Hård kamp i vente mellem Socialdemokraternes MEP'er

NYHED: Alle fem nuværende socialdemokratiske MEP'er genopstiller ved næste valg. Valgforsker spår, at S mister to mandater.
Alle MEP'er fra Socialdemokraterne genopstiller. Valgforsker spår, at de kommer til at stå tilbage med 3 mandater, så spørgsmålet er, hvem af de fem der beholder jobbet?
Alle MEP'er fra Socialdemokraterne genopstiller. Valgforsker spår, at de kommer til at stå tilbage med 3 mandater, så spørgsmålet er, hvem af de fem der beholder jobbet?Foto: Altinget.dk
Kasper Frandsen

Som det ser ud lige nu, skal vi være heldige med at få fire genvalgt. Vi ser tiden an og håber på en god valgkamp med klar og god formidling.

Christel Schaldemose
MEP (S)

Kampen om de danske pladser i Europa-Parlamentet efter næste års parlamentsvalg er så småt ved at tage form. Én kamp, der ser ud til at blive op ad bakke for Socialdemokraterne.

Det efterlader partiets nuværende medlemmer af parlamentet, der alle genopstiller, i en hård kamp for hver deres fortsatte EU-karriere. De fem er Poul Nyrup Rasmussen, Christel Schaldemose, Dan Jørgensen, Britta Thomsen og Ole Christensen.

Socialdemokraterne oplevede i 2004 et rekordvalg, hvor bl.a. Poul Nyrup Rasmussen (S) slog alle tidligere rekorder med sine 407.966 personlige stemmer, og dermed en afgørende faktor bag Socialdemokraterne store succes - den såkaldte Nyrup-effekt. Socialdemokraterne blev med sine fem mandater Danmarks største partipolitiske leverandør til Europa-Parlamentet - langt foran ærkerivalen Venstre.

Den position ser ud til at blive presset af flere forskellige forhold.

For det første falder Danmarks medlemstal i Parlamentet fra 14 til 13, når Lissabon-traktatet som forventet bliver ratificeret af alle EU-lande. For det andet er Socialdemokraterne generelt presset i kraft af vigende vælgertilslutning, og til sidst er spørgsmålet, om Nyrup-effekten har tabt pusten siden sidste valg.

Valgforsker: S mister to mandater
Johannes Andersen, der er valgforsker fra Aalborg Universitet, vurderer, at Socialdemokraterne får et hårdt valg. Han spår, at Socialdemokraterne ender på tre mandater, og hvis SF opnår synergi fra den hjemlige succes og stiller med "et par gode kvinder", kan partiet ende med at matche Socialdemokraternes mandattal.

Hertil kan en faldende Nyrup-effekt - ifølge Johannes Andersen - være en af årsagerne:

"Nyrup-effekten er helt klart aftagende. Han vil på mange måder blive vurderet som en normal politiker, men han er dog stadig en stor profil. Samtidig har han med sin kamp mod de store pengefonde formået at skabe sig en ny platform, og det er noget, der giver ham en langsigtet status og respekt i Danmark," pointerer Johannes Andersen til Altinget.dk.

Christel Schaldemose forudser også nedgang
MEP Christel Schaldemose er enig med Johannes Andersen i, at Socialdemokraterne får det sværere ved det kommende parlamentsvalg end ved forrige:

"Som det ser ud lige nu, skal vi være heldige med at få fire genvalgt. Vi ser tiden an og håber på en god valgkamp med klar og god formidling," siger Christel Schaldemose, der samtidig vurderer, at en del af årsagen til udsigten til færre mandater skal findes i den generelle vigende vælgertilslutning hos Socialdemokraterne.

