Vismændene udskyder miljørapport: Alle de grønne økonomer har sagt op

UDFLYTNING: Udflytningen til Horsens har fået alle økonomerne i De Økonomiske Råds miljøsekretariat til at sige op. Derfor udskydes den næste miljørapport, som også bliver kortere end normalt, fortæller direktør John Smidt.

De Økonomiske Råd - også kendt som vismændene - har valgt at udsætte deres næste miljørapport efter økonomerne i deres miljøsekretariat har sagt op. De ønsker ikke at flytte med til Horsens.
De Økonomiske Råd - også kendt som vismændene - har valgt at udsætte deres næste miljørapport efter økonomerne i deres miljøsekretariat har sagt op. De ønsker ikke at flytte med til Horsens.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Flytningen fra København til Horsens kaster skygger på De Økonomiske Råds næste miljørapport.

Fakta
Det Miljøøkonomiske Råds opgave er ifølge loven at belyse samspillet mellem økonomi og miljø, ligesom rådet skal belyse effektiviteten i miljøindsatsen. Rådet blev oprettet i 2007 i forbindelse med en revision af loven om Det Økonomiske Råd.

Efter 56 år skal De Økonomiske Råd, populært kendt som vismændene eller den finans- og miljøpolitiske vagthund, flytte 250 kilometer vest for hovedstaden. Fra årsskiftet vil de være at finde i Emil Møllers Gade i Horsens.

Kilde: De Økonomiske Råd

Rådets miljømedarbejdere vil nemlig ikke flytte med de 250 kilometer mod vest og har sagt op.

Derfor udskyder rådet nu sit årlige miljøøkonomiske møde i februar og den vismandsrapport, der skulle udkomme samtidig. Fra oprindeligt planlagt 26. februar til slutningen af april. 

Det er De Økonomiske Råds formandsskab – med overvismand Michael Svarer i spidsen – der har truffet beslutningen.

Det vil sætte sig spor i hele 2019, og det er sandsynligt, at det også vil kunne ses på produktionen i 2020.

John Smidt
Direktør, De Økonomiske Råd

Den næste miljøøkonomiske rapport bliver også som konsekvens af opsigelserne tyndere end normalt: Den beskæres fra de normale tre kapitler til to kapitler, et bliver om CO2-lækage og dansk klimapolitik og et om sammenhængen mellem miljøpåvirkninger og indkomstfordelingen.

”Udflytningen har ført til, at alle medarbejdere, som arbejdede med miljøøkonomi ved årets indgang, har sagt op, med undtagelse af kontorchefen. Det betyder naturligvis, at vi er hårdt presset,” siger direktøren for De Økonomiske Råds sekretariat, John Smidt, og tilføjer:

”Det vil sætte sig spor i hele 2019, og det er sandsynligt, at det også vil kunne ses på produktionen i 2020.”

Ikke overrasket
I alt har seks miljøøkonomer sagt op, hvilket er alle fagmedarbejderne i sekretariatets miljøøkonomiske analyseenhed.

John Smidt fortæller, at man har forsøgt at holde på dem med fastholdelsestillæg og fleksible arbejdsforhold. Men det var altså ikke nok.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024