Programmet for Hu Jintaos statsbesøg

STATSBESØG: Kinas præsident Hu Jintao besøger Danmark i dagene 14. - 16. juni. Du kan se, hvordan hele præsidentens officielle program for besøget kommer til at forløbe her.
Kinas præsident Hu Jintao aflægger for første gang besøg i Danmark. Dronningen og prinsgemalen er værter for det kinesiske præsidentpar og for den statsbanket, der afholdes på Christiansborg Slot 15. juni om aftenen. Her kan du se hele præsidentens officielle program.

Torsdag 14. juni

Kl. 15.00: Ankomst til Københavns Lufthavn.
Kongefamilien byder den kinesiske præsident Hu Jintao velkommen til Danmark.

Fredag 15. juni

Kl. 10.00: Dansk-kinesisk erhvervskonference. 
Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) mødes med sin kinesiske kollega Wang Qishan til konference på Moltkes Palæ.

Kl. 10.30: Visit på Amalienborg. 
Kinas præsident Hu Jintao aflægger besøg hos Dronningen på Amalienborg.

Kl. 11.00: Sejltur med Dannebrog. 
Dronningen og prinsgemalen viser København frem for den kinesiske præsident og frue.

Kl. 11.45: Præsidenten besøger Den lille Havfrue.

Kl. 16.00: Præsidenten besøger Rosenborg Slot.

Kl. 20.00: Statsbanket på Christiansborg Slot.

Lørdag 16. juni

Kl. 9.30: Møde med Folketingets formand Mogens Lykketoft (S).

Kl. 10.00: Møde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Statsministeriet.
Her vil statsministeren drøfte forskellige aktuelle politiske emner med den kinesiske præsident.


Kilde: Udenrigsministeriet

Dokumentation

Statslige aftaler mellem Kina og Danmark, der forventes indgået under præsident Hu Jintaos besøg i Danmark 14. - 16. juni 2012.

***

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium
Det Kongelige Danske Musikkonservatorium indgår en aftale om etablering af "MUSIK Confucius Institute" med det Centrale Musikkonservatorium i Beijing og HANBAN, Confucius Institute Headquarters (Chinese National Office for Teaching Chinese as a Foreign Language).

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium opretter verdens første MUSIK Confucius Institute i samarbejde med konservatoriet i Beijing.

Instituttet styrker de musiske bånd mellem Danmark og Kina til gavn for den kulturelle udveksling og de kreative industrier.

Det centrale Musikkonservatorium i Beijing og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium har gennem de seneste år opbygget et tæt samarbejde. De har med udgangspunkt i forskellige kulturer begge formået at etablere sig som attraktive uddannelsesinstitutioner på højeste niveau. Oprettelsen af verdens første MUSIK Confucius Institut bliver etableret i en tid, hvor den interkulturelle viden gennem kunst og kultur kan være medskabende vækstfaktor inden for erhvervsudvikling og turisme i Danmark.

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium ser oprettelsen af dette nye institut som et vigtigt afsæt for den kinesiske musik og dens samspil med den europæiske musiktradition. De to konservatorier ser nye muligheder for at skabe synergi mellem europæisk og kinesisk musikkultur i en fælles fremtidig musikudvikling.

***

Klima, energi- og bygningsministeriet
Klima, energi- og bygningsministeriet indgår en aftale om vedvarende energi med Kinas Nationale Energiadministration (National Energy Administration, NEA).

Fremme og styrke samarbejdet om vedvarende energi med udgangspunkt i det allerede etablerede og lovende danske samarbejde med China National Renewable Energy Centre.

Danske vedvarende energiteknologiske løsninger og erfaringer bidrager til kinesisk samfundsomstilling.

Udvikle metoder og analyser for at fremme brugen af vedvarende energi.

Fremme samarbejde og partnerskaber mellem danske og kinesiske virksomheder, universiteter og andre institutioner inden for vedvarende energi.

Danmark har gennem RED programmet medvirket til oprettelsen af China National Renewable Energy Centre, som nu arbejder tæt sammen med Energistyrelsen om fremme af vedvarende energi i Kina. Dette samarbejde får nu også et formelt ophæng i forhold til den kinesiske energiadministration.

