Debat

Bygherrer: Coronakrisen kan føre til færre ulykker i byggeriet

DEBAT: Byggeriet har på rekordtid lavet en kulturændring, som har minimeret risikoen for coronasmitte på landets byggepladser. Nu bør vi bruge vores erfaringer til en generel indsats i forhold til at undgå de ulykker, som sker hvert år i byggeriet, skriver Hanne Ullum.

Under coronakrisen er arbejdsmiljøet på rekordtid kommet højt på dagsordenen. Det skal vi lære af, så vi fremadrettet undgår ulykker i byggeriet, skriver Hanne Uldum.
Under coronakrisen er arbejdsmiljøet på rekordtid kommet højt på dagsordenen. Det skal vi lære af, så vi fremadrettet undgår ulykker i byggeriet, skriver Hanne Uldum.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Ullum
Vicedirektør i Bygherreforeningen

Da statsminister Mette Frederiksen annoncerede nedlukningen af Danmark i midten af marts, blev der vendt op og ned på hele samfundet. Selvom byggeriet af og til kan have svært ved at ændre på indgroede vaner, omstillede branchen sig på rekordtid.

Der blev indført smittereducerende forholdsregler, baseret på myndighedernes anvisninger, og byggeriet formåede som en af de få brancher at være i næsten fuldt sving i hele landet. Nu bare med håndsprit og ekstra afstand mellem kollegerne.

I takt med at stadig færre smittes med corona-virus i Danmark, giver det plads til at reflektere over, hvad vi har lært af pandemien og det faktum, at arbejdsmiljøspørgsmål på meget kort tid kom øverst på dagsordenen på landets byggepladser.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Altid sikkerhed på dagsordenen
Det oplagte spørgsmål er nemlig, om vi ikke altid først bør bekymre os om medarbejdernes sundhed og sikkerhed, som vi har gjort de seneste snart tre måneder – også når det ikke handler om smittefare. 

Den udførende del af byggeriet er meget fysisk og kræver særlig sikkerhedsmæssig opmærksomhed. Og med flere hundrede tusind personer beskæftiget i byggeriet virker 5-6 dødsulykker og 1562 ulykker - hvor medarbejderen har været sygemeldt i mere end to uger - måske ikke af så meget.

Ved at betragte sikkerhed på byggepladsen som en brændende platform, kan topledelser i organisationer mobilisere reelle adfærdsforandringer. 

Hanne Ullum
Vicedirektør, Bygherreforeningen

Men for den enkelte og dennes pårørende kan det være fatalt. At gå på arbejde må aldrig være forbundet med unødig risiko. Og slet ikke, når det ofte skyldes, at de nødvendige procedurer og arbejdsgange ikke er på plads, og sikkerheden ikke prioriteres højt nok. 

Adfærdsændringerne under coronakrisen har vist, at hvor der er vilje, er der vej. Ved at betragte sikkerhed på byggepladsen som en brændende platform, kan topledelser i organisationer mobilisere reelle adfærdsforandringer. Forandringer som skal blive en blivende sikkerhedskultur. 

Kulturforandringer virker
Når dette er sagt, så er coronakrisen ikke den eneste anledning til at fremhæve væsentligheden en god sikkerhed. 

Samme erfaringer har vi nemlig gjort i et banebrydende forandringsprojekt, som vi har kørt de seneste seks måneder med stærk inspiration fra offshorebranchen og med hjælp fra tidligere CEO i Mærsk Oil, Jakob Thomasen.

Projektet har vi kaldt Safety First. Det handler om at oparbejde en ny sikkerhedskultur gennem en kulturtransformation, som starter med ledelsens engagement og vilje til forandringer. Fra bygherreorganisationerne og ud i alle led af byggeprojekterne.

Læs også

Vi har testet tilgangen i tre store bygherreorganisationer, nemlig Vejdirektoratet, Bo-Vest og Gentofte Ejendomme, og selvom projektet er i sin tidlige fase, har organisationerne allerede oplevet positive forandringer, der har forplantet sig hos alle parterne i byggeprocessen. 

Opsamling og læring
De tidligere erfaringer indikerer allerede nu, at det rette fokus kan flytte og aflive dårlige vaner. Og det er endda med en meget attraktive sidegevinst i form af produktivitetsforbedringer. Byggeprojekterne gennemføres simpelthen hurtigere og i højere kvalitet. 

Næste skridt vil være, at vi samler op på den megen læring, som vi har gjort de seneste måneder - både fra coronakrisen og fra vores projekt – og overfører denne til viden bredt i byggeriet.

Det er oplagt, at ledelserne på tværs af byggeriet bruger en nyvunden stærk sikkerhedskultur til at skabe permanent mere sikre byggepladser i Danmark.

Det burde være en selvfølge, at vi prioriterer at passe på menneskers liv på linje med faren for at blive smittet med corona, hvilket også er grunden til, at vi i Bygherreforenigen har gjort bedre arbejdsmiljø til en mærkesag. Vi kan på ingen måde være tilfredse med, at mennesker mister liv eller førlighed på byggepladserne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00