S-profiler: Frederiksen skal søge indflydelse

NY FORMAND: Søndag krones Mette Frederiksen som formand ved en ekstraordinær socialdemokratisk kongres. Men hvordan skal hun tage partiet videre? Altinget har spurgt fire socialdemokratiske folketingsmedlemmer.

Kort efter Mette Frederiksen blev konstitueret som ny formand, meldte hun klart ud, at S med hende i spidsen gerne laver brede politiske aftaler. Blandt andet på velfærds- og udlændingeområdet.
Kort efter Mette Frederiksen blev konstitueret som ny formand, meldte hun klart ud, at S med hende i spidsen gerne laver brede politiske aftaler. Blandt andet på velfærds- og udlændingeområdet. Foto: Ole Jensen/Scanpix
Lasse LangeSine Riis Lund

Hvilken vej skal Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen, vælge?

Det spørgsmål har Altinget stillet til en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer.

Flere fremhæver, at hovedfokus skal være at udøve indflydelse på en kommende borgerlig regering. Ligesom der bliver lagt vægt på, at partiet skal styrkes indadtil.

Se alle fire bud herunder:

Pernille Rosenkrantz-Theil
“Når man har et formandsskifte efter mere end ti år med den samme formand, så vil et formandsskifte være en anledning – et vindue – til at kigge lidt på, hvordan vi har været organiseret, og det har fungeret med den måde, vi har lagt linjen på. Jeg synes, at man skal bruge den anledning.

Men den vigtigste opgave er at få samlet partiet og skabt et parti, som alle de forskellige dele af vores parti kan se sig selv i. Og få skabt et fællesskab i den nye tid, som partiet går ind i.

Kommer der til at sidde en Venstre-regering, som kun har 20 procent af stemmerne bag sig, så vil jeg foretrække, at vi bruger den situation til at få så mange socialdemokratiske aftryk som muligt.”

Hvordan bør Mette Frederiksen håndtere den udfordring, at så mange arbejdervælgere de senere år er flyttet fra Socialdemokraterne til Dansk Folkeparti?

“Det er vigtigt, at vi ikke taler om den udfordring som noget strategi og en konkurrence om nogle vælgere. Det er vigtigt, at vi skaber et parti, der er baseret på helt almindeligt hverdagsliv. Det har altid været Socialdemokraternes styrke at have et meget tæt forhold til tillidsfolk og arbejdspladser. Det mener jeg godt, at vi kan styrke endnu mere.”

Håber du, at Mette Frederiksen holder linjen, rykker til højre eller rykker til venstre?
“Sådan noget synes jeg altid er lidt tosset. Til højre, til venstre og op og ned. Hvad mener man egentlig med det? Det er sådan nogle underlige kategorier. Vi skal sørge for at få en god fælles proces i partiet og i bevægelsen og en åben diskussion med hinanden om, hvor det er, vi skal hen nu. Det at skifte formand og ryge i opposition er en rigtig god anledning til det.”

Jan Johansen
“Mette Frederiksens primære opgave er at få partiet op i gear i den nye situation som oppositionsparti. Hun skal sætte turbo på, så vi kommer godt fra start, får noget indflydelse og får udnyttet den spegede situation, som Lars Løkke Rasmussen sidder i.

Det, vi byggede op, mens vi sad i regering, skal vi gerne bygge videre på. Både med indflydelse på en borgerlig regering, men sandelig også efter næste valg.

I forhold til Radikale er vi jo hver vores parti, og nu skal vi vise vores politik, og hvad vi gerne vil. Der er mange felter, hvor Socialdemokraterne og Radikale krydser, men også mange, hvor vi går imod hinanden. Sådan må det jo være. Men efter næste valg, så må vi se, hvor flertallet ligger henne, og hvem vi kan arbejde sammen med.”

Og det er ikke nødvendigvis Radikale?
“Det kan være alle mulige. Det må den tid vise.”

Kunne det være Dansk Folkeparti?
“Vi har lavet masser af politik i den forgangne periode, også med Dansk Folkeparti. Alle er velkomne til at være med til at sætte den dagsorden, hvis vi er enige om, at det er en god dagsorden for Socialdemokratiet, og andre synes, at det også er en god dagsorden for deres parti.”

Benny Engelbrecht
“I virkeligheden kan man sige, at vi er blevet præmieret af danskerne for at tage ansvar, og det er også det, som vi skal gøre.

Lige nu ser den kommende regering langt fra ud til at blive en fasttømret blok som under de ti år, hvor der var en de facto flertalsregering med VKO. Dermed bliver positionerne også meget anderledes end sidst. Det er klart, at vi som landets største parti her skal prøve at opnå maksimal indflydelse.

Og der er store reformer i vente, som vi gerne vil have indflydelse på. For eksempel med dagpengekommissionen og pensionskommissionen, der kommer i 2016. Dernæst skal vi være med til at sikre en rimelig offentlig vækst og i det hele taget prøve at få indflydelse på den økonomiske politik.

Mette Frederiksen har jo også klart meldt ud, at hun vil fortsætte den ansvarlige kurs, og det ville også være mærkeligt, hvis et parti, der er så stort som vores, radikalt ændrede kurs fra den ene dag til den anden, når vi har en ledelse, som er stort set identisk med før.”

Der bliver talt meget om omrokeringer i partiets kaffeklubber for tiden. Venter der også her Mette Frederiksen en central opgave med at sikre den interne magtfordeling?

“Jeg mener, at den tid er ovre, hvor kaffeklubber bruges som et internt magtspil. Det er et mere socialt element nu om dage, og det ser man jo også ved, at der er nogle opbrud.

Jeg har nu været med i næsten otte år, og jeg har aldrig oplevet en gruppe, der er så harmonisk som denne her. Det viser sig også ved, at vi nu bruger tid på at snakke politik med hinanden, og vi taler om, hvordan samarbejdet skal være internt. For eksempel hvordan vi kan udnytte den store erfaring, vi har. Blandt andet med flere tidligere ministre."

Mette Gjerskov
“Først og fremmest skal vi have en klar samling af partiet. Det er også derfor, at jeg som leder af Rustbankerne har indgået et samarbejde med Frokostklubben, så Rustbankerne og Frokostklubben arbejder sammen, så vi får så samlet en folketingsgruppe som overhovedet muligt.

Og vi skal have en inddragende ledelsesstil. Folketingsgruppen og partiet som sådan skal med ind i det politiske maskinrum.

I forhold til politikken så mener jeg, at vi skal vise de socialdemokratiske værdier, som helt almindelige danskere kan genkende os i, men jeg vil ikke komme med store politiske kursforslag her kort efter et folketingsvalg, og netop som vi er ved at vælge ny formand.

Men så snart vi har fået den nye ledelse på plads, så skal vi for eksempel sætte os ned og diskutere, hvordan vi skal håndtere det, at Socialdemokraterne har mistet mange arbejdervælgere til Dansk Folkeparti de senere år. Og så skal det her valg analyseres. Vi vandt valget som parti, men tabte som regering.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Jan Johansen

Næstformand, Forsvarsudvalget, præsident, Beredskabsforbundet
servicemedarbejder (Lindø Værftet 1975)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00