Debat

S-viceborgmester: Flere penge til lokale medier er godt for demokratiet

Folketinget bør hurtigst muligt skræddersy en målrettet hjælpepakke, så lokale medier kan ansætte flere journalister. Det vil styrke demokratiet, skriver Simon Pihl Sørensen.

Efter 34 år i kommunalpolitik, kan jeg med sikkerhed sige, at det lokale liv – ja, det lokale demokrati – ikke er det samme uden bred og kritisk nyhedsdækning, skriver Simon Phil Sørensen.
Efter 34 år i kommunalpolitik, kan jeg med sikkerhed sige, at det lokale liv – ja, det lokale demokrati – ikke er det samme uden bred og kritisk nyhedsdækning, skriver Simon Phil Sørensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Pihl Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det går skidt for den lokale nyhedsdækning. Annoncerne svigter og indholdet bliver mindre i omfang. Journalister fyres og medier lukker. Sådan er kapitalismen, fristes nogle måske til at mene.

Brugerne har søgt nye græsgange hos de store tech-giganters sociale medier, og annoncørerne følger efter som lemminger.

That's life. Men what a life, siger jeg bare?

Efter 34 år i kommunalpolitik, hvor jeg fra tid til anden er blevet martret af de lokale medier, kan jeg med sikkerhed sige, at det lokale liv – ja det lokale demokrati – ikke er det samme uden den brede og kritiske nyhedsdækning.

Jeg vil gå så langt som at mene, at det ligefrem er den største trussel mod sammenhængskraften i vores samfund. Og det vil med garanti også føre til ringere offentlig forvaltning, fordi vi ikke længere nidkært kontrolleres af de lokale journalister.

Det vil også føre til et samfund, der domineres af de ressourcestærke. De, der effektivt kan bruge de sociale medier – de stærke – bliver hørt. Resten høres overhovedet ikke.

Læs også

Vi har brug for den uafhængige presse
Det er ikke det samfund, vi har brug for. Se blot på Rusland og det meste af verden, hvor pressen er ufri og de sociale medier bruges til manipulation fra magthavernes side.

Nej, vi har brug for nogen der kigger os i kortene, medier der har tid til at efterprøve og researche. Journalister der stiller de kritiske spørgsmål til magthaverne og lytter til dem, der ingen røst har. Det er det, stærke medier kan.

Det meste af det, der direkte har betydning for borgerne, foregår i kommunerne. Det er netop her vi har brug for den uafhængige presse.

Simon Pihl Sørensen
Viceborgmester, Lyngby -Taarbæk Kommune, Socialdemokratiet.

Det meste af det, der foregår i det her land, og som direkte har betydning for borgerne, foregår i kommunerne. Det er netop her, vi har brug for den presse, der er uafhængig, grundig og altid på jagt efter sandheden.

Den sandhed og den grundighed man aldrig får på de sociale medier.

De sociale medier, hvor vi ikke kan have en samtale om lokale emner, uden at forfalde til kort parole-debat, uden nuancer og uden en ansvarlig redaktion. Medier som i øvrigt altid manipulerer os, fordi vi ikke har adgang til de algoritmer, de styrer medierne – og os – med.

Derfor bør Folketinget hurtigst muligt skræddersy en hjælpepakke af en betydelig størrelse til vores lokale medier. Det er klart, at staten ikke skal beskæftige sig med indhold. Men de uafhængige medier kommer ikke uden en håndsrækning.

En eventuel støtte bør derfor målrettes ansættelse af journalistiske medarbejdere lokalt. Man kunne forestille sig, at støtten kunne beløbe sig til 300.000 millioner kroner om året. Så er der til tre journalistiske medarbejdere i hver kommune rundt regnet. For demokratiets skyld.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Pihl Sørensen

1. viceborgmester (S), Lyngby-Taarbæk Kommune, ledelsesrådgiver, Blik- og Rørarbejderforbundet
cand.jur. (Københavns Uni. 1991)









0:000:00