LO og FTF klar med lederholdet i ny superorganisation

STOLELEG: Et nyt lederhold skal tegne fagbevægelsens top, hvis fusionen mellem hovedorganisationerne LO og FTF bliver en realitet næste fredag. Få overblik over den nye ledelsesstruktur her.

FTF-formand Bente Sorgenfrey må træde et skridt ned ad rangstigen, hvis LO og FTF bliver smeltet sammen. LO-formand Lizette Risgaard er på forhånd udpeget til formand for den nye superorganisation.
FTF-formand Bente Sorgenfrey må træde et skridt ned ad rangstigen, hvis LO og FTF bliver smeltet sammen. LO-formand Lizette Risgaard er på forhånd udpeget til formand for den nye superorganisation.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstSøren Elkrog Friis

Bente Sorgenfrey må vinke farvel til sin formandspost, hvis fusionen mellem de to faglige hovedorganisationer LO og FTF bliver en realitet.

Hvis det bliver et ja til en storfusion, når de delegerede mødes til ekstraordinære kongresser i Odense fredag 13. april, er det nemlig LO’s nuværende formand Lizette Risgaard, der forventes at indtage formandsstolen i den nye superorganisation.

FTF-formand Bente Sorgenfrey bliver i stedet en af seks nye næstformænd og skal fungere som stedfortrædende formand.

LO får fire næstformandsposter, mens FTF nøjes med to. Her har hovedorganisationen foruden Bente Sorgenfrey indstillet formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau. Det oplyser hun selv på Facebook.

Kabalen er gået op
Dermed er den sidste brik faldet på plads i arbejdet med at sætte et nyt ledelseshold. Hvis afstemningen på næste fredag ender med et ja, glider de to ekstraordinære kongresser over i en stiftende kongres, hvor ledelsen i den nye hovedorganisation skal vælges.

Fordelingen af poster er dog på forhånd afklaret mellem LO og FTF – og klappet af med toppen i begge organisationer, og der ligger derfor et indstillingsbilag til en eventuel stiftende generalforsamling, hvor navne på den nye ledelse vil fremgå.

"Man skal aldrig sige aldrig, men et kampvalg er en meget teoretisk risiko. Det hele er klappet af i LO-familien og FTF-familien på forhånd," siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Er I tilfredse med, at LO tager formandsposten og fire ud af seks næstformandsposter?

"Det er naturligt, at den største organisation stiller med sin formand, og vi kigger jo også på vores alder og mulighed for at lave det lange, seje træk, og der er jeg jo altså ældre end Lizette. Så det er altså ikke noget, vi har haft store diskussioner om," slutter den 61-årige FTF-formand.

Her er det nye lederhold:

  • Formand: Lizette Risgaard
    - LO-formand siden 2015, uddannet kontorassistent og tidligere formand for HK/Service.
  • Næstformand og stedfortrædende formand: Bente Sorgenfrey
    - FTF-formand siden 2003, uddannet pædagog og tidligere formand for BUPL.
  • Næstformand og 2. stedfortrædende formand: Arne Grevsen 
    - Stedfortrædende formand i LO siden 2015, før da formand for Den Grønne Gruppe i 3F.
  • Næstformand: Ejner K. Holst
    - Næstformand i LO siden 2015, før da LO-sekretær, uddannet elektriker og tidligere kredsformand i Dansk El-Forbund.
  • Næstformand: Morten Skov Christiansen
    - Næstformand i LO siden 2015, uddannet elektronikmekaniker og tidligere formand for LO Hovedstaden.
  • Næstformand: Nanna Højlund
    - Næstformand i LO siden 2015, tidligere forbundssekretær i FOA, oprindeligt pædagogmedhjælper. Stiller op som FOA-formand mod Mona Striib, når Dennis Kristensen træder tilbage ved FOA’s ekstraordinære kongres 25. april.
  • Næstformand: Majbrit Berlau
    - Formand for Dansk Socialrådgiverforening siden 2012, uddannet socialrådgiver og tidligere stedfortræder i Folketinget for Enhedslisten.

Den syv mand store ledelse er dog som udgangspunkt tænkt som en overgangsordning. Ifølge vedtægterne skal de seks næstformænd indsnævres til fem ved den første kongres, som skal afholdes i 2022.

Det kan vise sig at blive praktisk, da den nye hovedorganisation risikerer at miste den ene af sine seks næstformænd allerede 25. april. Der stiller nuværende LO-næstformand Nanna Højlund nemlig op til kampvalg om formandsposten i FOA, når Dennis Kristensen træder tilbage.

Hvis hun vinder, kan den nye fællesorganisation altså vælge at lade stolen stå tom frem mod næste kongres, hvor posten efter planen forsvinder.

Spinkelt flertal for fusion
Hvis det bliver et ja til fusionen næste fredag, vil den nye superorganisation træde i kraft fra 1. januar 2019. Det er dog langtfra sikkert, at tilhængerne af en ny organisation får deres vilje. LO’s største medlemsforbund 3F har nemlig meddelt, at dets delegerede vil stemme nej til fusionen, og med 104 stemmer vejer det nej tungt på vægtskålen.

En fusion kræver to tredjedeles flertal blandt de delegerede i begge hovedorganisationer. Med 400 delegerede på LO-siden skal der altså her blot 134 nej-stemmer til, før fusionsdrømmen kollapser.

Ud over 3F har mindre LO-forbund som Blik og Rør, Malerforbundet og Serviceforbundet meddelt, at de agter at sætte hælene i. Der tegner sig dog stadig et smalt flertal på LO-siden for en fusion, men da afstemningen foregår anonymt, er det svært at spå om udfaldet.

I FTF's rækker er der opbakning fra store forbund som Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Politiforbundet, mens Farmakonomforeningen, Prosa, Finansforbundet, Ergoterapeutforeningen, Forsikringsforbundet og Konstruktørforeningen er imod.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arne Grevsen

Medlem, 2030-Panelet, fhv. næstformand, Fagbevægelsernes Hovedorganisation
speditør, gartner

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

0:000:00