***

Klima, energi- og bygningsministeriet
Klima, energi- og bygningsministeriet indgår en aftale om at fremme samarbejdet inden for forskning og teknologisk udvikling med Kinas ministerium for videnskab og teknologi (Ministry of Science and Technology, MOST).

Styrke og fremme samarbejde om forskning og teknologisk udvikling inden for vedvarende energi, energieffektivisering og smart grids.

Formålet med aftalen er at styrke samarbejdet mellem danske og kinesiske forskningsinstitutioner og virksomheder med henblik på at forskning og teknologisk udvikling inden for vedvarende energi og energieffektiviseringer m.v.

***

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet indgår en aftale om energieffektivt byggeri med det kinesiske byggeministerium (Ministry of Housing and Urban-Rural Development).

Danmark har nogle af verdens skrappeste krav til energieffektivt byggeri, og danske virksomheder har gode erfaringer med at bygge energieffektivt og foretage energirenoveringer. De kinesiske myndigheder har ligeledes stærkt fokus på at nedbringe energiforbruget i bygninger i Kina. Samarbejdsaftalen danner rammen om de to landes udveksling af erfaringer og viden på området.

Aftalen giver mulighed for styrket samarbejde og videndeling mellem Kina og Danmark vedrørende lavenergibyggeri.

Med udgangspunkt i samarbejdsaftalen vil der i de kommende år kunne arrangeres seminarer, udviklingsforløb mv., hvor kinesiske myndigheder kan lære af de danske erfaringer med lavenergibyggeri, herunder de danske regler og standarder for bygninger og byggematerialer. Danske virksomheder fx producenter af energieffektive byggematerialer vil ligeledes kunne indgå i samarbejdet.

***

Kulturministeriet
Kulturministeriet indgår en aftale om etablering af kulturcentre i København og Beijing med Kinas kulturministerium (Chinese Ministry of Culture).

Det kinesiske kulturcenter vil være det første i Norden og vil tiltrække kinesiske kunstnere, akademikere og forskere til landet.

Aftalen vil give Danmark en lang række privilegier og forbedre mulighederne for at fremme dansk kunst og kultur i Kina.

Når Danmark og Kina nu underskriver en aftale om gensidig oprettelse og anerkendelse af kulturcentre i København og Beijing, er det kulminationen på mere end 13 års arbejde og dialog.

I dag er det kun Frankrig, Spanien, Tyskland og Sydkorea, som har en tilsvarende aftale med Kina. Aftalen vil forbedre mulighederne for at fremme dansk kunst og kultur i en interkulturel dialog med den kinesiske befolkning uden at skulle entrere med kommercielle mellemled. Det vil blandt andet medføre en større frihed til at sammensætte kulturudvekslingsprogrammer ligesom opgraderingen af Det Danske Kulturinstituts status i Kina vil lette nogle af de administrative og økonomiske byrder.

For Danmark er det desuden en stor gevinst at huse det første kinesiske kulturcenter i Norden.

***

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser
Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser har indgået en aftale om at styrke samarbejdet mellem videregående uddannelser med det kinesiske undervisningsministerium (Chinese Ministry of Education).

Mange danske videregående uddannelsesinstitutioner har allerede gode samarbejdsaftaler med kinesiske universiteter. Denne nye rammeaftale med det kinesiske undervisningsministerium bekræfter den gode relation til Kina på uddannelsesområdet og forbedrer mulighederne for samarbejde på de videregående uddannelser yderligere.

***

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri indgår en aftale inden for fødevarer og landbrug med det kinesiske landbrugsministerium (Ministry of Agriculture, MOA).

Aftalen styrker samarbejdet mellem Kina og Danmark inden for fødevarer og landbrug, med særlig fokus på økologi, fødevarekvalitet og -sporbarhed, husdyrproduktion og forarbejdningsudstyr.

Underskrivelsen af aftalen vil bidrage til at gøre markedsadgangen til Kina nemmere for danske virksomheder og organisationer med værdifuld know-how og teknologi.

Allerede i 2005 underskrev ministre fra det kinesiske landbrugsministerium og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri en MoU til styrkelse af bilateralt samarbejde inden for landbrugsområdet. Da en styrkelse af dette samarbejde er efterspurgt underskrives denne MoU.

