Sveriges statsminister er væltet efter historisk afstemning

For første gang nogensinde væltes en svensk statsminister ved en mistillidsafstemning. Nu har Stefan Löfven en uge til at beslutte, om regeringen vil træde tilbage eller udskrive nyvalg.

Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, og hans mindretalsregering er væltet. Det sker efter en mistillidsafstemning i det svenske parlament, Riksdagen.

Det er første gang nogensinde, at en svensk statsminister bliver væltet ved en mistillidsafstemning, skriver det svenske medie SVT.

Ud af Riksdagens 349 medlemmer stemte 181 ja, 109 stemte nej, 51 afstod fra at stemme og 8 var fraværende. Det krævede 175 ja-stemmer for at vælte regeringen.

Afstemningen er sat i værk, efter regeringens hidtidige støtteparti, Vänsterpartiet, har været stærkt utilfredse med, at regeringen vil sætte huslejen fri for nybyggeri, så der ikke er noget loft.

Derfor indleverede det nationalkonservative parti Sverigedemokraterna torsdag et konkret forslag om et mistillidsvotum til talsmanden i Riksdagen, som så blev stemt igennem mandag.

Löfven har nu en uge til at beslutte, om regeringen vil træde tilbage eller udskrive nyvalg.

På et pressemøde mandag sagde statsministeren, at han vil sætte sig sammen med sit eget parti, Socialdemokraterna, samt regeringspartiet Miljöpartiet og støttepartierne Centerpartiet og Liberalerna for at finde frem til en beslutning.

"Vi skal tale sammen, prøve forskellige veje og sørge for, at landet så snart som muligt kan få en regering," sagde han.

Fakta

Her er partierne i den svenske Riksdag:

Venstrepartiet 
Vänsterpartiet

Partiet har fortid som et kommunistparti, men det blev i 1960'erne omdannet til at være et venstresocialistisk reformparti. Det tilhører samme blok som Socialdemokraterne og Miljøpartiet.

Socialdemokraterne
Socialdemokraterna

Sveriges svar på Socialdemokratiet og det parti, som i øjeblikket er indehaver af statsministerposten, der besiddes af partiformand Stefan Löfven.

Miljøpartiet
Miljöpartiet de Gröna

Det sidste parti i Sveriges rød-grønne blok og det yngste parti. Det kom til verden i 1981 og har rødder i fred-, miljø-, kvindekamps- og atommodstandsbevægelserne.

Centerpartiet
Centerpartiet

Det svenske midterparti, der ligesom Danmarks midterparti Radikale har samarbejdet både til højre og venstre i det politiske skel. Partiet har tidligere indgået i regering med Socialdemokraterne, men siden 1970'erne har det været med i flere borgerlige regeringer.

Liberale
Folkpartiet liberalerna

Partiet har rødder i den klassiske liberalisme, men er i løbet af sin levetid blevet mere socialliberalt. Partiet har dog modsat Centerpartiet altid været i opposition til Socialdemokraterne.

Moderaterne
Moderata samlingspartiet

Muligvis det tætteste på en svensk udgave af Konservative, der har deltaget i flere borgerlige koalitionsregeringer. Senest fra 2006 til 2014, hvor partiets formand, Fredrik Reinfeldt, var statsminister.

Kristendemokraterne
Kristdemokraterna

Som navnet antyder, fører partiet politik med udgangspunkt i en kristen livsanskuelse. Partiet opnåede valg til Riksdagen i 1991, hvor det også kom med i sin første borgerlige regering, der blev ledet af De Moderate. Det gentog sig i 2006 til 2014.

Sverigedemokraterne
Sverigedemokraterna

Et af de nyere partier i Sverige, der kom i Riksdagen første gang i 2010. Partiet bliver ofte sammenlignet med Dansk Folkeparti og er kendt for at være fortaler for en markant strammere udlændingepolitik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stefan Löfven

Fhv. statsminister (S), Sverige, fhv. partileder, Socialdemokraterna
svejser (AMU, Kramfors)

0:000:00