Debat

K-rådmand i Odense: Tryghed må spille en central rolle i byudvikling

I Odense har vi sat fokus på trygheden i bymidten. Det har vi gjort med udgangspunkt i en række samtaler med borgere, restauratører, politi og uddannelsesinstitutioner. Samtalerne gjorde os klogere på adfærd, der kan være utrygskabende, og har resulteret i konkrete tiltag, skriver Søren Windell (K).

Noget af det, som vi i de senere år er blevet langt bedre til, er at indarbejde et tryghedselement, når vi udvikler områder,&nbsp;skriver Søren Windell (K) i et indspark til Altingets temadebat om byggeplanerne på Christiania.&nbsp;<br><br>
Noget af det, som vi i de senere år er blevet langt bedre til, er at indarbejde et tryghedselement, når vi udvikler områder, skriver Søren Windell (K) i et indspark til Altingets temadebat om byggeplanerne på Christiania. 

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Søren Windell
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Uanset om man laver byudvikling for et helt område eller en enkelt bygning, er der mange faktorer i spil.

Vi ved efterhånden rigtig meget om, hvordan vi lykkes med den udvikling, vi laver i kommunerne. Som hovedregel skal vi skabe områder, der er attraktive at bo og leve i. Det gælder ikke kun for private borgere, men også for erhvervslivet.

Der er forskellige ønsker til, hvordan vi byudvikler, og selvom vi rigtig gerne ville lytte én til én til alle, så udvikler vi på tendenser.

Det gør vi, når vi bygger boliger, sikrer infrastruktur, gør plads til fællesskaber og skaber kulturelle aktiviteter. Tendenserne hjælper os med en forståelse af, hvordan byen er, hvor er den på vej hen, hvilke mennesker bosætter sig i bestemte områder, og hvad der er vigtigt for, at området er attraktivt og noget, som beboere og erhvervsdrivende kan være stolte af. 

Byudvikling skal ses i sammenhæng med sociale indsatser

En by og dens befolkning er i konstant bevægelse. Vi skal blive ved med at være nysgerrige på, hvad der fungerer og ikke fungerer.

Temadebat

Kan Christiania bygge sig ud af problemerne?

I en ny aftale med staten har Fonden Fristaden Christiania sagt ja til at købe Christianshavns Vold - mod at der bliver bygget 15.000 kvadratmeter almene boliger.

Spørgsmålet er, om det er det rette tiltag? Og kan man komme kriminalitet og sociale problemer til livs gennem byfornyelse?

Det spørger Altinget By og Bolig en række debattører om i de kommende uger.

Kontakt Altingets debatredaktion, hvis du vil deltage i debatten.

Noget af det, som vi i de senere år er blevet langt bedre til, er at indarbejde et tryghedselement, når vi udvikler områder.

Vi ved blandt andet at gavle uden vinduer kan skabe utryghed, eller at områder med manglende belysning og højt buskads indbyder til utrygskabende adfærd.

Samtidig ved vi, at vi ikke kan bygge os ud af sociale udfordringer. Det skal ses i sammenhæng med både sociale indsatser og andre tryghedsskabende tiltag. 

Mangelfuld belysning skaber utryghed

I Odense har vi sat fokus på trygheden i bymidten.

Det har vi gjort med udgangspunkt i en række demokratiske samtaler med borgere, restauratører, politi, uddannelsesinstitutioner og andre relevante aktører.

Samtalerne gjorde os klogere på, hvad det er for en adfærd, der kan være utrygskabende, men også hvor i byen utrygheden opleves. 

Blandt andet fandt vi ud af, at utrygheden var særlig stor på turene mellem barer og cafeer, og altså ikke inde på stederne. Ligesom turen hjem også blev oplevet som utryg.

Læs også

Det sidste var særligt i sammenhæng med, når der var lang ventetid på eksempelvis en natbus, eller hvis man skulle gå langt for at få en taxa.

Byens parker, som i dagtimerne er flittigt brugt med deres grønne arealer, beplantning og blomster, opleves i aften- og nattetimerne som et af de mest utrygge steder at færdes.

Særligt belysningen i parkerne var noget, der blev fremhævet som mangelfuld. 

Borgernes erfaringer bidrager til byudvikling

På baggrund af resultaterne lavede vi nogle konkrete tiltag, som har til formål at forbedre vilkårene for borgerne de steder, som de oplever som særligt utrygge.

Som kommune og byudvikler har vi én rolle, men vi er afhængige af at kunne drøfte og få viden til at tage de rigtige skridt.

Søren Windell (K)
By- og kulturrådmand, Odense Kommune

Vi forbedrede belysningen i en af vores mest benyttede parker, der er skabt nye taxaholdepladser tæt på nattelivet, en tunnel, der benyttes særligt om natten, får bedre belysning og overvågning, og der er sat ekstra kamera op et par steder i byen, hvor vi ved, mennesker samler sig. 

Tiltagene er nogle meget konkrete resultater af, hvordan vi i fællesskab og i et samarbejde kan ændre nogle vilkår i bymidten, så den opleves mere tryg.

Men samtalerne har også bidraget til at skabe forståelse for, hvilke elementer vi skal være opmærksomme på, når vi i fremtiden skal udvikle byen.

Det er noget, som vi løbende også drøfter i det nattelivsråd, som vi har nedsat for en treårig periode. 

Som kommune og byudvikler har vi én rolle, men vi er afhængige af at kunne drøfte og få viden til at tage de rigtige skridt. Derfor er det uden tvivl brug for synergi mellem flere aktører, der har hver deres rolle, når vi skal lave byudvikling med fokus på tryghed. Men det er et fokus, vi fastholder her i Odense – også i fremtiden. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Windell

Rådmand (K), By- og Kulturforvaltningen, Odense Kommune

0:000:00