S tror på aftale om at fjerne fedtafgift

FINANSLOV: Den omstridte fedtafgift kan stå for fald. Venstre har fortrudt, at partiet i sin tid indførte den, og regeringspartierne er klar til at forhandle. S tror på, at afgiften bliver skrottet, men vil ikke pege på, hvor pengene skal komme fra.
Fedtafgiften på 16 kr. per kilo mættet fedt har især givet prisstigninger på klassiske landbrugsvarer som ost og smør.
Fedtafgiften på 16 kr. per kilo mættet fedt har især givet prisstigninger på klassiske landbrugsvarer som ost og smør. Foto: www.colourbox.com
Jørgen Skadhede
Der er bred enighed på Christiansborg om, at den udskældte fedtafgift bør fjernes. Men der er langtfra enighed om, hvor man så skal finde de 1,3 milliarder kr., som afgiften giver statskassen på et år.

Erhvervslivet beskylder afgiften for at koste arbejdspladser og føre til mere grænsehandel uden at påvirke folkesundheden nævneværdigt.

Hos Venstre har man helt fortrudt, at partiet indførte afgiften, da man stadig sad i regering. Nu gør Venstre det i stedet til et krav i forhandlingerne om finansloven, at afgiften bliver skrottet.

"Der er brug for at give danske virksomheder en ny retning og noget optimisme. Kort sagt har Danmark brug for færre afgifter og flere arbejdspladser. Det nytter ikke at holde en sundhedsfane højt, hvis den eneste effekt er, at arbejdspladserne i detailhandlen flytter syd for grænsen," sagde V-formand Lars Løkke Rasmussen, da partiet mandag præsenterede sit forslag til næste års finanslov.

Finansieringen er den ømme tå
Hos regeringspartierne er man klar til at forhandle. Det gjorde man også under forhandlingerne om en skattereform, men uden at blive enige. Det tror Socialdemokraterne dog på, at man bliver denne gang.

Hvis vi kan finde finansieringen til det, så vil vi gerne af med fedtafgiften. Jeg tror på, at vi finder en løsning på det, men finansieringen bliver det springende punkt.

John Dyrby Paulsen (S)
Finansordfører

"Det mest interessante med vores øjne er, at Lars Løkke gerne vil af med den fedtafgift, han selv indførte. Hvis vi kan finde finansieringen til det, så vil vi gerne af med fedtafgiften. Jeg tror på, at vi finder en løsning på det, men finansieringen bliver det springende punkt," siger finansordfører John Dyrby Paulsen (S).

Hvad er jeres bud på, hvordan man skal finde pengene til at fjerne fedtafgiften?

"Vi sidder og regner på det for øjeblikket. Det er forskellige modeller, men det er bedst, at vi lader forhandlingerne blive i forhandlingslokalet," siger John Dyrby Paulsen.

Tidligere har skatteminister Thor Möger Pedersen (S) luftet muligheden for, at man kan fjerne fedtafgiften ved at hæve bundskatten for alle danskere. Men den model har Venstre hidtil afvist.

S beskylder V for hullet finansiering 
Og der mangler håndfaste bud på, hvor pengene skal komme fra i Venstres eget forslag til finanslov, mener S.

"Venstre mangler konkret at pege på, hvor de vil hente pengene. Deres finansiering har en lang række huller. Eksempelvis et forslag om at hente en milliard kr. ved effektiviseringer i den offentlige sektor oven i alle de tiltag til effektivisering, der er i forvejen. Så nemt er det altså ikke at finde finansiering," siger John Dyrby Paulsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00