Regeringen åbner for at forlænge hjælpepakker og indkalder til nye trepartsforhandlinger

GENOPRETNING: Finansminister Nicolai Wammen (S) har indkaldt arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger om en gradvis udfasning af de økonomiske hjælpepakker. Topøkonomer anbefaler parterne at kigge på arbejdsfordeling og dagpenge.

Finansminister Nicolai Wammen (S) fastslår, at regeringen er parat til at forlænge dele af hjælpepakkerne. Regeringen har indkaldt arbejdsmarkedets parter til nye trepartsforhandlinger.
Finansminister Nicolai Wammen (S) fastslår, at regeringen er parat til at forlænge dele af hjælpepakkerne. Regeringen har indkaldt arbejdsmarkedets parter til nye trepartsforhandlinger.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Regeringen er parat til at forlænge dele af de økonomiske hjælpepakker frem til august. 

Det fastslog finansminister Nicolai Wammen (S) onsdag eftermiddag. 

Den økonomiske ekspertgruppe, som regeringen nedsatte for knap to uger siden, havde ellers samme morgen opfordret regeringen til at lade størstedelen af de økonomiske hjælpepakker, der anslås at have kostet i alt 400 milliarder kroner, ophøre fra 8. juli som planlagt.

"Man skal være opmærksom på, at hjælpepakkerne står til at udløbe midt i sommerferien. Derfor vil det være regeringens indstilling at se på, om der er dele af de her hjælpepakker, hvor det giver mening at have dem i en længere periode. Det kunne være til august," sagde finansministeren på kort pressemøde. 

Den melding har høstet positive reaktioner fra både arbejdsgivere og fagbevægelsen.

Ekspertgruppen, der består af de to tidligere overvismænd Torben M. Andersen og Michael Svarer samt økonomiprofessor Philipp Schröder, havde fået til opgave at komme med bud på, hvordan de økonomiske hjælpepakker kan afvikles og udfases. 

Onsdag morgen kunne de tre topøkonomer præsentere deres forslag og anbefalinger, der blandt andet indeholder bud på en justering af den såkaldte arbejdsfordelingsordning og en forlængelse af dagpengeperioden for den gruppe ledige, der risikerer at falde ud af systemet. 

Selvom finansministeren ikke har forholdt sig til de mere konkrete forsalg i rapporten, har han allerede fulgt en konkret opfordring fra gruppen om at indkalde arbejdsmarkedets parter til nye trepartsforhandlinger. 

Forhandlingerne vil finde sted denne uge, og i næste uge vil regeringen mødes med Folketingets partier for at drøfte andre dele af hjælpepakkerne.

Arbejdsfordeling bør kigges efter i sømmene
Noget af det, som ekspertgruppen anbefaler regeringen og arbejdsmarkedets parter at forhandle om, er en justering af arbejdsfordelingsordningen.

Det er en ordning, der primært findes i overenskomster på industriens og byggeriets område, og som virksomheder kan benytte for at undgå fyringer i en periode med nedgang i efterspørgslen. Ved en arbejdsfordeling sættes den overenskomstbestemte arbejdstid ned i en begrænset periode, uden at de berørte medarbejdere er afskediget.

Medarbejderne kan i perioden modtage supplerende dagpenge, og dermed er ordningen altså primært en mulighed for forsikrede arbejdstagere.

"En forbedret arbejdsdelingsordning vil betyde, at det danske arbejdsmarked er bedre rustet, såfremt der skulle komme en ny bølge af coronakrisen," lyder det i anbefalingen.

Konkret kan regeringen og arbejdsmarkedets parter derfor overveje at give mulighed for, at ikke-forsikrede i forbindelse med arbejdsdeling kan opnå medlemskab af en a-kasse og dermed mulig dagpengeret, lyder det fra de tre økonomer. 

De foreslår blandt andet, at der kan stilles krav om indbetaling af akasse-bidrag svarende til et års medlemskab bagudrettet samt krav om medlemskab mindst et år frem. 

