Radikale Venstre foreslår grøn grundlov

Martin Lidegaard ønsker at ændre Grundloven, så kommende generationer får nedskrevet rettigheder om blandt andet rent drikkevand, ren luft og statens pligt til at bidrage til sikkert klima.

"Tiden kalder på en ny og anderledes tilgang til den grønne omstilling," sagde Martin Lidegaard til Folketingets afslutningsdebat.
"Tiden kalder på en ny og anderledes tilgang til den grønne omstilling," sagde Martin Lidegaard til Folketingets afslutningsdebat.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

En grøn grundlov skal sikre danskerne grønne borgerrettigheder.

Sådan lød det fra Martin Lidegaard, Radikale Venstres leder, på Folketingets talerstol, da han onsdag var på talerstolen til Folketingets afslutningsdebat.

"Klokken er 10 sekunder i 12. Tiden kalder på en helt ny og anderledes tilgang til den grønne omstilling, der er nødvendig, og hvor vi systematisk skal sætte de kommende generationers ret til at kunne leve et godt liv lige så højt som vores egen ret til det samme," sagde Lidegaard, som fortsatte:

"Det er på den baggrund, at jeg i dag inviterer alle Folketingets partier til en dialog om en ny, grøn grundlov for Danmark, der grundfæster nuværende og kommende generationers borgeres ret til ren luft, rent drikkevand, ren mad og statens pligt til at beskytte naturen og bidrage til sikkert klima."

Uanset hvor mange grønne topmøder statsministeren indkalder til, kan det ikke skjule, at implementeringen af den grønne omstilling i Danmark på vitale områder er gået fuldstændig i stå.

Martin Lidegaard
Leder, Radikale Venstre

Den radikale leder henviser til, at "stort set alle de lande, Danmark sammenligner sig med" har indført lignende rettigheder i deres forfatninger.

Det opsigtsvækkende forslag fra Radikale Venstre skal ses som et tegn på, at det går for langsomt med den grønne omstilling i Danmark, lød det.

Der er for langt mellem ord og handling, slog Martin Lidegaard fast.

"Uanset hvor mange grønne topmøder statsministeren indkalder til, kan det ikke skjule, at implementeringen af den grønne omstilling i Danmark på vitale områder er gået fuldstændig i stå," sagde han.

En ændring af Grundloven indbefatter blandt andet, at det nuværende folketing først bliver enige om ændringer, hvorefter der udskrives folketingsvalg, og herefter skal også det nye folketing vedtage forslaget. En folkeafstemning er også påkrævet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00