***

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri indgår en aftale om at styrke samarbejdet i mejerisektoren ved etableringen af Kina-Danmark Mælketeknologi- og Samarbejdscenter, med det kinesiske landbrugsministerium (Ministry of Agriculture).

For at styrke samarbejdet i mejerisektoren og for at facilitere udveksling af viden og best practices fra Danmark til Kina, når det det gælder produktion af mælk og mejeriprodukter, vil danske Arla og kinesiske COFCO/Mengniu indgå en aftale om at etablere et Kina-Danmark Mælketeknologi- og Samarbejdscenter.

Det kinesiske landbrugsministerium og det danske Ministerium for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vil bakke op om centeret og dets arbejde.

Projektet vil give Danmark en markant placering i Kina, når det gælder emnerne mælkeproduktion og fødevaresikkerhed. En placering, der vil medvirke til at udvikle danske interesser inden for mejeribranchen i Kina.

***

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri indgår en aftale om certificering af
kødvareprodukter med det Kinesiske Ministerium for Fødevarekontrol (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine, AQSIQ).

For at styrke kommunikationen af certifikater mellem Danmark og Kina implementeres der med denne MoU et system for elektronisk verificering.

Systemet, som trådte i kraft d. 1. januar 2012 sikrer, at eksport af dansk kød til Kina sker uden problemer.

En tilsvarende MoU blev underskrevet i København 23. juni 2011 og trådte i kraft den 1. januar 2012. AQSIQ ønsker nu en underskrivelse af aftalen på ministerniveau.

***

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri indgår en aftale om eksport af maltbyg med det kinesiske ministerium for fødevarekontrol (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine, AQSIQ).


Det kinesiske marked for maltbyg er interessant for dansk eksport.

Fødevareministeriets plantesundhedscertificering af dansk maltbyg fremmer eksporten.

Kina importerer ifølge brancheoplysninger årligt i størrelsesordenen 2 mill. tons maltbyg. Et ændret forbrugsmønster i Kina, med øget præference for øl brygget på byg, kan føre til øget kinesisk import.

Danmark er verdens fjerdestørste eksportør af maltbyg, med en aktuel eksport i størrelsesordenen op til 700.000 tons/år til en række lande.

Eksporten af maltbyg har været mulig siden 2008 grundet en aftale mellem de kinesiske plantesundhedsmyndigheder og Fødevareministeriet om de plantesundhedsmæssige betingelser for eksport.

Aftalen indebærer krav om kontrol og frihed for en række planteskadegørere og ukrudtsfrø i maltbyg, der skal eksporters til Kina. NaturErhvervstyrelsen godkender eksporten og udsteder plantesundhedscertifikater, der bekræfter at maltbyggen fra Danmark lever op til de kinesiske krav.

En lignende protokol blev underskrevet i Beijing den 28. februar 2008. Den nye protokol viderefører den eksisterende aftale og skal underskrives på ministerniveau.

***

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri indgår en aftale om at styrke samarbejdet
inden for fødevarekvalitet og kontrol med det kinesiske ministerium for fødevarekontrol (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine, AQSIQ).

For at styrke samarbejdet mellem Fødevarestyrelsen og det kinesiske ministerium for fødevarekontrol (AQSIQ) indebærer aftalen etableringen af en platform til åben dialog og udveksling af erfaringer, hvor det danske kontrolsystem inden for fødevaresikkerhed kan introduceres og diskuteres i lyset af nuværende kinesiske standarder, og vice versa.

Aftalen forventes at lette markedsadgangen til Kina for danske kvalitetsprodukter ved promovering af produkterne på grundlag af det danske fødevaresikkerheds- og sporbarhedssystem.

I 2002 underskrev Fødevarestyrelsen og det kinesiske Import and Export Food Safety Bureau en samarbejdsaftale. Idet dansk eksport til Kina er øget betydeligt siden da, er der nu behov for, at samarbejdet genetableres og udvides.

***

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri indgår en aftale om organiske fødevareprodukter med det Kinesiske ministerium for fødevarekontrol (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine, AQSIQ), (China Certification and Accreditation).

I lyset af den danske styrkeposition, når det kommer til økologi og for at imødegå den voksende efterspørgsel efter økologiske fødevarer i Kina, underskrives MoU'en for at etablere en samarbejdsplatform mellem danske og kinesiske økologi-certificeringsorganer.

