Regler om hvidvask koster foreninger dyrt: Venstre foreslår bagatelgrænse

KONTROL: Venstre vil se på, om der kan indføres en bagatelgrænse, så foreninger ikke rammes af høje bankgebyrer grundet hvidvasklovgivning. Der arbejdes på det, men der er nødt til at være kontrol, lyder det fra bankerne.

Stén Knuth (V) vil gerne se på, om der kan laves en bagatelgrænse, så foreninger med en lille økonomi ikke skal gennem omfattende hvidvaskkontrol.
Stén Knuth (V) vil gerne se på, om der kan laves en bagatelgrænse, så foreninger med en lille økonomi ikke skal gennem omfattende hvidvaskkontrol.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Kampen mod hvidvask koster dyrt i Foreningsdanmark. For regningen for bankernes kontrol med, om sorte penge vaskes hvide, er en væsentlig kilde til stigende gebyrer, der belaster foreningernes økonomi tungt.  

Derfor bør små foreninger med begrænset økonomi fritages for kontrolkrav. Det mener Venstres idrætsordfører, Stén Knuth.  

”For en lille skakklub er det svært at forstå, hvorfor man skal betale 1.000 kroner for at have en bankkonto med 5.000 kroner på. Derfor skal vi se på, om det giver mening med en bagatelgrænse for foreninger med få transaktioner,” siger han. 

Altinget beskrev i sidste uge, hvordan bankernes gebyrer på foreningskonti følger en opadgående kurve. Og ifølge Marlene Nørgaard Carolus, der er direktør hos Mybanker, skyldes det ikke mindst, at bankerne er pålagt at kontrollere, om indtægter fra kriminalitet forvandles til gangbar mønt.  

”Hvidvask er det, som alle banker er allermest opmærksomme på lige nu, og det tager meget administrativ tid, og der er ingen penge i det. Det er det samme arbejde, om du kommer med tre millioner og er en supergod kunde, eller du er en lille forening,” siger hun. 

Siden 2017 har pengeinstitutterne skullet indhente oplysninger om kundens identitet, viden om formålet med forretningsforbindelsen og omfanget, ligesom der skal foregå løbende overvågning af kundeforholdet og kundens transaktioner. 

Og intentionen med lovgivningen er rigtig, mener Marlene Nørgaard Carolus.  

“Vi skal til bunds med hvidvask og sikre, at danske banker ikke udbyttes af kriminelle bagmænd. Men det gør også, at helt almindelige svømmeforeninger, spejdere og badmintonklubber bliver ramt,” siger hun.  

Opmærksomheden skal være stor
Hos Finans Danmark bekræfter juridisk direktør Kjeld Gosvig-Jensen, at indsatsen mod hvidvask fylder meget hos bankerne.  

Dokumentation

Hvidvaskloven fra 2017 stiller øgede krav til bankerne

Med vedtagelsen af "lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme" – populært kaldet hvidvaskloven – i 2017 er pengeinstitutter blevet underlagt krav om at indhente flere oplysninger om deres kunder og om kundernes transaktioner.

For fysiske kunder skal der blandt andet indhentes oplysninger om identitet (navn, adresse og CPR-nr. eller lignende), og der skal desuden indhentes viden om formålet med forretningsforbindelsen og dens omfang samt ske en løbende overvågning af kundeforholdet og kundens transaktioner.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024