Søvndal vil ikke være EU-spids: "Jeg stiller op for at komme på holdet, ikke for at blive nummer ét"

SF gør klar til at genvinde mindst to mandater til europaparlamentsvalget næste år. De har fundet en erfaren politisk ræv til at efterfølge Margrete Auken, men det bliver ikke som spidskandidat, understreger stemmeslugeren Villy Søvndal, der viger pladsen for den yngre Kira Marie Peter-Hansen.

Tidligere SF-formand Villy Søvndal er parat til Europa.
Tidligere SF-formand Villy Søvndal er parat til Europa.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Af strategiske årsager er det fuldkommen oplagt med en ny SF-sværvægter på stemmesedlen.

Tidligere på året meddelte partiveteran Margrete Auken, at hun efter knap 20 år i Europa-Parlamentet ikke genopstiller. Nu har partiet fundet et andet velkendt ansigt, der skal sikre mindst to mandater ved næste års EU-valg.

Villy Søvndal, tidligere partiformand og udenrigsminister, udtrådte fra landspolitik i 2013 efter en blodprop i hjertet. Siden har han slået sine politiske folder i Region Syddanmark og Kolding kommune. Men nu er han atter klar til at træde ind på den storpolitiske scene. 

Villy Søvndal bekræfter da også, at han er blevet "opfordret af flere" til at stille op, at beslutningen er afstemt med partiledelsen, og at han har viljen og kræfterne til at gå fuldblodigt ind i det politiske arbejde i Europa-Parlamentet.

Alligevel skal han ikke stå øverst på listen.

"Jeg vil ikke spænde ben for nogle af de unge, og det er derfor, jeg selv vil stemme på Kira Marie Peter-Hansen, som jeg synes gør et fremragende arbejde. Jeg stiller op for at komme med på holdet og ikke for at blive nummer ét."

De gamle skal gøre plads til de unge

Efter sin første valgperiode i Parlamentet er Kira Marie Peter-Hansen stadig grøn i politik. Hun blev SF's andet mandat på et afbud fra Karsten Hønge, der sagde nej tak til den plads i Europa-Parlamentet, som 19.687 danskere havde valgt ham til ved valget i 2019.

Jeg har i al min tid i SF arbejdet for at få de unge med, fordi det er vigtigt, at partier fornyer og forynger sig.

Villy Søvndal
Kandidat til Europa-Parlamentet for SF

Med sine dengang kun 21 år blev hun det yngste medlem af Europa-Parlamentet nogensinde. Siden har hun udmærket sig ved at trække nogle tunge ordførerskaber og er blevet næstformand i den grønne partigruppe, som SF sidder med i.

Får SF det gode valg, de håber på, og genvinder mindst to af sine mandater, får Kira Marie Peter-Hansen en ny sidemakker. Men det bliver hende, der går forrest.

Villy Søvndal, du har den politiske erfaring og genkendelsesværdien i samfundet – Kira Marie Peter-Hansen er midt i tyverne og stadig helt grøn i politik. Hvorfor er det alligevel Kira Marie Peter-Hansen, der skal være spidskandidat? 

"Jeg har i al min tid i SF arbejdet for at få de unge med, fordi det er vigtigt, at partier fornyer og forynger sig. Hvis jeg stillede op som spidskandidat, ville jeg risikere at fremme det modsatte."

Læs også

Er du bange for, at det kan skade partiet, hvis det ikke er dig, der deltager i alle debatterne og hænger i lygtepælene?

"Det er jeg bestemt ikke. SF står stærkt i meningsmålingerne i øjeblikket, og europaparlamentsvalget er et valg, der i høj grad afspejler de landspolitiske tendenser."

Kan du forstå, hvis nogen tænker, at du ikke rigtig mener det, når du siger, du er fuld af gåpåmod og samtidig ikke vil trække det tunge læs og gå foran med det fulde ansvar?

"Nej, det kan jeg slet ikke forstå. For det første har jeg jo argumenteret med, at jeg ikke vil stille en ung kandidat dårligere, og for det andet træder jeg ud af byrådet 1. april for at give den fuld gas som kandidat."

Afskaf retsforbeholdet

Da Søvndal for første gang kom i Folketinget på sit eget mandat i 1994, var SF ledet af Holger K. Nielsen. Det var ham, der som bekendt "sagde nej til Unionen" i 1992, hvorefter partiet i de følgende år tog nogle interne opgør om deres EU-politiske ståsted.

Vi så det med forsvarsforbeholdet, og den samme historie kan måske gentage sig med retsforbeholdet

Villy Søvndal
Kandidat til Europa-Parlamentet for SF

De sidste 30 år er SF med Søvndals ord "blevet et fuldtonet europæisk parti, som anerkender styrken og værdien ved det europæiske samarbejde."

