Debat

Fagforeninger: Lad os fjerne asbesten, når vi alligevel skal energirenovere

Indfør en engangspulje på 200 millioner til asbestsanering. Det vil både skabe en grønnere og asbestfri fremtid i Danmark, skriver Henrik W. Petersen og Lene Krabbe Dahl.

I 2019 døde over 90.000 europæere som følge af asbest. Det er jo et helt voldsomt tal, som i den grad kræver vores opmærksomhed, skriver Henrik W. Petersen og Lene Krabbe Dahl.
I 2019 døde over 90.000 europæere som følge af asbest. Det er jo et helt voldsomt tal, som i den grad kræver vores opmærksomhed, skriver Henrik W. Petersen og Lene Krabbe Dahl.Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Henrik W. Petersen
Lene Krabbe Dahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sidste måned præsenterede regeringen deres finanslovsforslag for 2024, hvor den grønne omstilling er et afgørende tema. Håndteringen af asbest burde derfor være en klar prioritering, fordi den går hånd i hånd med den grønne omstilling.

Vi foreslår, at man med finansloven for 2024 indfører en engangspulje til at få lavet asbestsanering, når man i forvejen energirenoverer bygninger og boliger.

Puljen skal ganske enkelt sikre, at det ikke er ekstraomkostningerne til asbestsanering, der står i vejen for energirenoveringer.

Vores forslag er en engangspulje på 200 millioner kroner, som vil være tilgængelig frem til udgangen af 2030.

Vores forslag hviler på to afgørende grunde: Asbestproblematikken og den grønne omstilling.

Læs også

Den usynlige dræber

For det første er asbestproblematikken dybt forankret i vores samfund. Statistikken taler sit tydelige sprog, idet op til 1300 mennesker hvert år mister livet som følge af asbestrelaterede sygdomme i Danmark.

For at sætte det i perspektiv, så dør næsten 8 gange så mange mennesker af asbestrelaterede sygdomme sammenlignet med antallet af trafikdødsfald. Desuden er vores nabolande stærkt påvirket af asbest også.

Et videnskabeligt tidsskrift klargjorde, at der i 2019 døde over 90.000 europæere som følge af asbest. Det er jo et helt voldsomt tal, som i den grad kræver vores opmærksomhed.

Selvom man ikke længere bygger med asbestmaterialer, så skønnes det, at der stadig er asbest i omkring en tredjedel af den eksisterende bygningsmasse i Danmark. Det kan man roligt kalde for en uønsket arv fra fortiden.

Det er alvorligt, for det er en sundhedstrussel for både dem, der bor og opholder sig i bygningerne – og de håndværkere, der potentielt skal renovere dem.

Derfor skal vi lægge os i selen på at få asbesten fjernet. Også selvom det ikke bare sker med et snuptag.

Hindring for grøn handling

For det andet udgør asbest en betydelig hindring for gennemførelsen af de nødvendige energirenoveringer, der skal sikre den grønne omstilling.

Med vores forslag slår vi to fluer med ét smæk: Vi skaber et grønnere samfund og nærmer os samtidig en asbestfri fremtid for Danmark

Henrik W. Petersen og Lene Krabbe Dahl

Bygningers energiforbrug tegner sig for hele 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug. Men asbest kan være en dyr og kompliceret forhindring for både boligejere og lejere, der ønsker at gennemføre energirenoveringsprojekter.

Det er yderst problematisk, da asbesten kan medføre længere ventetider på projekter, der allerede lider under forsinkelser. Vi ser sågar jævnligt eksempler på boligejere, som ender med selv at fjerne asbesten for at spare tid og penge.

Og det til stor fare for både beboerne i husstanden, naboer og de håndværkere, der efterfølgende skal udføre arbejde i huset. Det burde derfor være en høj prioritet at sikre midlerne til sikker og forsvarlig asbestsanering.

Hvis ikke vi handler, vil vores ambitioner om en gennemgribende klimapolitik blive betydeligt sværere at realisere.

Danmark har brug for initiativer som dette for at bekæmpe det alvorlige asbestproblem. Vi har en forpligtelse til at komme af med asbesten hurtigt og sikkert. Samtidig er det afgørende, at regeringen sender et stærkt signal om, at de tager asbestens konsekvenser seriøst og handler proaktivt.

Med vores forslag slår vi to fluer med ét smæk: Vi skaber et grønnere samfund og nærmer os samtidig en asbestfri fremtid for Danmark. Det er en investering, vi som samfund er nødt til at foretage os.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik W. Petersen

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet
vvs-montør og blikkenslager (Blikkenslagersvendenes A/S i Valby)

Lene Krabbe Dahl

Forbundssekretær, 3F

0:000:00