Weiss i modvind hos EU-kolleger for sit udspil om ny medicinlov: Du går industriens ærinde

Et centralt ændringsforslag til nyt lægemiddeldirektiv møder modstand i Parlamentet. Pernille Weiss “tager det helt roligt” og afviser kritikken af hendes industrivenlighed.

Inden Pernille Weiss' tid i Europa-Parlamentet render ud, skal hun nå at sætte størst muligt aftryk på EU's nye medicinlov. Hendes første udkast bliver dog ikke umiddelbart mødt med applaus.
Inden Pernille Weiss' tid i Europa-Parlamentet render ud, skal hun nå at sætte størst muligt aftryk på EU's nye medicinlov. Hendes første udkast bliver dog ikke umiddelbart mødt med applaus.Foto: Europa-Parlamentet
Julie Schønning

Konservatives Pernille Weiss vægter medicinalindustriens interesser højere end borgernes.

Sådan lød kritikken fra hendes folkevalgte kolleger i Europa-Parlamentet til et udvalgsmøde tirsdag. Her fik den danske europaparlamentariker hug for at være alt for inspireret af industrien i det udspil til en opdatering af EU’s lægemiddellovgivning, som hun som Parlementets ordfører på sagen nu har fremlagt for udvalget.

“Industriens interesser er tilsyneladende vigtigere for dig end vores helbred,” konstaterede den danske parlamentariker for SF Margrete Auken, som er repræsenteret i europaparlamentets grønne gruppe. Hun blev bakket op af den øvrige venstrefløj.

“Medicinalindustriens indflydelse er stærkt synlig i ændringsforslagene, og det er jeg ikke glad for,” sagde Kateřina Konečná fra venstrefløjsgruppen, Left.

“Chefforhandlerens (Pernille Weiss’, red.) position er meget langt fra min gruppes,” sagde Nicolás González Casares fra den socialdemokratiske partigruppe, S&D.

Konkret handler forslaget fra EU-Kommissionen om at regulere det, der også er den vigtigste danske eksportvare, nemlig lægemiddelsektoren. Formålet er at gøre medicin mere tilgængeligt i forhold til pris og adgang. Samt at øge medicinalindustriens innovations- og konkurrenceevne og højne miljøstandarder.

Som chefforhandler på lovforslaget – med kun et halvt år tilbage i EU-Parlamentet – har Pernille Weiss i den grad interesse i at finde flertal i Parlamentet hurtigst muligt.

Ingen appetit på længere patentperiode

Der er særligt ét af forslagene i Kommissionens udspil, Pernille Weiss vil have standset. Mens Kommissionen vil forkorte medicinalvirksomhedernes såkaldte databeskyttelsesperiode, som er den periode, hvor virksomheder har patent på sine gode ideer, vil hun have den forlænget til ni år.

Men det var der ikke meget opbakning at hente til fra kollegerne i udvalget for miljø, helbred og fødevarer.

Ikke engang den konservative højrefløjsgruppe ECR støttede Weiss. Her afviste den polske parlamentariker Joanna Kopcińska blankt forlængelsen.

“De nuværende tidsrammer for databeskyttelse forsinker processen, når det kommer til adgang til medicin. Det betyder, at patienter kategoriseres efter, hvor de bor. Geografi kan ikke være en faktor (...) Tidsrammerne for databeskyttelse skal forkortes,” som hun sagde.

Fra den liberale gruppe, Renew Europe, fremhævede franskmanden Catherine Amalric ligesom Pernille Weiss nødvendigheden af et attraktivt farmaceutisk økosystem. Hun foreslog en middelvej på databeskyttelsen, som ikke er så kort, som Weiss ønsker, men dog længere end i Kommissionens forslag. 

Det er nogle politiske markeringer, og vi er i begyndelsen af en forhandlingssituation

Pernille Weiss
Medlem af Europa-Parlamentet for Konservative

Weiss: "Sludder"

Pernille Weiss er dog slet ikke bekymret for den lunkne modtagelse af hendes udkast.

“Jeg tager det stille og roligt. Det er nogle politiske markeringer, og vi er i begyndelsen af en forhandlingssituation. Jeg spiller ud med ni år, Kommissionen siger seks år, og Renew siger otte år, så som jeg ser det, er der et spillerum,” siger Pernille Weiss og tilføjer, at hun fandt ECR og Renews tilkendegivelser uklare, hvorfor hun afventer deres skriftlige ændringsforslag.

Du er jo interesseret i, at Parlamentets behandling af det her lovforslag skal gå så tjept som muligt. Hvad vil du gøre for at få flertal i udvalget – er du klar til at gå på kompromis med databeskyttelsesperioden?

“Det er alt for tidligt at sige noget om. Vi skal sørge for at fremtidens lægemiddellovgivning bliver så robust, innovativ og investeringsfordrende som muligt, og at den sikrer, at der er medicin til de borgere i Europa, som har behov for den.”

Du bliver beskyldt fra flere kanter for at gå medicinalindustriens ærinde. Blandt andet siger din kollega Margrete Auken, at industriens interesser er vigtigere for dig end patienterne. Har hun ret?

“Nej, men det er den sædvanlige påstand fra Margrete Aukens side, at os borgerlige politikere er i lommen på industrien. Det må hun om.”

Men beskyldningen kommer ikke kun fra Margrete Auken. Har dine kolleger ikke en pointe i, at databeskyttelsesperioden forringer borgernes adgang til medicin?

“Nej, det er simpelthen noget sludder – det forholder sig stikmodsat. Hvis der skal være noget medicin at lave indkøbsaftaler om, så kræver det, at der er en medicinalindustri, som er til stede i EU, og som har lyst til at lave aftaler med EU’s lande. Den stimuleres blandet andet især af en forudsigelig og attraktiv databeskyttelse, som man ikke kan få bedre steder end i EU.”

Næste udvalgsmøde, hvor partigruppernes forhandlere skal diskutere medicinloven, finder sted 14. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00