor skal træde ind på den store scene. Men bag denne – og flere andre vigtige – beslutninger anes i høj grad også dronning Margrethes hånd.  

Hun har længe set det som en af sine vigtigste missioner at sikre, at næste led i familiens lange kæde bliver klar til at tage over. Hun så og italesatte meget tidligt, at kronprins Frederik skulle have lov til at være sig selv i stedet for at forsøge at blive en dårlig kopi af hende.  

Hun har igen og igen fremhævet, at han skulle finde sin egen sti og stil. Og det bliver da også mere og mere tydeligt, at kronprinsen har fundet engagement og glæde i sin rolle. Ikke mindst fordi han netop er sig selv i rollen som tronfølger og kommende regent.  

Undervejs har dronningen og kronprinsen kunnet bruge hinanden, ligesom dronningen har opmuntret og rost kronprinsesse Mary, lige siden hun kom til Danmark og skulle træde ind i den kongelige familie og finde sig til rette i en radikalt forandret tilværelse.  

Dronningen har også truffet hårde, men nødvendige beslutninger. Hun sansede tidligt, at der var ved at opstå en debat om, hvor stort det danske kongehus skulle være, og hvor mange af hendes børnebørn, der skulle have ret til årpenge. I 2016 gjorde hun det klart, at det kun skulle være prins Christian, der en dag skal modtage apanage.

Når dronning Margrethe i dag virker så afklaret og glad på sine rejser rundt i landet, er et godt gæt, at hun føler sig tryg ved, at alt er parat til, at næste generation kan tage over.

Thomas Larsen
  

Sidst, men ikke mindst, traf hun den kontroversielle beslutning om at tage titlerne som prinser og prinsesser fra prins Joachims børn, ligesom hun har gjort det tindrende klart, at kongehusets fremtid hviler på kronprinsparrets – og senere prins Christians – skuldre.  

Det har som bekendt skabt voldsom turbulens i kongefamilien. Prins Joachim blev ulykkelig og forbitret, og mange danskere var skuffede over afgørelsen. Men i kulissen var der forinden, forlyder det, en rivalisering i gang mellem hendes to sønner og deres familier.  

Ved at skride ind fik hun stoppet denne uro, og hun fik ikke mindst gjort det klart, hvem der skal stå i spidsen for det mere end 1000 år gamle danske monarki. Senere blev der sørget for, at prins Joachim med sine særlige kompetencer kommer til at løse opgaver i sit nye job som forsvarsindustriattaché i Washington D.C. 

Det har været beslutninger, som har været smertefulde for hende at tage som mor, mens hun i rollen som monark har vidst, at de var nødvendige.  

Når dronning Margrethe i dag virker så afklaret og glad på sine rejser rundt i landet, er et godt gæt, at hun føler sig tryg ved, at alt er parat til, at næste generation kan tage over. Og formentlig vil ingen være mere stolt næste søndag end den 83-årige regent, når hun ser sit barnebarn fylde 18 år omgivet af andre unge fra en ny generation.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

Kronprins Christian (H.K.H. Christian Valdemar Henri John)

Kronprins til Danmark, greve af Monpezat

H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Præsident, Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab, formand, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, stifter af Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
filosofikum (Københavns Uni. 1960), studier i arkæologi (University of Cambridge 1961), studier i statskundskab (Aarhus Uni. m.fl.)









0:000:00