Udvidelse af FE-kommissionen til debat i Folketinget: "Det er rendyrket konspiration"

Regeringens lovforslag om at udvide FE-kommissionens undersøgelse er blevet førstebehandlet. Med forslaget vil regeringen sikre tillid til myndighederne og bekæmpe konspirationsteorier, men oppositionen tror ikke, at lovforslaget vil hjælpe på at blotlægge sagerne tilstrækkeligt. Se et uddrag fra folketingsdebatten i videoen ovenfor.

Albert Andsager Klingenberg

Der skal gøres op med konspirationsteorier knyttet til FE-sagen, og derfor skal undersøgelseskommissionens mandat udvides.

Sådan motiverer regeringen sit lovforslag, der skal udvide den igangværende FE-kommissions mandat til at undersøge straffesagerne mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen, der tirsdag var til 1. behandling i folketingssalen.

”Konspirationsteorierne lever stadig, og derfor blev regeringen og SF i december enige om at udvide det igangværende undersøgelsesmandat, så spekulationerne kan blive afkraftede,” sagde justitsminister Peter Hummelgaard (S) i sin tale fra Folketingets talerstol, hvor han også kaldte oppositionens kritik for "rendyrket konspiration og helt ude på et overdrev". 

Regeringens ønske om at udvide undersøgelsen lader imidlertid ikke til at blotte oppositionen for kritik, og partierne stiller sig fortsat skeptiske over for en række elementer i lovforslaget, som de mener vil føre til en mangelfuld opklaring af, hvad der virkelig er foregået. Oppositionen ønsker derfor en bredere undersøgelse.

”Vi er alle sammen trætte af at gå og gætte på, hvad der mon er sket her. Sagen er, at der ikke er nogen af os, der ved det. Og jeg synes bare selv, at det er et nobelt ønske fra oppositionen, at vi gerne vil finde ud af det. Det er alligevel få ting, der samler partierne fra Enhedslisten til Liberal Alliance,” sagde Enhedslistens retsordfører Rosa Lund.

Lovforslaget er udmøntningen af den aftale regeringen lavede med SF i slutningen af 2023, der dermed sprang fra oppositionens fælles krav om en granskningskommission af hændelsesforløbet.

Med den nye aftale blev regeringen og SF enige om at udvide den allerede igangværende kommissions mandat til også at undersøge, hvorvidt der er blevet taget ”usaglige hensyn” fra myndighedernes side i behandlingen af straffesagerne mod Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen. 

Vi er alle sammen trætte af at gå og gætte på, hvad der mon er sket her.

Rosa Lund
Retsordfører, Enhedslisten

Lovforslaget er blevet kritiseret af en række eksperter og organisationer for at være snæver i sin indretning.

Særligt lovforslagets formulering, hvor kommissionen bliver pålagt at undersøge "usaglige hensyn”, møder kritik for på forhånd at fastlægge, hvilken type fejl kommissionen skal koncentrere sig om. 

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00