Vismændenes grønne arbejde lider efter udflytning

Ny evaluering viser, at udflytningen af det meste af De Økonomiske Råds sekretariat fra København til Horsens er gået ”væsentligt” ud over rådets arbejde. Først i 2022 er håbet at levere normalt på det miljøøkonomiske område.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Flytningen fra København til Horsens i 2019 går stadig ud over De Økonomiske Råds miljø- og klimaøkonomiske arbejde.

Det fortæller direktøren for De Økonomiske Råds sekretariat, John Smidt, oven på en ny evaluering af konsekvenserne af de to store udflytningsplaner for offentlige arbejdspladser Bedre Balance I og Bedre Balance II fra 2015 og 2018.

Af evalueringen fremgår det, at De Økonomiske Råds samlede produktivitet og kvalitet af opgaveløsningen med karakteren 1 ud af 5 er ”væsentligt under niveauet før udflytning.”

Det afspejles blandet andet på det grønne område i en de facto aflysning af, hvad der svarer til et helt års miljøøkonomiske analyser fra rådet siden 2019.

Det er første gang i de 25 år, jeg har været i De Økonomiske Råd, at vi er blevet nødt til at ændre på årshjulet og aflyse rapporter.

John Smidt
Direktør, De Økonomiske Råd

”Udflytningen førte til, at de seks økonomer og kontorchefen, der var dedikeret til det miljøøkonomiske arbejde, sagde op. Det betød, at vi var hårdt presset i en periode. I dag har vi så tre ansatte i Horsens, der er dedikeret til det miljøøkonomiske arbejde,” siger John Smidt og tilføjer:

”Vi håber at kunne levere normalt på de miljøøkonomiske analyser igen fra 2022.”

Ud af siloerne
Han fortæller, at de miljøøkonomiske analyser efter udflytningen i større grad laves i samarbejde mellem dedikerede ”grønne” økonomer og mere klassiske økonomer med specialviden om for eksempel økonomiske modeller og offentlige finanser.

”Før havde vi tre fagkontorer, hvor det ene var miljøøkonomi, og der var nok lidt silotænkning. Det har både nogle fordele og nogle ulemper. Efter udflytningen er siloerne grundlæggende blevet nedlagt. Der er stadig nogle, der primært arbejder med en fagretning, men vores arbejde i sekretariatet er blevet mere tværgående,” siger John Smidt.

Den daværende regerings planer om at udflytte De Økonomiske Råd til Horsens blev kendt i 2018 og kort efter startede opsigelserne.

Udflytning af De Økonomiske Råd

Det Miljøøkonomiske Råds opgave er ifølge loven at belyse samspillet mellem økonomi og miljø, ligesom rådet skal belyse effektiviteten i miljøindsatsen. Rådet blev oprettet i 2007 i forbindelse med en revision af loven om Det Økonomiske Råd.

Formandskabet for De Økonomiske Råd står i spidsen for både Det Økonomiske Råd og det Det Miljøøkonomiske Råd. Populært er De Økonomiske Råd kendt som vismændene eller den finans- og miljøpolitiske vagthund

I 2018 besluttede Folketinget i forbindelse med udflytningsplanen Bedre Balance II, at De Økonomiske Råd skulle flytte 250 kilometer vest for hovedstaden til Emil Møllers Gade i Horsens.

Siden fik rådet lov til at beholde et mindre antal af de ansatte i sekretariatet i København.

Ifølge den nye evaluerling havde rådets sekretariat 28 årsværk i 2018, kun medarbejdere svarende til 5 årsværk flyttede med til Horsens. 

I evalueringen får udflytningen af De Økonomiske Råd 1 som kvalitetsmål (1-5). 1 svarer til "væsentligt under niveauet før udflytning", mens 3 er "på niveau med situationen før udflytning" og 5 er "væsentligt over niveauet før udflytning."


Kilde: De Økonomiske Råd

I 2019 ramte det så arbejdet med den årlige miljøøkonomiske rapport, der blev udskudt fra februar til april.

I 2020 kom der slet ikke en miljøøkonomiskrapport, den blev først skubbet til december og siden til februar 2021 – dog kun med en analyse om den danske klimapolitik. Normalt indeholder vismændenes rapport tre analyser.

Til december forventes den næste miljøøkonomiske rapport, der så bliver 2021-rapporten – den kommer dog kun til at indeholde to analyser.

Et års analyser aflyst
Sammenlagt er et helt års miljøøkonomiske analyser dermed blevet aflyst ovenpå udflytningen, og ”årshjulet” for rapporten og det tilhørende møde i Det Miljøøkonomiske Råd er blevet skubbet. Så rapporten og mødet fremover kommer hver december i stedet for februar, som tidligere.

”Det er første gang i de 25 år, jeg har været i De Økonomiske Råd, at vi er blevet nødt til at ændre på årshjulet og aflyse rapporter,” siger John Smidt.

En ting er dog opsigelser og forsinkede rapporter. Har udflytningen også ramt kvaliteten på arbejdet og gjort det vanskeligere at rekruttere dygtige økonomer, sådan som det var frygtet?

Her er svaret ikke entydigt, erkender direktøren.

Mindre indsigt i centraladministrationen
Han vurderer, at rapporterne grundlæggende har samme kvalitet som før udflytningen, men tilføjer, at det er jo andre, der må vurdere det.

Udflytningen har dog betydning for, hvem der ansættes, fortæller direktøren. Selvom De Økonomiske Råd faktisk endte med at få lov til at beholde nogle få medarbejdere i København, så er det en anden slags medarbejdere, der nu rekrutteres.

”Vi har fået nogle nye rigtig dygtige økonomer her i Horsens, men hovedparten har ikke haft de erfaringer fra Finansministeriet eller måske Klimaministeriet, som vi formentlig ville have tiltrukket, hvis vi var i København,” siger John Smidt.

Han fortæller, at De Økonomiske Råd opfatter deres opgave som nogle, der skal bidrage til at gøre tilrettelæggelsen af de politiske beslutninger så gode som muligt – både med egne bidrag og ved at kvalificere med en second opinion til centraladministrationen.

”Det kræver ikke nødvendigvis, at du har været ansat i Finansministeriet for at kunne det. Men det kan være hensigtsmæssigt med praktisk indsigt i, hvordan de tænker på Slotsholmen og måske har nogle kontakter, man lige kan ringe til for uformelt at høre, hvorfor deres regnestykker ser ud som de gør. Dem får vi færre af nu.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Smidt

Fhv. direktør, De Økonomiske Råd
cand.polit. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00