Radikale afviser socialdemokratiske skattestigninger

FINANSIERING: Radikale er parat til at spænde ben for centrale elementer i Socialdemokratiets plan om at sikre flere penge til velfærd og tidlig pension ved at rulle skattelettelser tilbage.

Radikale bebuder boykot af socialdemokratiske skattestigninger.
Radikale bebuder boykot af socialdemokratiske skattestigninger.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Socialdemokratiet risikerer at mangle milliarder til bedre normeringer og tidligere pension, hvis Mette Frederiksen og kompagni efter valget skal forhandle sin økonomiske politik på plads med Radikale.

For at skaffe flere penge til velfærd og pension vil Socialdemokratiet tilbagerulle skattelettelser for milliarder. Men den øvelse skal de ikke regne med at få Radikale til at lægge stemmer til.

”Det har jeg meget svært ved at se for mig,” siger Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, i et interview med Altinget.

Konkret vil Socialdemokratiet sikre ekstra indtægter for lige over tre milliarder kroner ved at annullere eller begrænse lempelser, som er indført under Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Det er jo fugle-på-taget-penge, hvis man bare udmønter dem ved at sige, at der skal skæres ned på konsulenter.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Gruppeformand

Det drejer sig først og fremmest om den såkaldte arveafgift, afkastet fra kapitalindkomster, fradraget for aktiesparekonti og fritagelsen af arbejdsgiverbetalt mobiltelefon.

Kun lempelsen af arveafgiften er Radikale parat til at støtte op om. De øvrige initiativer, som sikrer Socialdemokratiet finansiering for godt to milliarder kroner, afviser Sofie Carsten Nielsen.

S: Hvor skal pengene så komme fra?
Hun mener, at der i stedet kan skaffe flere penge til velfærd ved at åbne dørene for udenlandsk arbejdskraft.

”Udenlandsk arbejdskraft er den lettest måde at sikre, at vi kan fortsætte med vækst i dansk økonomi. Det skaffer både mennesker, og det skaffer kroner i skattekassen,” siger Sofie Carsten Nielsen.

I Socialdemokratiet tvivler fungerende politiske ordfører Peter Hummelgaard på øget adgang til udenlandsk arbejdskraft som en hurtig opskrift på mere vækst og flere skatteindtægter.

Og afvisningen af de socialdemokratiske skattestigninger ser han blot som et udtryk for, at Radikale har en økonomisk politik, som ligger ”langt længere til højre” end Socialdemokratiets.

Han undrer sig over, hvor Radikale så vil skaffe penge til at løfte velfærden.

”Og det kræver prioriteringer, hvis man gerne vil løfte kvaliteten af vores velfærd. Der vælger vi så at sige, at vi vil rulle nogle af de skattelettelser tilbage, som dem med meget store indkomster har fået,” siger Peter Hummelgaard.

I et nyligt kvalitetsvægtet snit over meningsmålinger står Socialdemokratiet til at blive afhængige af de radikale mandater, hvis Socialdemokratiet skal overtage nøglerne til Statsministeriet efter det kommende folketingsvalg.

Læs også

Konsulentloft ligner nye besparelser
Og Socialdemokratiet skal heller ikke gøre sig nogen forhåbning om at kunne gennemføre de skattestigninger, man ønsker, med støtte fra Dansk Folkeparti.

”Vi ønsker ikke at rulle de ting tilbage, som vi jo selv har været med til at støtte. Skatter og afgifter er mange ting forskellige ting, så man skal aldrig sige aldrig. Men der ligger 24 milliarder kroner i kassen, så den er jo langtfra tømt,” siger René Christensen (DF).

Ud over at annullere tidligere tiders skattelettelser, så vil Socialdemokratiet også skaffe penge i kassen ved at indføre et såkaldt ’samfundsbidrag’ på 1,5 milliarder kroner fra den finansielle sektor.

Her savner Sofie Carsten Nielsen at se et realistisk bud på, hvordan en sådan ordning vil skulle udformes i praksis. Det samme gælder de tre milliarder kroner, som Socialdemokratiet vil spare på brugen af konsulenter i det offentlige.

”Det er jo fugle-på-taget-penge, hvis man bare udmønter dem ved at sige, at der skal skæres ned på konsulenter. Det er jo bare en ny besparelse,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Dokumentation

Skattelettelser, S vil annullere

Skattelettelser for virksomhedsarvinger
Regeringen har sat bo- og gaveafgiften for virksomhedsarvinger ned fra 15 procent til 5 procent. Den skattelettelse kostede 1 milliard kroner.

Socialdemokratiet vil rulle lempelsen tilbage, så bo- og gaveafgiften igen bliver 15 procent for dem, som arver virksomheder.

Kapitalindkomst og aktiesparekonto
Derudover vil Socialdemokratiet rulle skattelettelserne på store kapitalindkomster tilbage, som blev gennemført med Forårspakke 2.0 fra 2009. Og samtidig annulleres yderligere forhøjelser af aktiesparekontoen og investorfradraget.

Forslagene giver tilsammen omkring 2,4 milliarder kroner

Provenuet skal bruges til at give nedslidte, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, en ret til at trække sig tidligere tilbage.

Fastholdelse af skat på fri telefon og internet
Med finansloven for 2018 aftalte regeringen og Dansk Folkeparti at afskaffe skatten på fri telefon og internet i 2020.

Socialdemokratiet vil ikke gennemføre den skattelettelse og har i stedet foreslået at bruge pengene på børn og socialpolitik. Det giver et provenu på 0,7 milliarder kroner i 2025.

Andre finansieringstiltag

Samfundsbidrag fra den finansielle sektor
Socialdemokratiet mener, at finanssektoren skal bidrage mere til fællesskabet i form af et ekstra samfundsbidrag på 1,5 milliarder kroner.

Den konkrete finansieringsmodel skal udarbejdes i samarbejde med sektoren selv. Provenuet herfra skal bruges til at finansiere værdig tilbagetrækning for nedslidte.

Loft over brugen af konsulenter i det offentlige
Staten, kommuner og regioner bruger ifølge Socialdemokratet årligt 11 milliarder kroner på konsulentydelser.

Socialdemokratiet vil spare 3 milliarder kroner på det offentliges køb af konsulentydelser ved at sætte et loft over udgifterne til konsulenter. De sparede penge skal fortsat indgå i det offentlige forbrug, men prioriteres til kernevelfærden.

Kilde: S-udspil 'Gør gode tider bedre'


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00