SF-ordfører: "Jeg har ikke hørt nogen partier, der er vildt forelskede i at lave store strukturændringer"

SF-ordfører roser kommissions tværgående anbefalinger, men hun tror ikke på, at store strukturændringer i sundhedsvæsenet vil sikre bedre behandling af multisyge ældre. For det halter også med tværfagligheden og samarbejdet på tværs siloer inden for regionerne, mener hun.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

SF’s Kirsten Normann Andersen lægger ikke skjul på, at der er dele af Strukturkommissionens digre værk på 650 sider, der passer som fod i hose med folkesocialisternes politik. 

“Det er spot on,” som hun formulerer det. 

Hun er partiets ældreordfører og sundhedsordfører og henviser til rapportens såkaldt tværgående anbefalinger, der blandt andet omhandler en ændringen af organiseringen i almen praksis, der kan medføre et brud på de praktiserende lægers monopol. Kommissionen foreslår også en centralisering, så staten får langt større magt over digitaliseringen og datahåndteringen i sundhedsvæsenet. 

Alligevel er der en fundamental præmis for Sundhedsstrukturkommissionens arbejde, som Kirsten Normann Andersen er skeptisk ved. 

“Jeg er bekymret for strukturændringer i et stort omfang, for det betyder et tempotab, og det vil også meget ofte medføre et kompetencetab,” siger hun. 

Fundamentale ændringer af sundhedsvæsenet var ellers en afgørende del af mandatet, da kommissionen blev nedsat sidste år. 

“Regeringen er klar til at tage initiativ til de nødvendige beslutninger og gennemføre grundlæggende strukturelle forandringer, som er forudsætningen for at skabe fremtidens sundhedsvæsen,” lød det i kommisoriet. 

Jeg mener jo ikke, man er nødt til at lave strukturændringer for at gøre noget af det, man foreslår i model 1 og 2.

Kirsten Normann Andersen
Ældreordfører, SF

Foretrækker nålestiksoperationer
Det tog kommissionen bogstaveligt og fremlagde to modeller, som mest bemærkelsesværdigt flyttede hele ældreplejen væk fra kommunerne for at sikre, at multisyge ældre får mere sammenhængende forløb og undgår at blive kastebold mellem region og kommune. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024