R om profitforbud i Børnene Først: "Det har jeg svært ved at se os som en del af"

INTERVIEW: Radikale kan ikke se sig selv i en anbringelsesreform, der forbyder private tilbud til anbragte unge at trække overskud ud af driften. Partiet lufter i stedet igen muligheden for et profitloft som kompromis.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Regeringens ambition om et profitforbud på socialområdet møder endnu en gang modstand fra Radikale.

Regeringen ønsker nemlig at indføre profitforbuddet som en del af det stort anlagte anbringelsesudspil, der blev præsenteret i sidste uge under overskriften 'Børnene Først'.

Men det vil Radikale ikke være med til.

Partiets socialordfører, Henrik Vinther, gør det klart, at han har "meget svært" ved at se Radikale lægge mandater til en anbringelsesreform, der også indeholder et profitforbud på socialområdet.

Der er masser af private tilbud, som hjælper med at løse vigtige opgaver for anbragte børn på vegne af kommunerne.

Henrik Vinther
Socialordfører, Radikale

"Forhandlingerne har været i gang tidligere, men de gik i stå, fordi der ikke var enighed. Nu kommer det så med her. Det har jeg svært ved at se os som en del af," siger Henrik Vinther.

R: De private er en vigtig del
Forhandlingerne om et profitforbud stødte allerede på grund inden jul, da Radikale klart afviste en af regeringens største socialpolitiske mærkesager.

Social- og ældreminister Astrid Krag har i artikler og debatindlæg gjort det klart, at penge tiltænkt socialt udsatte borgere ikke må kunne trækkes ud som profit til ejere af private tilbud.

Ekstra Bladets afdækning af de såkaldte 'børnehjemsbaroner' er blandt andet blevet brugt som argument for nødvendigheden af et profitforbud.

Men Radikale ser anderledes på emnet og deler ikke ministerens ønske om at forbyde muligheden for profit ved at indføre et krav om, at private aktører skal omlægge deres ejerform fra privat til selvejende.

Dokumentation

Det skriver regeringen om profitforbud i udspillet
Hver gang der trækkes penge ud af private sociale tilbud, er det penge, som i stedet kunne være blevet brugt til at skabe bedre kvalitet for børnene, fx til flere voksne eller kompetenceudvikling.

Indsatsen for de allermest udsatte børn og unge skal altid være drevet af et ønske om at hjælpe og gøre en positiv forskel i barnets liv, ikke et mål om at tjene penge.

Samtidig skal vi styrke tilsynet med kvaliteten i plejefamilier, døgninstitutioner og private opholdssteder for anbragte børn og unge.
Regeringen foreslår:

- Forbud mod profit på private opholdssteder for anbragte børn og unge. Så et eventuelt overskud geninvesteres i tilbuddet til gavn for de børn og unge, som bor der.

- En styrkelse af tilsynet med plejefamilier, døgninstitutioner og opholdssteder for an- bragte børn, så vi sikrer en ordentlig kvalitet, og at velfærdskronerne ikke trækkes ud af til- buddene på ulovlig vis, men bruges på børnene som tiltænkt.

Kilde: 'Børnene Først'-udspillet, Social- og Ældreministeriet.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00