Med aftalen fremmes samhandlen, ligesom vidensdelingen mellem Danmark og Kina på økologiområdet styrkes.

Andelen af produktionen og forbrug af økologiske fødevarer er særlig høj i Danmark, og gør Danmark ledende inden for økologi. I Kina er interessen for økologiske fødevarer stigende, da disse fødevarer anses som værende sikrere og af højere kvalitet. For at imødekomme den voksende efterspørgsel etableres denne samarbejdsplatform.

***

Skatteministeriet
Skatteministeriet indgår en aftale om en ny dobbeltbeskatningsoverenskomst med Kinas Skatteministerium (State Administration of Taxation).

Danmark og Kina har indgået en ny dobbeltbeskatningsoverenskomst. For dansk erhvervsliv er det vigtigt, at Danmarks dobbeltbeskatningsoverenskomst med Kina derved bliver moderniseret, så den svarer til de tilsvarende overenskomster, som Kina har med andre europæiske land, idet danske foretagender med investering eller virksomhed i Kina konkurrerer med foretagender fra disse lande.

Formålet med dobbeltbeskatningsoverenskomster er at undgå dobbeltbeskatning på indkomst, som foretagender og personer fra det ene land har fra det andet land. Overenskomsten giver foretagender og personer fra det ene land bedre muligheder for at forudse de skattemæssige virkninger af investering eller virksomhed i det andet land. Overenskomsten fremmer derved udviklingen af økonomiske forbindelser mellem Kina og Danmark.

Den ny dobbeltbeskatningsoverenskomst afløser den gældende overenskomst fra 1986, som er forældet og ikke passer med nutidens forhold.

***

Udenrigsministeriet, Eksportrådet
Udenrigsministeriet, Eksportrådet indgår en aftale om etablering af en arbejdsgruppe om energi, miljø og bæredygtig urbanisering med det Kinesiske Handelsministerium (Ministry of Commerce of the Peoples Republik of China, MOFCOM).

Fremme og styrke det kommercielle samarbejde mellem Danmark og Kina inden for vedvarende energi, energieffektivitet, miljøbeskyttelse og bæredygtig urbanisering.

Styrke indsatsen for at fremme handel og reducere markedsbarrierer på 'clean-tech' området.

Fremme samarbejdet med Kina om bæredygtig urbanisering gennem bl.a. identifikation af byer/industrizoner, som prioriterer bæredygtig byudvikling, samt etablering af kommercielle projekter.

Drøfte standarder for bæredygtig urbanisering samt finansieringsmodeller for konkrete bæredygtige urbaniseringsprojekter.

Konkret etableres ny arbejdsgruppe med fokus på ovennævnte spørgsmål under den dansk-kinesiske Blandede Komité med deltagelse af såvel offentlige myndigheder som private virksomheder. Etableringen af arbejdsgruppen er et led i udmøntningen Regeringens Vækstmarkedsstrategi for Kina.

***

Udenrigsministeriet, Eksportrådet
Udenrigsministeriet, Eksportrådet har indgået en aftale med det kinesiske Handelskammer (China Chamber of Commerce for Import & Export of medicine & Health Products, CCCMHPIE) om at styrke handel og investeringer inden for sundhedssektoren.

Fremme og styrke handel og investeringer inden for sundhedssektoren, herunder skabe bedre adgang for danske medicinal- og hjælpemiddelvirksomheder på det kinesiske marked.

Skabe en platform for udveksling af informationer om kommercielle muligheder, relevante sundhedspolitiske tiltag og reguleringer, knowhow, markedsbetingelser, herunder en dialog om reduktion af handels- og andre adgangsbarrierer, offentlige indkøb samt sundhedssektoren i Danmark og Kina.

Etablering af kontaktgruppe bestående af repræsentanter for offentlige myndigheder, relevante organisationer, akademikere samt private virksomheder med en interesse i markedet fra begge lande. Gruppen vil rapportere til den dansk-kinesiske Blandede Komite.

***

Udenrigsministeriet, Invest in Denmark/Eksportrådet
Handels- og Investeringsministeren indgår en Memorandum of Understanding med China Development Bank Cooperation på vegne af Invest in Denmark/ Eksportrådet.
NB. Aftalens konkrete indhold er fortroligt.

Kilde: Udenrigsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)









0:000:00