Snit af målinger: R når det højeste niveau i Østergaards tid som leder

RISBJERGSNIT: Radikale henter stadig mere opbakning blandt vælgerne og står en uge før valget til det højeste niveau i hele valgperioden. Den store fremgang vil gøre Radikale mere stålfast i forhandlingerne efter valget, vurderer kommentator.

Radikale gik frem ved EP-valget i weekenden, til stor glæde for partileder Morten Østergaard og Ida Auken. Meningsmålingerne viser også betydelig fremgang til næste uges folketingsvalg.
Radikale gik frem ved EP-valget i weekenden, til stor glæde for partileder Morten Østergaard og Ida Auken. Meningsmålingerne viser også betydelig fremgang til næste uges folketingsvalg.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

En uge før valgdagen er der godt nyt til den radikale leder, Morten Østergaard: På intet tidspunkt i hans tid som Radikales nummer et har partiet haft større opbakning fra vælgerne.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen laver for Altinget.

Ifølge snittet står Radikale til 7,9 procent af vælgerne og 14 mandater, mod 8 mandater og 4,6 procent ved valget i 2015. Faktisk har Radikale ikke stået så højt i hele Morten Østergaards tid som leder, der begyndte i august 2014, efter Margrethe Vestager blev udpeget som EU-kommissær.

Haler ind på EL
Det betyder aktuelt, at Radikale står til at blive lige så stort som SF og tæt på at være lige så stort som Enhedslisten, der i snittet af målinger står til 8,6 procent og 16 mandater.

Radikale har kørt med skarp kant – ikke mindst til Socialdemokratiet – og det har vælgerne belønnet, vurderer politisk kommentator Erik Holstein.

”Den aktuelle dagsorden ligger godt til Radikale med klima højt oppe og en mand som Rasmus Paludan, der er en ren foræring, fordi han er en parodi på udlændingestramninger,” siger han.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Den kontante stil risikerer dog også at isolere Radikale i rød blok og kan betyde, at selv et flot valgresultat kan blive vanskelig at omsætte til resultater, vurderer han.

”En stor fremgang vil utvivlsomt gøre Østergaard stålfast i forhandlingerne med Mette Frederiksen (S) og kan få forhandlingerne om en ny regering til at trække ud. Men chancen for, at Radikale får opfyldt deres hedeste drøm om regeringsdeltagelse, er mikroskopisk,” siger Erik Holstein.

Ny luft til Løkke
Det er ikke kun Radikale, der med udsigt til valgkampens slutspurt får et rygstød fra vælgerne. Også Konservative og Liberal Alliance går frem med et enkelt mandat, mens Venstre og Socialdemokratiet må afgive lidt.

Styrkeforholdet mellem rød og blå blok er dog fastfrosset med 98 mandater mod 77 i rød favør.

Der er valg til Folketinget 5. juni.

Se flere tal fra Risbjerg-snittet og se grafen over Radikales vælgeropbakning siden valget i 2015 i den fulde artikel på Altinget: christiansborg.

Læs også

Dokumentation

Risbjergsnittet

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Norstat/Altinget & JP, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, KANTAR Gallup/Berlingske, Greens/Børsen og Epinion/DR gennemført i den seneste uge.

I alt er der 6.214 interviews med i seneste opgørelse  (fraregnet 'ved ikke'-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partier tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Dvs. hvor mange procent der skal flyttes for at få det nye snit.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. Den statistiske usikkerhed på snittet for de enkelte partier er højst +/- 1,3 procentpoint.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00