Snit af meningsmålinger: DF står til dårligste valgresultat siden 1998

RISBJERGSNIT: Dansk Folkeparti fortsætter nedturen i meningsmålingerne og står halvvejs i valgkampen til det dårligste valgresultatet siden 1998. Kristendemokraterne er til gengæld tæt på at opnå valg.

Mens Dansk Folkeparti og Alternativets valgtriumf er udskiftet med tilbagegang i meningsmålingerne, er der håb for Kristendemokraterne og Isabella Arendt. 
Mens Dansk Folkeparti og Alternativets valgtriumf er udskiftet med tilbagegang i meningsmålingerne, er der håb for Kristendemokraterne og Isabella Arendt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Med den seneste fremgang er Kristendemokraterne meget tæt på at kunne hente et kredsmandat i Vestjylland, hvor de står stærkest.

Kasper Møller Hansen
Valgforsker, professor i statskundskab ved Københavns Universitet

Halvvejs i valgkampen er det stadig ikke lykkedes Dansk Folkeparti at vende meningsmålingerne.

Fakta
Risbjergsnittet

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau, Yougov/Metroexpress, Kantar Gallup/Berlingske, Norstat/Altinget og Jyllands-Posten og Epinion/DR gennemført siden valgudskrivelsen.

I alt er der 6.348 interviews med i seneste opgørelse (fraregnet "ved ikke"-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procent der skal flyttes for at få det nye snit.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. Den statistiske usikkerhed på snittet for de enkelte partier er højst +/- 1,3 procentpoint.

Var der folketingsvalg i dag, ville Kristian Thulesen Dahls (DF) parti næsten blive halveret i forhold til valgtriumfen i 2015.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen laver for Altinget.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00