Analyse af 
Rikke Brøndum

Regeringstoppen har taget hul på svær kamp om udenlandsk arbejdskraft

Regeringen varmer op til at hive et af de helt tunge redskaber op af værktøjskassen for at øge arbejdsudbuddet. Men den lempelse af beløbsordningen, der er aftalt i regeringsgrundlaget, udgør en sårbar flanke for Socialdemokratiet.

En diskussion om en ny beløbsordning ulmer i kulissen og truer med at presse den gode stemning i SVM-regeringen – og særligt socialdemokraternes forhold til fagbevægelsen.
En diskussion om en ny beløbsordning ulmer i kulissen og truer med at presse den gode stemning i SVM-regeringen – og særligt socialdemokraternes forhold til fagbevægelsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Har man fulgt i statsministerens spor det seneste år, kan man ikke være i tvivl om, at hun er klar til at sætte alt på et bræt for at skaffe den arbejdskraft, SVM-regeringen i egen optik blev sat i verden for at finde. 

Afskaffelsen af store bededag skar en kile ind i forholdet mellem socialdemokraterne og fagbevægelsen. Og selv om regeringen droppede at forringe seniorpensionen som en slags plaster på såret, har Mette Frederiksen (S) ikke tøvet med at italesætte arbejdskraft som afgørende for selve velfærdssamfundets overlevelse.

Det er måske en måde at forberede fagbevægelsen på et nyt tiltag fra regeringsgrundlaget, som risikerer at genåbne konflikten.

Forslaget er så ømtåleligt, at selv den ansvarlige ressortminister angiveligt er sat i venteposition

Rikke Brøndum
Redaktør, Altinget Arbejdsmarked

Kilder tæt på regeringen fortæller nemlig til Altinget, at embedsmænd i Udlændinge- og Integrationsministeriet har udarbejdet en model for en ny beløbsordning.

Ifølge Altingets oplysninger kan den nye model give virksomheder i Danmark mulighed for at ansætte udlændinge uden for EU i job med lavere lønninger end i dag, hvor kravet er mindst 393.000 kroner om året i løn.

Forslaget er så ømtåleligt, at selv den ansvarlige ressortminister, udlændinge- og integrationsminster Kaare Dybvad (S), angiveligt er sat i venteposition, mens indholdet skal afgøres i en armlægning mellem Mette Frederiksen, Troels Lund Poulsen og Lars Løkke Rasmussen.

Kun få kender derfor til detaljerne i ministeriets forslag, der ifølge Altingets oplysninger heller ikke er blevet præsenteret for arbejdsmarkedets parter endnu.

Denne gang skal de – i modsætning til store bededag – gerne nikke til regeringens politik.









0:000:00