Debat

Voldsom fyringsrunde i Familieretshuset vil gå ud over de børn, der er fanget i en skilsmisse

Nedskæringerne i Familieretshuset risikerer at føre til længere ventetider, ringere kvalitet i hjælpen til skilsmisseramte familier og mindre tid til samarbejde med andre myndigheder. Det er dybt bekymrende, skriver Bente Boserup og Signe Færch. 

Når hver ottende medarbejder i Familieretshuset får en fyreseddel, vil det kunne mærkes på den hjælp, børn og deres forældre får, skriver Bente Boserup og Signe Færch. 
Når hver ottende medarbejder i Familieretshuset får en fyreseddel, vil det kunne mærkes på den hjælp, børn og deres forældre får, skriver Bente Boserup og Signe Færch. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Bente Boserup
Signe Færch
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For få dage siden blev omkring 100 medarbejdere i Familieretshuset varslet om, at de bliver fyret, ud af i alt cirka 800 medarbejdere.

Det er en meget voldsom besparelse. Og vi er dybt bekymrede for, at det vil gå ud over børnene.

Det er ingen nyhed, at Familieretshuset har haft en rigtig svær start. Massiv underfinansiering betød, at ventetiderne steg og steg med store konsekvenser for forældre i skilsmisser og ikke mindst for de børn, som bliver fanget i konflikten.

Ekstrabevillinger har bragt ventetiderne ned. Men for få dage siden varslede Familieretshuset en stor fyringsrunde – dels som følge af udløb af ekstrabevillinger, men også som følge af større udgifter og planlagte effektiviseringer, som ikke er lykkedes.

Vi er dybt bekymrede for, at fyringsrunden igen vil kaste Familieretshuset ud i krise.

Temadebat

Hvordan håndterer vi udfordringerne i Familieretshuset?
En ny rapport peger på en række retssikkerhedsbrister i Familieretshusets sagsbehandling. Samtidig er Familieretshuset er ramt af en stor fyringsrunde. 

Derfor spørger Altinget Social og Altinget Børn nu: Hvordan sikrer man et familieretligt system, der passer på børnene, når de kommer i klemme i en skilsmisse?

Om Altingets temadebatter
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive til [email protected] for at høre om mulighederne.

Længere ventetider og dårligere hjælp
For det første er der stor risiko for, at ventetiderne stiger igen. Lang ventetid betyder, at forældrenes konflikter kan nå at eskalere, til stor skade for barnet.

Vi véd, at tid er en kritisk faktor i skilsmissekonflikter, og at hurtig hjælp er afgørende for, hvordan familien kommer videre.

For det andet frygter vi, at nedskæringerne rammer kvaliteten af den hjælp, der bliver givet til skilsmisseforældre.

Det kan være i form af kortere forløb eller mindre tid til sagsbehandlingen. Forældrene er typisk i krise, og de har brug for støtte til at holde fokus på deres barns behov frem for konflikten.

Når Familieretshuset skærer på rådgivningen til forældrene om deres barns behov og skærer i hjælpen til, at forældrene kan blive enige, ja, så er der risiko for, at flere sager ender i familieretten. En opslidende retssag er det sidste, et barn i skilsmisse har brug for.

Læs også

Sørg for solid økonomi
For det tredje er en væsentlig del af de skilsmissesager, som behandles i Familieretshuset, komplekse. Med omsorgssvigt af børnene, familier med vold eller misbrug, eller hvor den ene af forældrene krænker den anden – psykisk eller fysisk – og bruger barnet som middel i konflikten.

Derfor er det vigtigt, at familieretshusene har tid til et tæt samarbejde med socialrådgiverne i kommunen, som har ansvaret for, at barnets trives, for at kunne oplyse sagerne ordentligt.

Vi har en appel til de politikere, der netop nu skal forhandle finanslov: Begå ikke samme fejl to gange!

Bente Boserup og Signe Færch
Hhv. forperson for Børnerådet og forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening

Vi frygter for, at tiden til at oplyse de komplekse sager bliver sat under voldsomt pres. Justitia rejser allerede før fyringerne kritik af sagsbehandlingen.

Det bedste for barnet i en skilsmisse er hurtig hjælp, og at forældrene bliver enige om en aftale om samvær og bopæl, der tager udgangspunkt i barnets bedste. Når hver ottende medarbejder får en fyreseddel, vil det kunne mærkes på den hjælp, familierne får.

Vi har derfor en appel til de politikere, der netop nu skal forhandle finanslov:

Begå ikke samme fejl to gange!

Sørg for at der er en solid økonomi til Familieretshuset. Til gavn for de familier og for de børn, som oplever en konfliktfyldt skilsmisse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00