Debat

Tidligere generalsekretær: Jeg tror ikke, der kommer store nødhjælpsindsamlinger til ofrene i Gaza

Man ser ofte store nødhjælpsindsamlinger i danske medier og på tv, når kriser udfolder sig rundt om i verden. Men for organisationerne presser flere svære spørgsmål sig på, når det kommer til den humanitære situation som følge af krigen mellem Israel og Hamas, skriver Steen M. Andersen. 

Det gør det heller ikke nemmere, at der rejses spørgsmål om, hvorvidt nødhjælpen kan komme frem til området. Den kan komme til nærområdet, javel. Men kan den komme ind i Gaza? Og hvis ja, hvem får så adgang til nødhjælpen? De civile ofre eller Hamas, spørger Steen M. Andersen.
Det gør det heller ikke nemmere, at der rejses spørgsmål om, hvorvidt nødhjælpen kan komme frem til området. Den kan komme til nærområdet, javel. Men kan den komme ind i Gaza? Og hvis ja, hvem får så adgang til nødhjælpen? De civile ofre eller Hamas, spørger Steen M. Andersen.Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix
Steen M. Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tusindvis af ofre, heraf mere end 2.000 børn. Frygtelige historier om tortur. Gidseltagning. En humanitær katastrofe der folder sig ud for øjnene af os. Og intensiv mediedækning morgen, middag og aften.

Normalt vil man mene, at det er et godt grundlag for succesfulde indsamlinger for at hjælpe de mange ofre. En rundtur på de store nødhjælpsorganisationers hjemmesider viser da også, at de næsten alle har etableret særlige indsamlinger til Gaza.

Men man skal lede efter det, for det er ikke synligt i hverdagen, sådan som det gennem årene har været ved talrige andre nødhjælpsindsamlinger.

Til forskel fra en naturkatastrofe, hvor der ikke er skyldige, kun ofre, så kan det her være svært at afgøre, hvem der er skurk, og hvem der er offer.

Steen M. Andersen
Direktør i FCG Global Goals

Tænk bare på indsamlinger til ofre for corona, voldsomme oversvømmelser i Pakistan, det ødelæggende jordskælv i Haiti og naturligvis det enorme antal ofre for tsunamien for år tilbage. Trecifrede millionbeløb blev samlet ind under intens mediebevågenhed.

Vil det ske igen til ofrene for krise og krig i Gaza? Jeg tror det ikke.

Etiske dilemmaer står i kø

Der er jo en grund til, at nødhjælpsorganisationerne ikke endnu har trykket på den store indsamlingsknap. For når og hvis de gør det, så skal der komme mange penge ind. Gør der ikke det, så risikerer de kritik for at bruge penge unødvendigt – en kritik som altid lurer.

Og hvorfor tror organisationerne måske heller ikke på et godt økonomisk resultat? Behovene for hjælp er jo både store og meget synlige. Ja, men til forskel fra en naturkatastrofe, hvor der ikke er skyldige, kun ofre, så kan det her være svært at afgøre, hvem der er skurk, og hvem der er offer – i hvert fald i den brede offentlighed, som pengene jo skal komme fra.

Det var jo personer fra Gaza, der indledte med et massivt og meget bestialsk angreb, og som nu holder gidsler fanget.

Jo, men det er israelerne der nu bomber intensivt og blokerer for stort set alle forsyninger med stor nød til følge. Og hvordan med den enkelte indbygger i Gaza – er det et uskyldigt offer eller en forklædt terrorist? 

I konkurrence med andre nødsituationer

Sådanne spørgsmål fremmer ikke lysten til at støtte, uanset at behovene er evidente. Det gør det heller ikke nemmere, at der rejses spørgsmål om, hvorvidt nødhjælpen kan komme frem til området.

Den kan komme til nærområdet, javel. Men kan den komme ind i Gaza? Og hvis ja, hvem får så adgang til nødhjælpen? De civile ofre eller Hamas?

I øvrigt "konkurrerer" Gaza jo med mange andre nødsituationer – jeg nævner i flæng krigen i Ukraine, jordskælv i Afghanistan, borgerkrig i Sudan med flere.

Steen M. Andersen
Direktør i FCG Global Goals

I øvrigt "konkurrerer" Gaza jo med mange andre nødsituationer – jeg nævner i flæng krigen i Ukraine, jordskælv i Afghanistan, borgerkrig i Sudan med flere. Hvor skal man vælge at lægge sine penge?

Det er virkelig en svær tid for nødhjælpsorganisationerne.

For kan man etisk set holde til intet at gøre? Og hvis man gør noget – altså iværksætter store indsamlinger – kan man så besvare de spørgsmål, jeg her ridser op?

Før man kan det, er det mit gæt, at vi ikke vil være vidne til store, landsdækkende indsamlinger, endsige tv-shows.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen M. Andersen

Direktør, FCG Global Goals, rådgiver, Steen Andersen Consult, bestyrelsesformand, Bryd Tavsheden og Influenter A/S, næstformand, Gerlev Idrætshøjskole
cand.mag. i historie og engelsk (Københavns Uni. 1982)

0:000:00