Seks måneder før VM sendte DBU en "meget politisk" mail om Qatar til beskæftigelsesministeren

DBU forsøgte i månederne op til VM at få den danske regering til at spille med de diplomatiske muskler over for diktaturet i Qatar, viser aktindsigt. Transparency International kalder henvendelsen "meget politisk", mens Play the Game betegner DBU's lobbyindsats som "forbilledlig".

Før VM i herrefodbold forsøgte daværende DBU-direktør Jakob Jensen at få den danske regering til at lægge tryk på Qatar for at få ørkenstaten til at tilslutte sig internationale konventioner.
Før VM i herrefodbold forsøgte daværende DBU-direktør Jakob Jensen at få den danske regering til at lægge tryk på Qatar for at få ørkenstaten til at tilslutte sig internationale konventioner.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Et halvt år før VM i herrefodbold forsøgte DBU at få den danske regering til at lægge tryk på Qatar for at få ørkenstaten til at tilslutte sig internationale konventioner.

Det viser en mail, som Altinget har fået aktindsigt i.

"Vi håber, at regeringen vil give en kraftig opfordring til, at den qatarske regering underskriver de basale ILO-konventioner," lyder det i henvendelsen fra daværende DBU-direktør, Jakob Jensen.

Mailen er dateret maj 2022 og blev sendt til daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og daværende kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

ILO er den internationale arbejdsorganisation underlagt FN, som har været en af nøgleaktørerne i den årelange kamp for at sikre bedre arbejdsforhold for migranterne i Qatar. Det har blandt andet ført til en stribe reformer, som dog kniber med at blive implementeret i praksis, har en flere Amnesty-rapporter konkluderet.

Derfor har det danske fodboldforbund har været optaget af, at trykket på Qatar skulle fortsætte også efter slutrunden. Af samme årsag var DBU-direktøren bekymret over forlydender om, at ILO ville forlade ørkenstaten efter VM, viser mailen.

"Vi anerkender, at ILO naturligvis selv må indrette sin egen organisation. Men vi synes, det vil vil være ærgerligt, hvis det gode ILO-arbejde lokalt ikke kan fortsætte. Vi håber, at den danske regering også vil arbejde for, at ILO opretholder sit kontor i Qatar efter VM i fodbold," skriver Jakob Jensen, som før skiftet til DBU var Hummelgaards departementchef i Beskæftigelsesministeriet.

Det fremgår af sagens akter, at henvendelsen fik Hummelgaard til at tage sagen op med sine nordiske ministerkollegaer. I juni 2022 sendte de så et fælles brev til ILO's generalsekretær Guy Ryder, hvor de opfordrede ham til at beholde et ILO-kontor i Qatar.

Ryder svarede i juli 2022, at han forventede, at ILO ville blive i ørkenstaten også efter den nuværende aftale med Qatar udløber i december 2023.

Det er en meget politisk mail, hvor en dansk idrætsorganisation beder den danske regering blande sig i noget, der foregår i en anden stat.

Jesper Olsen
Formand, Transparency International Danmark

"En meget politisk mail"
Transparency International Danmarks formand, Jesper Olsen, har læst henvendelsen fra DBU, som han finder bemærkelsesværdig.

“Det er en meget politisk mail, hvor en dansk idrætsorganisation beder den danske regering blande sig i noget, der foregår i en anden stat,” siger Jesper Olsen.

Jesper Olsen mener, at DBU med sin ageren nedbryder de siloer, som idrætten normalt holder i hævd, når man skal argumentere for, hvorfor politikerne ikke skal blande sig i idrættens interne anliggender. 

DBU har gennem flere åbne breve forsøgt at presse FIFA til at styrke vilkårene for migrantarbejderne i Qatar. Jesper Olsen ser det som et udtryk for, at den strategi mislykkedes, når man i forsommeren 2022 rakte ud til regeringen.

