Anmeldelse af 
Niels Th. Dahl

Loven der blev til danmarkshistorie

BAGGRUND: Da udlændingeloven blev til for 25 år siden, skete det uden de store politiske sværdslag, fortæller ny bog.
Udlændingeloven blev til med stor politisk enighed, selv om den senere skulle vise sig at blive omdrejningspunktet for de største politiske slagsmål i Danmark i mange år.
Udlændingeloven blev til med stor politisk enighed, selv om den senere skulle vise sig at blive omdrejningspunktet for de største politiske slagsmål i Danmark i mange år.Foto: www.ft.dk
Niels Th. Dahl

Det var kun Ninn-Hansen, der var klart bekymret. (...) Men han var en af de ekstremt få.

Morten Uhrskov Jensen
Historiker og forfatter

Der var kun en enkelt lille notits i dagbladet Politiken den junidag i 1983, dagen efter at Folketinget efter længere tids forarbejde havde vedtaget en ny udlændingelov.

Flere af de andre store danske dagblade nævnte overhovedet ikke nyheden, og på Christiansborg gik størstedelen af politikerne - ligesom de fleste andre danskere - da også kort efter på sommerferie i den tro, at den nye udlændingelov ville være et skridt i retning af mindre debat om udlændingenes forhold i Danmark - og ikke det modsatte.

Den nye udlændingelov, der for første gang gav et egentligt retskrav både på opholdstilladelse til flygtninge og på familiesammenføring for de udlændinge, der boede i Danmark, ville næppe betyde andet og mere, end at udlændingene ville få en bedre retsstilling, mente de fleste i Folketinget.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00