Debat

FOLA: Forældretilfredshedsundersøgelser måler ikke forældres tilfredshed med dagtilbud

Forældretilfredshedsundersøgelser fokuserer på en fagligt funderet vurdering af den pædagogiske indsats – ikke forældrenes tilfredshed. Spørg i stedet forældrene direkte og om forhold, de ved noget om, skriver Signe Nielsen.

I FOLA vil vi kæmpe for, at forældretilfredshedsundersøgelsen ikke bliver brugt i et politisk spil under den kommunale valgkamp, skriver Signe Nielsen. 
I FOLA vil vi kæmpe for, at forældretilfredshedsundersøgelsen ikke bliver brugt i et politisk spil under den kommunale valgkamp, skriver Signe Nielsen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Signe Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En ny såkaldt forældretilfredshedsundersøgelse er på vej. Den rulles ud nationalt, og det er KL og regeringen, der står bag.

I FOLA mener vi, at undersøgelsen rammer skævt.

Undersøgelsen måler nemlig ikke forældrenes tilfredshed med kvaliteten af deres dagtilbud. Det er derimod en undersøgelse, der ligesom de andre år, vil slå fast, at vi forældrene er taknemmelige over det personale, som passer vores børn.

Forældre er ikke fagprofessionelle 
Vi forældre har demonstreret vores utilfredshed. Vi gik på gaden i tusindtal efter dokumentaren om forholdene i landets dagtilbud tilbage i 2019. Her formulerede vi vores krav om bedre forhold for vores børn højt og tydeligt.

Vi er der 5 minutter om morgenen og 5 minutter om eftermiddagen, så spørg os hellere om, hvordan vi modtages om morgenen og om eftermiddagen.

Signe Nielsen
Formand, FOLA

Men den stemme fra forældrene på gaden bliver ofte overdøvet af politikere og embedsfolk, der vifter med den seneste forældretilfredshedsundersøgelse, som igen og igen viser, at forældrene skam alligevel er tilfredse, når alt kommer til alt. 

Men undersøgelsen måler slet ikke tilfredshed. Undersøgelsen er nemlig centreret omkring en fagligt funderet vurdering af den pædagogiske indsats. Men vi forældre er jo ikke fagprofessionelle, og desuden er vi jo slet ikke til stede, når de pædagogiske aktiviteter foregår.

Vi er der 5 minutter om morgenen og 5 minutter om eftermiddagen, så spørg os hellere om, hvordan vi modtages om morgenen og om eftermiddagen.

Hvis de virkelige vil vide, hvor tilfredse vi forældre er med vores dagtilbud, så skal de spørge os helt direkte, og de skal spørge os om forhold, vi ved.

Stil andre spørgsmål 
EVA har lavet en grundig indføring i, hvad forældrene kan spørges om, og hvad de ikke har indsigt i. Vi har sendt dem til alle involverede. Vi har også på gentagne møder og i breve til ministeren på området påpeget, at undersøgelsen rammer ved siden af.

Ligesom i enhver god brugerundersøgelse burde forældretilfredshedsundersøgelsen indeholde spørgsmål til, ‘om forældrene vil anbefale deres dagtilbud til andre forældre’.

Signe Nielsen
Formand, FOLA

Vi har også formuleret spørgsmål til dem, som rent faktisk ville kunne give brugbare svar. Men det har regeringen og KL dog valgt at se bort fra. De vægter nemlig højest, at de vil kunne sammenligne med de andre år, hvilket er det bærende argument for ikke at ændre på spørgsmålene.

Det er brandærgerligt, for nu ender vi jo ud med en forældretilfredshedsundersøgelse, som siger lige så lidt, som den plejer. 

Ligesom i enhver god brugerundersøgelse burde forældretilfredshedsundersøgelsen indeholde spørgsmål til, ‘om forældrene vil anbefale deres dagtilbud til andre forældre’.

Endvidere kan der spørges til, ‘om forældrene har overvejet at skifte til et andet dagtilbud’. Det kan vi svare på, og det vil kunne måle, hvor tilfredse vi forældre er med vores dagtilbud. Der spørges heller ikke til, hvor tilfredse vi er med normeringerne, som jo ellers fylder meget hos forældrene.

Det er endnu en kæmpe fejl.

Skal ikke bruges i politisk spil
Kunne vi som forældreorganisation ikke bare være ligeglade med denne undersøgelse? NEJ, for ude i kommunerne skal der hvert år prioriteres penge. 

Vi kan ikke acceptere, at politikerne pejler efter en misvisende undersøgelse.

Når der på landsplan forhandles kommuneaftaler og finanslov, kan vi heller ikke acceptere, at politikerne bliver vildledt af en fejskudt undersøgelse, som frem for at måle tilfredshed, rent faktisk dækker over forældre-u-tilfredsheden.

Det vil være en undersøgelse, som mange opstillede til kommunalvalget vil bruge til at påpege, at forældrene jo er tilfredse nok, når de spørges.

Derfor vil vi I FOLA kæmpe for, når nu vi ikke fik stoppet undersøgelsen, at den ikke bliver brugt i et politisk spil under den kommunale valgkamp.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00