 “Idrætten siger normalt, at alle aktører skal agere i de arenaer, hvor de har adkomst. Men det, DBU gør her, er jo, at de reelt erkender, at de ikke kan komme igennem med det pres, de har forsøgt at lægge på FIFA. Så nu prøver de at blande sig i det rent politiske,” siger Jesper Olsen og fortsætter:

 “Jeg tror, vi skal overveje, hvordan vi ville have det, hvis et arabisk fodboldforbund skrev til sin regering for at lægge pres på Danmark rent politisk.”  

DBU forstår ikke reaktionen fra Transparency International.

"Vi anser det som værende indlysende, at vores indsats har politisk karakter, når vi har valgt at presse på for forbedre vilkår for migrantarbejdere i værtslandet," skriver kommunikationschef Jakob Høyer.

"Jesper Olsen har selv udtalt, at sport og politik hænger uløseligt sammen, og nu får vi så kritik for at være politiske, fordi vi arbejder for at forbedre vilkårene for migrantarbejdere i Qatar i forbindelse med vores deltagelse i VM i Qatar,” fortsætter han.

Vi anser det som værende indlysende, at vores indsats har politisk karakter.

Jakob Høyer
Kommunikationschef, DBU

Play the Game: "Forbilledligt"
DBU høster til gengæld rendyrket ros for sit lobbyarbejde fra Play the Games internationale chef Jens Sejer Andersen.

Han mener, at DBU gør det helt rigtige ved at bruge flere greb i den diplomatiske værktøjskasse for at fremme menneskerettigheder i Qatar.

"Det er et meget forbilledligt eksempel på, hvordan idrætsorganisationer og regeringer er nødt til at koordinere deres indsats og udtrykke gensidige ønsker, hvis man skal uvanerne i de internationale idrætsorganisationer til livs," Siger Play the Game-chefen.

Mailen fra maj 2022 blev sendt efter, at DBU i flere åbne breve havde forsøgt at lægge pres på FIFA, ligesom DIF har ført en meget markant kurs i forhold til udelukkelsen af russiske atleter.

Jens Sejer Andersen glæder sig over, at de store idrætsorganisationer er begyndt at agere markant mere politisk.

"Hvis mailen er overraskende, vil jeg mene, det er en glædelig overraskelse. For det typiske billede både i Danmark og i resten af verden har gennem mange årtier været, at idrætsorganisationer har bedt regeringer blande sig uden om stort set alt," siger Jens Sejer Andersen.

For blot få år siden stod de danske idrætsorganisationer nemlig fortsat stejlt på, at man bør adskille sport og politik.

"Jeg tror, der ligger masser af breve, mails og notater fra telefonsamtaler, hvor idrætsorganisationerne har bedt regeringen om at holde snitterne væk fra det, som idrætten har betragtet som sit eget domæne," siger Jens Sejer Andersen.

Qatar tilsluttede sig ikke konventioner
Mens sagens akter viser, at regeringen gik aktivt ind i kampen for at bevare et ILO-kontor i Qatar, giver de ikke svar på, om regeringen har forsøgt at rejse spørgsmålet om internationale konventioner over for det arabiske diktatur.

"Jeg er enig i, at Qatar som minimum bør ratificere og implementere ILO-konventionerne nr. 87 om organisationsfrihed og nr. 98," skrev daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i juni 2022 i et brev til DBU.

Men det fremgår ikke, hvad regeringen gjorde for at få ørkenstaten til at tilslutte sig konventionerne.

Altinget har derfor spurgt Beskæftigelsesministeriet, om regeringen fulgte opfordringen fra DBU om at lægge pres på Qatar for at tilslutte sig de internationale konventioner. Det svarer ministeriet dog ikke på i den mail, man har sendt til Altinget. Her henviser embedsværket alene til en "fælles nordisk indsats" for at bevare ILO-kontoret i Qatar.

Et halvt år efter VM har Qatar fortsat ikke tilsluttet sig de ILO-konventioner, som DBU arbejdede for. Flere rapporter har samtidig vist, at forholdene igen er forværret for landets migrantarbejdere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Jensen

Departementschef, Børne- og Undervisningsministeriet, fhv. adm. direktør, DBU
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

Jens Sejer Andersen

International chef, Play the Game
Journalist (Journalisthøjskolen 1986)

0:000:00