V bakker Pape op: Der tegner sig stort flertal for, at sex skal kræve samtykke

VOLDTÆGT: Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) bakker op om Konservative, der har meldt sig klar til at ændre loven, så sex uden samtykke bliver betegnet som voldtægt. Dermed tegner der sig et bredt flertal med alle røde partier.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Sex uden samtykke skal juridisk set være en voldtægt. Det siger nu også Venstre helt klart, og dermed tegner der sig et bredt flertal for at ændre loven.

"Fuld opbakning til det," siger minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) om at indføre et princip om samtykke i lovgivningen om voldtægt.

I november stemte alle røde partier for Enhedslistens beslutningsforslag om at basere voldtægtslovgivningen på samtykke. Alle i blå blok stemte imod.

Men fredag 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag erklærede justitsminister og partiformand for Konservative Søren Pape Poulsen, at også K er klar til lovændringen. Og nu bakker ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) begejstret op. 

Det er så dejligt. Jeg har råbt efter det længe, for jeg synes, vi mangler en bedre retsbeskyttelse af kvinder

Eva Kjer Hansen (V)
Minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde

"Det er så dejligt. Jeg har råbt efter det længe, for jeg synes, vi mangler en bedre retsbeskyttelse af kvinder. Det er rigtig godt, at også justitsministeren nu er overbevist om det. Tallene taler for sig selv," siger hun.

LA har tidligere været skeptisk
Eva Kjer Hansen peger blandt andet på, at der i 2017 kun blev anmeldt 971 voldtægter, og at der faldt dom i kun godt hver tiende sag. Samtidig viser undersøgelser, at der sker adskillige tusind voldtægter eller forsøg på voldtægter hvert år.

Det lykkedes ikke mandag at få Liberal Alliances svar på, om de vil følge de to øvrige regeringspartier i spørgsmålet. Retsordfører Christina Egelund har tidligere erklæret sig skeptisk.

I dag bygger loven på, at man ikke må tiltvinge sig samleje med én, der gør fysisk modstand eller ikke er i stand til at gøre modstand. Men Amnesty og flere røde partier har længe kæmpet for at få loven ændret − at vende den om − så det i stedet bliver ulovligt at have samleje med én, der ikke har givet sit samtykke. 

"Så man ikke fokuserer på, om man har sagt nej − altså om der har været tvang, trusler eller vold, men om der har været et samtykke," som Pernille Skipper forklarede til DR i november.

Storbritannien har haft den type voldtægtslovgivning i flere år, mens Sverige har indført den for nylig.

Pape: Mit parti er klar
I efteråret åbnede flere af de partier, som hidtil har været klare modstandere, op for at se på erfaringer fra andre lande. Det gjaldt alle de blå partier samt Alternativet.

Justitsminister Søren Pape Poulsen nedsatte derfor i oktober et ekspertpanel, der skulle se på selve den måde, voldtægtssager bliver behandlet på i Danmark − for eksempel hvorfor så få sager ender i retten. Og internt i ministeriet har man set på andre landes erfaringer med samtykkebaseret lovgivning.

Men fredag meldte Pape så sit eget partis holdning ud, før han har forelagt den nyindhentede viden for Folketinget.

"Mit parti er klar til at indføre en ny voldtægtsbestemmelse, der bygger på samtykke, og jeg håber, at samtlige partier i Folketinget vil være med," sagde Søren Pape Poulsen fredag ifølge Berlingske.

Det undrer Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, som ikke vil lægge sig fast på en holdning til spørgsmålet, før han får noget konkret på bordet.

"Lige ud af posen: Vi har været i tvivl om, hvad konsekvenserne vil være af at indføre samtykkebaseret lovgivning. Jeg har respekteret, at ministeren har haft brug for ro til at finde ud af det her, men så forventer jeg også, at han kommer og forelægger det for os i retsudvalget," siger Peter Kofod Poulsen.

DF vil ikke gå på barrikaderne
Peter Kofod vil nu vente på analyserne fra ministeriet, anbefalingerne fra ekspertpanelet og et eventuelt lovforslag fra ministeren, før DF tager stilling.

Umiddelbart er retsordføreren skeptisk over for, om samtykkeprincippet vil ændre ved det lave antal domme for voldtægt.

”Men man kan signalere, at man vil gøre noget ved kvindesynet. Det er nogle organisationer gået meget op i. Jeg går meget op i, hvordan myndighederne kan håndtere sagerne bedre,” siger Peter Kofod, som ikke ”vil gå på barrikaderne” for at modsætte sig en samtykkebaseret voldtægtslovgivning.

Bekymring for omvendt bevisbyrde
Da Venstre så sent som i november stemte imod forslaget om samtykkelovgivning, forklarede politisk ordfører Britt Bager (V) til DR, at hun især var bekymret over dommerforeningens advarsler. Dommerne har peget på, at man risikerer at rokke ved princippet om, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

For selv om fortalerne for samtykkelovgivning har understreget, at der ikke vil blive tale om at vende bevisbyrden om, så den tiltalte pludselig skal bevise sin uskyld, frygter Dommerforeningen alligevel, at det kan blive konsekvensen.

Eva Kjer Hansen, deler du slet ikke den bekymring?

"Jo, i allerhøjeste grad. Men der er to hensyn: at beskytte retssikkerheden og at sikre retsbeskyttelsen af de borgere − typisk kvinder − som vi svigter i dag. Og vi kan sagtens stramme op på det sidste uden at gøre vold på retssikkerheden. Derfor håber jeg også, at Dommerforeningen vil gå aktivt ind i den her debat, så vi kan skrue loven sammen på en måde, hvor vi ikke bryder med grundlæggende retsprincipper," siger ministeren.

Eva Kjer Hansen sagde i december til Jydske Vestkysten, at for få bliver dømt for voldtægt, og hun pegede på tre konkrete steder, hvor man kan stramme loven. Hun gik dog ikke så langt som til at foreslå en ny voldtægtsbestemmelse, hvor der skal være samtykke til sex, for at det ikke betegnes som voldtægt.

Men hvis Søren Pape kommer med et forslag til en voldtægtslov, der bygger på selve princippet om samtykke, bakker I op?

"Ja, fuld opbakning herfra," siger Eva Kjer Hansen. 

Dokumentation

Sådan er loven i dag

Voldtægter dømmes efter straffelovens §216.

Ifølge straffeloven kan man blive straffet med fængsel i op til otte år, hvis man:

1) tiltvinger sig samleje ved vold eller trussel om vold eller

2) tiltvinger sig samleje med en person, der ikke kan modsætte sig handlingen.

Sådan fungerer en voldtægtslovgivning baseret på samtykke

I praksis vil en samtykkebaseret lovgivning betyde, at anklagemyndigheden i voldtægtssager skal bevise, at der ikke har været et samtykke mellem parterne inden sex.

I dag skal anklagemyndigheden i stedet typisk bevise, at der har været eksempelvis tvang eller vold for at vinde sagen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00