Det gælder også udlændingepolitikken, hvor den forhenværende partiformand gerne så, at EU gjorde mere for at hjælpe i nærområderne. Det vil få betydning for, hvor mange der søger mod Europa, lyder det.

"Jeg har foreslået, at vi fra europæisk side stiller os i spidsen for en Marshall-hjælp til Afrika for at sikre levevilkår, der gør, man ikke flygter. Men det er i sagens natur en langsigtet dagsorden, der ikke løser problemerne i morgen."

Hvem skal have penge og hvor mange?

"Det har jeg ikke sat tal på, men jeg synes, vi skal forstå, at vores skæbne i Europa er tæt forbundet med Afrika. Hvis vi skal løse mange af de problemer, der er, så er forudsætningen, at vi tænker stort – ligesom USA gjorde efter anden verdenskrig. Samtidig er vi i skarp konkurrence med Kina og Rusland om, hvem der får indflydelse i Afrika, og det er helt afgørende, at det ikke bliver Rusland."

På grund af retsforbeholdet står Danmark udenfor de dele af EU's asylpolitik, der handler om, hvordan flygtninge og asylansøgere skal behandles i EU. Og derfor understreger EU-kandidaten, at SF mener, at retsforbeholdet "skader Danmarks interesser", og han håber at kunne bane vejen for en afskaffelse af retsforbeholdet.

Hvordan vil du få indflydelse på asylpolitikken, når Danmark ikke sidder med ved bordet?

"Vi må jo prøve at rejse de debatter, vi kan, og fastholde vores ønske om, at Danmark bliver en fuld og hel del af det europæiske samarbejde. Det kan jo lade sig gøre – vi så det med forsvarsforbeholdet, og den samme historie kan måske gentage sig med retsforbeholdet."

Læs også

Et tredje mandat

Fra sin tid som udenrigsminister huskes Søvndal for at sige "the ice is melting at the poles" med sin egen særegne accent. Også i dag understreger Søvndal, at den grønne dagsorden fortsat er "altoverskyggende" for SF's parlamentarikere.

Spidskandidaten Kira Marie Peter-Hansen og han selv har ikke diskuteret i detaljen, hvordan de vil opdele politikområderne, lyder det, men han håber at kunne gå i sporene fra sit arbejde som udenrigsminister.

"Jeg vil gerne udenrigs- og sikkerhedspolitik, social- og arbejdsmarkedspolitik og beskæftigelsen, som Kira har i øjeblikket. Hun vil gerne have lidt færre områder og til gengæld gå i dybden med det grønne, økonomi og menneskerettigheder."

"Det er også muligt, at vi får mere end to valgt ind, fordi SF står langt stærkere end for fire år siden. Jeg ved ikke, hvem den tredje bliver, men Rasmus Nordqvist stiller jo også op."

Nordqvist, der tidligere har siddet i Folketinget for Alternativet og SF, men ikke opnåede genvalg ved Folketingsvalget i 2019, meldte sit kandidatur tidligere på måneden.

Fire dagsordener

Der er fire europapolitiske dagsordener, Villy Søvndal i særlig grad håber, at SF kan påvirke i den kommende periode.

De tre ting er modsvaret til den ekstreme, nationalistiske, tilbageskuende, EU-kritiske højrefløj

Villy Søvndal
Kandidat til Europa-Parlamentet for SF

Det gælder krigen i Ukraine, en "socialt retfærdig" beskæftigelsespolitik, integrations- og migrationspolitikken lige så vel som det grønne område. Og alle de politikområder er centrale i centrum-venstres modsvar til den "ekstreme, nationalistiske, tilbageskuende, EU-skeptiske højrefløj," lyder det fra ekspartiformanden.

Villy Søvndal ser med et kritisk blik på partier som Rassemblement National, Fratelli d'Italia, Sverigedemokraterna og Alternative für Deutschland, der vinder frem i Frankrig, Italien, Sverige og Tyskland.

"Det er skræmmende tendenser. Jeg vil gerne kaste mig ind i arbejdet med at skabe et ordentligt modsvar, fordi jeg kommer jo trods alt med en vis tyngde," siger Villy Søvndal og henviser til sit internationale netværk fra sin tid som udenrigsminister og sin lange politiske erfaring.

Udover en stærk velfærdsstat, er det en socialt retfærdig beskæftigelsespolitik og en ordentlig migrations- og integrationspolitik, der skal lokke vælgerne over midten. Og så skal den grønne fane holdes højt, så højrefløjen ikke udvander dagsordenen, sådan som de har forsøgt på blandt andet forslag om mere beskyttet natur, lyder det fra kandidaten.

"De tre ting er modsvaret til den EU-kritiske højrefløj," siger Villy Søvndal. 

"Og det haster med de dagsordener, fordi risikoen er, at vi taber miljø- og klimakampen, hvis vi ikke lykkedes."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00