Socialdemokraterne tilbageerobrer arbejderne

VÆLGERVANDRING: I valgkampen strømmede arbejdervælgerne tilbage til Socialdemokraterne, der nu kan matche DF som arbejderparti. Kommende dagpengereform bliver lakmusprøve på, om S kan holde på dem, vurderer kommentator.

Socialdemokraterne får igen vælgeropbakning fra arbejderne.

Det gamle arbejderparti havde ellers voldsomme problemer med at gøre sig attraktiv over for sine kernevælgere, mens Helle Thorning-Schmidts (S) var statsminister.

Men da først valgkampen for alvor satte ind, strømmede arbejderne tilbage til Socialdemokraterne: I begyndelsen af året ville godt 20 procent af arbejderne stemme på Liste A, men da valgdagen kom, var det steget til mere end 30 procent – en my mere end arbejdere, der ville stemme på Dansk Folkeparti.

Det er i meget stor stil Lars Løkke Rasmussens Venstre, som arbejderne har forladt.

Det viser en ny analyse af vælgernes sociale profil og partivalg, siden Helle Thorning-Schmidt blev statsminister i 2011 og frem til valget i juni. Analysen er lavet på baggrund af en stor mængde data fra Gallup af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.

Overraskende vellykket kampagne
Og arbejdernes store bevægelse – hen til Socialdemokraterne og væk fra Venstre – er i høj grad værd at bemærke, mener Søren Risbjerg Thomsen.

”Det kan tyde på, at arbejdervælgerne – til trods for den tidligere utilfredshed med Socialdemokraterne – lod sig overbevise af den socialdemokratiske kritik af Venstres 0-vækst i den offentlige sektor,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Politisk kommentator for Altinget, Erik Holstein, hæfter sig ved, at Socialdemokraterne ændrede sin politiske linje otte måneder før valget: strammede udlændingepolitikken og gik til venstre i fordelingspolitikken ved at lægge afstand til dagpengereformen.

Oveni førte Socialdemokraterne den mest vellykkede valgkampagne siden 1998, vurderer han.

”De havde overraskende stor succes med at gøre valgkampen til et præsidentvalg mellem Thorning og Løkke. Politisk set var det ikke seriøst, men det var effektivt - og stærkt medvirkende til den centrifugalkraft, der sugede vælgere hen til Socialdemokraterne,” siger Erik Holstein.


Note: Arbejdere er defineret som ufaglærte og faglærte manuelle lønmodtagere. Eksempler: havnearbejder, maskinoperatør, rengøringsassistent, truckfører, snedker, teletekniker.

 

Dagpenge kunne have ændret valget
Socialdemokraternes Jan Johansen stemte i sidste valgperiode imod sin egen regering i dagpenge-spørgsmålet, og med en rebelsk ”arbejder-stil” blev han den socialdemokrat, hvis stemmetal steg mest ved valget.

Han er ikke i tvivl om, at Socialdemokraternes opblødning på dagpengespørgsmålet spiller ind på tilslutningen fra havnearbejdere, maskinoperatører, rengøringsassistenter, truckførere, snedkere og andre arbejdere.

”Det var vigtigt og betød meget. Min personlige vurdering er, at vi havde vundet valget, hvis vi havde turde lave dagpengereformen i stedet for at udskyde den,” siger Jan Johansen.

Han føler sig overbevist om, at Socialdemokraterne får lettere ved at tiltrække arbejdere med Mette Frederiksen (S) som ny formand.

”Mette Frederiksen taler på anden måde og til en bredere skare af socialdemokrater. Hun brænder igennem, det er ikke bare tale, der kommer ud af hende,” siger Jan Johansen.

Dagpengereform bliver lakmusprøve
Netop Mette Frederiksen har så til opgave at fastholde de tilbagevundne vælgere.

Ifølge Erik Holstein bliver de kommende forhandlinger om dagpenge vigtige, og her er S-formanden kommet godt i gang, mener kommentatoren.

”Det bliver afgørende, hvordan Socialdemokraterne optræder under dagpengeforhandlingerne. Og her er det klogt, at Mette Frederiksen har åbnet op for, at dagpengesystemet må koste mere. Den melding er med garanti populær ude i skurvognene,” siger Erik Holstein.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Danmarks nye borgerlige parti har fået et navn Danmarks nye borgerlige parti har fået et navn Næste artikel Nu tager politikerne hul på politiforhandlingerne Nu tager politikerne hul på politiforhandlingerne
Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

ANALYSE: Mette Frederiksen holdt endnu en landsmodertale grundlovsdag, mens alle de øvrige partiledere forsøger at sparke den politiske debat i gang igen. Thulesen holdt en skarp tale, og DF har nu lagt sig fast på en udmeldelse af EU.