Hun mener dog stadig, at det socialdemokratiske hold er stærkt nok til at klare sig godt ved næste parlamentsvalg:

"Vi skal bestemt ikke afskrives, for det handler først og fremmest om, at vi har gjort et godt stykke arbejde. Men det handler også i høj grad om, hvilket hold man stiller med - og ikke mindst hvilket hold de andre stiller med. For folk stemmer ofte på nogen, de kender, og i den sammenhæng betyder det selvfølgelig meget, at vi har Poul Nyrup," siger hun.

Et andet parlamentsmedlem Dan Jørgensen (S) pointerer, at oppositionspartier i en historisk sammenhæng har klaret sig godt ved Europa-parlamentsvalgene.

Hvem vinder overlevelseskampen blandt Socialdemokraterne?
Hvis Johannes Andersens prognose holder, vil det betyde, at to af de nuværende MEP'er fra Socialdemokraterne må pakke kufferten og rejse hjem til Danmark - og det endda under forudsætning af, at partiet ikke finder nye stærke navne frem til opstillingslisten, der fastlægges til september.

Men hvem af de fem nuværende EU-parlamentarikere fra Socialdemokraterne står stærkest i den indbyrdes kamp?

Socialdemokraterne opstiller kandidaterne sideordnet, derfor bliver det personlige stemmeantal afgørende for, hvem der bliver valgt ind i Europa-Parlamentet.

Valgforsker Johannes Andersen byder på, at Poul Nyrup Rasmussen, Christel Schaldemose og Dan Jørgensen bliver de tre socialdemokrater, der overlever næste valg. Det betyder et farvel til Britta Thomsen og Ole Kristensen. Dermed afspejler hans bud ikke sidste valgs personlige stemmetal (se nederst på siden), men i stedet påpeger han andre ting, der kan blive afgørende. 

Det eneste helt sikre kort hos Socialdemokraterne er, ifølge Johannes Andersen, sidste valgs store stemmesluger, tidligere danske statsminister Poul Nyrup Rasmussen. De resterende kandidater vil ifølge forskeren komme til at ligge tæt - som de også gjorde ved sidste valg. Det er dog sikkert, at den ene kandidat bliver en kvinde, siger han:

"For Socialdemokratiet rimer ofte på offentligt ansat kvinde - og her kommer Christel Schaldemose til at stå stærkest i kampen mod Britta Thomsen. Det skyldes i høj grad, at Christel er involveret i forbrugerområdet, der interesserer danskerne meget," siger Johannes Andersen.

Kilder i S-baglandet peger på, at kampen mellem Britta Thomsen og Christel Schaldemose højst sandsynligt allerede afgøres på Socialdemokraternes kongres i september i Aalborg, da det er hér, det afgøres, hvem af de to der kommer øverst på den endelige stemmeseddel for hele landet. Det skyldes, at ingen af de to kvinder er kendte i den brede offentlighed, og at folk har en tendens til at stemme på den øverste på kandidatlisten, hvis de ikke kender personerne.

Dan Jørgensen er, ifølge Johannes Andersen, den, der i forhold til Ole Christensen står stærkest. Det skyldes, at Dan Jørgensen er "en ung mand med masser af fremtid i sig, og samtidig den mest kendte". Derudover påpeges det fra kilder i Socialdemokratiet, at Dan Jørgensen højst sandsynligt også vil få opbakning fra DSU.

Den endelige dato for afholdelse af Europaparlamentsvalget i Danmarks er endnu ikke fastsat, men kommer til at ligge inden for datoerne 10. til 14. juni i 2009.

Dokumentation

Sådan gik det de Socialdemokratiske MEP'er ved sidste valg: 

Personlige stemmer ved Europa-parlamentsvalget i 2004

 Navn Antal personlige stemmer
 Poul Nyrup Rasmussen (S) 407.966
 Henrik Dam Kristensen (S)  91.232
 Britta Thomsen (S)  12.756
 Ole Christensen (S)  10.460
 Dan Jørsensen (S)  10.430
 Christel Schaldemose (S)   9.300

Kilde: Folketingets EU-oplysning


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00