Det skal ses i lyset af den ekstraordinære situation, krisen har medført.

Personer i arbejdsdelingsordningen bør dog kun opnå ret til dagpenge, hvis de øvrige betingelser, herunder krav om omfang af forudgående beskæftigelse, er opfyldt, skriver de i rapporten.

Eksperterne fremsætter desuden en række forslag til mulige justeringer af ordningen inspireret af lignende ordninger i Sverige og Norge.

Intet grundlag for permanente ændringer i ydelser
Under coronakrisen er der gennemført midlertidige lempelser på dagpenge-, sygedagpenge- og kontanthjælpsområdet.

Blandt andet er anciennitetstællingen i dagpengesystemet blevet suspenderet, således at den maksimale dagpengeperiode er blevet forlænget med godt og vel fire måneder for dem, der meldte sig ledige i marts, men også dem, der i forvejen var ledige på dagpenge. 

Den ekstraordinære situation på arbejdsmarkedet giver dog ikke i sig selv grundlag for at gennemføre strukturelle eller permanente ændringer i ydelsessystemerne, konkluderer ekspertgruppen.

Men det kan dog vise sig nødvendigt at iværksætte nogle målrettede tiltag for de personer, der står til at falde ud af dagpengesystemet i de kommende måneder, skriver de i rapporten.

De anbefaler derfor, at dagpengemodtagere, der aktuelt er tæt på at have opbrugt dagpengeretten, gives en kortere forlængelse af dagpengeperioden; eksempelvis tre måneder. 

Den midlertidige lempelse på kontanthjælpsområdet bør videreføres parallelt, mens de midlertidige lempelser på sygedagpengeområdet bør ophøre som planlagt, lyder det.

Virksomheder og fagbevægelse roser Wammen
Man kan ikke sige, at ekspertgruppens anbefaling om at lade størstedelen af hjælpepakkerne ophøre fra 8. juli blev omfavnet af arbejdsmarkedets parter. 

Både Dansk Erhverv, SMVdanmark og Fagbevægelsens Hovedorganisation røg hurtigt til tasterne for at advare mod at udfase støtten for hurtigt. 

Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, skrev på Twitter, at danske virksomheder og lønmodtagere ikke måtte ende som "Sorteper", og fra SMVdanmarks vicedirektør, Jakob Brandt, lød det, at en "kold tyrker kvæler comeback for økonomien". 

Derfor er der også roser til finansministeren for at trodse anbefalingerne og lægge op til en gradvis udfasning. 

Også Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad, har på Twitter understreget vigtigheden af en gradvis udfasning.

Han har rost eksperternes forslag om at kigge nærmere på arbejdsfordelingsordningen, men også han bakker op om en forlængelse af lønkompensationen forud for forhandlingerne med regeringen.

Anbefalinger splitter borgerlige partier
Modtagelsen i det politiske landskab er derimod mere mudret.

Her splitter ekspertgruppens anbefalinger nemlig de borgerlige oppositionspartier. DF-formand Kristian Thulesen Dahl kalder det "dumt" at udfase hjælpepakkerne midt i en sommerferie, mens Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, roser gruppen for dens anbefalinger.

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, sagde onsdag i en Facebook-livevideo, at hjælpepakkerne bør udfases "hurtigst muligt" med nogle undtagelser.

"På et tidspunkt er man altså nødt til at rive plasteret af," lød det fra LA-lederen.  

Hverken Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen eller Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har i skrivende stund kommenteret ekspertgruppens anbefalinger. 

Både SF og Radikale har holdt sig tavse i forhold til ekspertgruppens anbefalinger, og de to partier har heller ikke kommenteret regeringens udmelding.

Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, har på Twitter udtrykt sin sympati for de personer, der frygter at modtage en fyreseddel, når hjælpepakkerne udløber. Hun har dog ikke forholdt sig til, hvornår udfasningen bør begynde. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Jakob Brandt

Adm. direktør, SMVdanmark
cand.polit. (Københavns Universitet 2003)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00